اگر گوشی ما هک شده باشد چکار کنیم؟ (نشانه های هک شدن گوشی و راه نجات آن)
تماس گرفتن، ایمیل فرستادن، بلیط خریدن، عکس گرفتن، آلارم گذاشتن، پرداخت قبوض، چک کردن حساب های بانکی و … تنها بخش کوچکی از کارهایی هستند که ما با گوشی انجام می دهیم. شاید به همین دلیل است که باید از گوشی های خود خیلی خوب مراقبت کنیم!
تا به حال به ریسک هک شدن گوشی توسط هکر های سایبری فکر کرده اید؟ چطور می توان فهمید که گوشی شما هک شده است یا نه؟ اگر گوشی هک شده باشد باید چکار کرد؟ جای هیچ نگرانی نیست!
روش فهمیدن و اقدامات بعد از هک شدن گوشی
در این مطلب قصد دارم نشانه های هک شدن گوشی و راه حل های رهایی از این مشکل را به شما معرفی کنم تا بدانید اگر گوشی ما هک شده باشد چکار کنیم. پس تا انتها با من و مجله «مینویسم» همراه باشید.
امکان دارد آیفون یا گوشی اندروید من هک شود؟
متاسفانه گوشی هر کسی با هر مارکی ممکن است هک شود. به عبارتی هک شدن ممکن است برای اندروید و آیفون و هر گوشی هوشمند دیگری اتفاق بیافتد!
اطلاعات درون گوشی شما برای مجرمان سایبری و خیلی های دیگر جالب هستند. در واقع لیست علت های هک شدن گوشی آنقدر زیاد است که هر کسی را وسوسه می کند! از دسترسی به عکس ها و اطلاعات شخصی گرفته تا خواندن پیام ها، دزدیدن پول و خیلی چیزهای دیگر!
اگر گوشی شما هک شده و حالا از خودتان می پرسید چه کسی ممکن است این کار را کرده باشد، باید به کسانی فکر کنید که اطلاعات موجود در گوشی ممکن است برایشان جالب باشد!
همچنین بخوانید: از کجا بفهمیم که واتساپ هک شده
چگونه بفهمیم گوشی ما هک شده است؟
حس می کنید گوشی شما هک شده است؟ هک شدن گوشی ممکن است در عرض چند ثانیه اتفاق بیافتد! ممکن است اپلیکیشنی آلوده به بدافزار را دانلود کرده باشید، یا لینک حاوی هک را باز کرده باشید. حتی ممکن است از یک وای فای عمومی ناامن استفاده کرده باشید!
قبل از اینکه بگوییم اگر گوشی ما هک شده باشد چکار کنیم، در این قسمت به 5 نشانه اصلی هک شدن گوشی اشاره می کنم
بالا رفتن مصرف اینترنت دیتا
بالا رفتن مصرف اینترنت دیتا ممکن است دلایل زیادی داشته باش. از آنلاین تماشا کردن فیلم گرفته تا دانلود کردن عکس هایی با کیفیت بالا، سرعت بالای نت و روشن بودن حالت اتوماتیک برای دانلود اپلیکیشن ها.
اگر هیچ کدام از موارد بالا برای شما صدق نمی کند اما مصرف دیتای شما همچنان بالاست پس این احتمال وجود دارد که گوشی شما هک شده باشد. برای چک کردن میزان دیتای مصرفی از روش زیر اقدام کنید:
اگر گوشی شما آیفون است به بخش تنظیمات رفته و موبایل دیتا را باز کنید. اگر گوشی شما اندروید است به تنظیمات رفته، گزینه connection و پس از آن data usage>mobile data usage را باز کنید.
چک کنید که آیا در مصرف دیتای شما خیزش ناگهانی هست یا نه. اگر متوجه شدید اپلیکیشنی که اصلا مورد استفاده شما نیست بیشتر دیتای شما را مصرف می کند حتما یک جای کار می لنگد. در این صورت باید آن اپلیکیشن را پاک کنید. البته در این صورت دسترسی هکر به گوشی شما مسدود نمی شود. به این منظور باید مراحل دیگری را هم در پیش گرفت.
عملکرد غیرعادی گوشی
گوشی های هوشمند در صورت آلوده شدن به ویرس عملکرد غیرعادی دارند. اگر کاربر پر و پا قرص این گوشی ها باشید حتما متوجه می شوید که تغییری در گوشی شما اتفاق افتاده است. البته خیلی از مردم متوجه این نشانه ها نمی شوند و به کار کردن با آن ادامه می دهند!
برای مثال ممکن است گوشی شما به صورت اتوماتیک اپلیکیشنی را باز کند در حالیکه شما اصلا روی آیکون اپ نزده اید! ممکن است سرعت گوشی خیلی پایین بیاید یا بدون هیچ علتی ریستارت شود. اگر هر کدام از نشانه های زیر را در گوشی خود دیدید احتمال دارد بدافزاری در سیستم عامل شما جا خوش کرده باشد!
عملکرد ضعیف
عملکرد ضعیف گوشی ها ممکن است به علت قدیمی بودن نسخه ios، قدیمی بودن مدل گوشی، یا پر بودن حافظه با اپ ها و فایل های غیر ضروری باشد. اما اگر هیچ کدام از موارد بالا در مورد گوشی شما صدق نمی کند و همچنان یک دنیا زمان می برد تا اپی باز شود، اگر گوشی شما داغ می شود، ناگهانی و در طول مدت زمانی کوتاه باتری خالی می کند حتما پای هک شدن در میان است.
در این صورت باید منوی میزان مصرف باتری را بررسی کنید تا متوجه شوید کدام اپ بیشترین میزان مصرف را دارد. اگر گوشی شما اندروید است، مسیر زیر را در پیش بگیرید. به تنظیمات رفته و سپس battery and device care> battery> view details را باز کنید. اگر گوشی شما آیفون است به بخش تنظیمات رفته و battery را باز کنید.
برداشت پول از حساب
حتما به گردش حساب خود در گوشی توجه کنید. اگر از حساب شما پولی برداشت شده در حالیکه شما هیچ خریدی نکرده اید حتما مشکلی هست. البته که در این میان گوشی شما کمترین تقصیر را دارد. ممکن است حساب بانکی شما مشکل پیدا کرده باشد یا اینکه گوشی شما هک شده باشد.
اگر چنین مشکلی برای شما پیش آمد در مرحله اول چک کنید که اعضای خانواده شما به حساب دسترسی دارند یا خیر. ممکن است آنها خرید کرده باشند و پیام برای شما آمده باشد. در خریدهای اینترنتی هم باید خیلی دقت کنید. اگر در حین خرید تبلیغات زیادی روی صفحه آمد و پاپ آپ کارتان را مختل کرد هرگز اطلاعات کارت خود را وارد نکنید.
پیامک های مشکوک
آیا گوشی شما خود به خود پیامک های رندوم به مخاطبین می فرستد؟ این یکی از واضح ترین نشانه های هک شدن گوشی است. در واقع هر گونه عملکرد اتوماتیک و بی اجازه شما نشان این است که گوشی هک شده است.
در این صورت به دنبال اپلیکیشن هایی باشید که به پیام های شما دسترسی دارند. اگر چنینی دسترسی به اپلیکیشنی داده شده است بالافاصله دسترسی را قطع کنید. اگر گوشی شما آیفون است به تنظیمات رفته و سپس privacy را باز کنید تا چک کنید کدام اپ این دسترسی را دارد. اگر گوشی شما اندروید است به تنظیمات رفته و سپس به privacy> permission manager بروید.
همچنین بخوانید: روش هک کردن جیمیل
بعد از هک شدن گوشی چه باید کرد؟
تا به این جای کار نشانه های هک شدن گوشی را با هم بررسی کردیم. حالا این سوال پیش می آید که اگر گوشی واقعا هک شده باشد باید چه کار کرد؟ در این صورت باید هکر را از اندورید یا آیفون حذف کرد. چگونه؟؟؟ با من و مجله «مینویسم» در ادامه همراه باشید تا بدانید اگر گوشی ما هک شده باشد چکار کنیم.
اپلیکیشن های مشکوک را غیرفعال کنید
اولین مرحله پیدا کردن اپلیکیشن هایی است که شما دانلود نکرده اید. اگر گوشی شما آیفون است به تنظیمات رفته و سپس به سمت پایین اسکرول کنید تا تمام اپ های موجود در گوشی را ببینید. آنقدر به سمت پایین بروید که دیگر هیچ اپی نباشد. گاهی اوقات گوشی اپی را از دید مخفی می کند پس حتما تا انتهای لیست اپلیکیشن ها را بررسی کنید.
اگر گوشی شما اندروید است به سمت تنظیمات رفته و سپس apps>app manager را باز کنید. با دقت لیست تمام اپلیکیشن های نصب و دانلود شده را بررسی کنید. اگر اپلیکیشن مشکوکی پیدا شد، غیر فعالش کنید!
نصب آنتی ویروس
البته می توانید یک آنتی ویروس خوب هم برای گوشی خود نصب کنید. برای گوشی های اندروید آنتی ویروس های بسیار خوبی در گوگل پلی پیدا می شود. برای مثال Sophos intercept x که رایگان هم هست. این اپلیکیشن در عین رایگان بودن ویژگی های بسیار خوبی دارد؛ از جمله اسکن اپلیکیشن ها برای بررسی بدافزار، فیلتر کردن وب ها، چک کردن لینک، امنیت وای فای و خیلی چیزهای دیگر .
گوشی های اپل معمولا امنیت بالایی دارند اما در هر صورت توصیه می کنم حتما برای آیفون های خود هم آنتی ویروسی خوب نصب کنید. پس از اینکه اپلیکیشن های مشکوک را حذف کردید با کمک یکی از همین آنتی ویروس ها باقی برنامه را هم اسکن کنید تا بدافزارها مشخص شوند.
برگرداندن گوشی به حالت کارخانه
البته روش دیگری هم ممکن است. شما می توانید کل دستگاه را ریست کرده و به حالت کارخانه برگردانید. البته پیش از این کار باید بدانید که تمام اطلاعات موجود در گوشی شما از جمله اپ های دانلود شده، مخاطبین، عکس ها، و فایل ها همگی حذف می شوند.
پس پیش از اقدام به ریست فکتوری (بازگردان گوشی به حالت کارخانه) حتما از اطلاعات موجود در گوشی خود بک آپ بگیرید. البته پیشنهاد می کنم اینکار را هم نکنید. در هر صورت گوشی شما هک شده و نگه داشتن اطلاعات خطرناک است. متاسفانه، بهترین راه، خط کشیدن دور همه چیزهایی است که در گوشی هک شده خود دارید. البته می توانید اپ مشکوک را حذف کنید و سپس بک آپ بگیرید. در غیر این صورت اطلاعات بد افزار هم کپی شده و باز هم با مشکلات قبلی رو به رو خواهید بود.
برای ریست فکتوری گوشی های اندروید مسیر زیر را در پیش بگیرید:
- گوشی را به شارژر وصل کنید.
- تنظیمات را باز کرده و به بخش general management> reset بروید.
- گزینه factory data reset را انتخاب کرده و سپس reset را بزنید.
اگر گوشی شما آیفون بود مسیر زیر را در پیش بگیرید:
- گوشی را به شارژر وصل کنید
- به تنظیمات رفته و وارد general شوید.
- به سمت پایین اسکرول کرده و گزینه transfer or reset iphone را انتخاب کنید.
- گزینه erase all content and setting را انتخاب کنید.
- اگر بک آپ آی کلود شما فعال باشد گوشی از شما می پرسد که آیا مایل به آپدیت کردن آی کلود هستید یا اینکه می خواهید اطلاعات را پاک کنید. در این مرحله باید تصمیم بگیرید که اطلاعات ریسکی گوشی خود که ممکن است آلوده به بدافزار باشند را پاک کنید یا نگه دارید.
همچنین بخوانید: تفاوت ریست فکتوری با ریست هارد گوشی
حرف آخر …
این مقاله در پاسخ به سوال “اگر گوشی ما هک شده باشد چکار کنیم” نگارش شده است. نشانه های هک شدن گوشی و راه حل های بعد از هک شدن گوشی توضیح داده شدند. به طور کلی فرقی ندارد گوشی شما اندروید باشد یا آیفون. همیشه به اپلیکیشن هایی که دانلود می کنید دقت کنید. هیچ وقت از منابع غیر مطمئن اپی دانلود نکنید.
البته دانلود اپ های آلوده تنها راه هک شدن نیست. مثلا ممکن است در حین استفاده از یک وای فای عمومی ناخواسته بدافزاری وارد گوشی شما شده باشد. بنابراین بهترین راه این است که گوشی خود را دائما تحت نظر داشته باشید. در این صورت به محض هک شدن متوجه شده و دسترسی را قطع می کنید.