طرز تهیه سمنو آسان خانگی با جوانه گندم (آرد سهن) مرحله به مرحله

این مطلب رو با دوستان خود به اشتراک بگذارید

یکی از سین های سفره هفت سین، سمنو است که از عصاره جوانه گندم تشکیل میشود. سمنو به دلیل دارا بودن انواع ویتامین ها و آنتی اکسیدان های موجود در آن خواص و فواید بسیاری برای سلامتی دارد. سمنو نماد قدرت و برکت در سفره هفت سین است و در روزهای نزدیک به سال جدید به صورت گروهی در نقاط مختلف کشور پخته میشود. در ادامه این مطلب طرز تهیه سمنو آسان خانگی با جوانه گندم به صورت کامل ارائه شده است.

آموزش طرز تهیه سمنو به روش اسان

سمنو خمیری شیرین است که قدمت پخت آن به دوران قبل از اسلام برمی گردد. پختن سمنو یکی از قدیمی‌ترین سنت‌هایی است که هنوز در بسیاری از نقاط ایران در آستانه نوروز حفظ شده است. سمنوی سنتی به طور کامل از گندم جوانه زده و آب (بدون مواد دیگر) درست می شود. امروزه معمولاً برای تسریع در غلیظ شدن سمنو مقداری آرد به آن اضافه می شود، البته این امر باعث می شود طعم سمنو تا حدودی تلخ و کمتر شیرین شود. در ادامه طرز تهیه سمنو خانگی آسان با جزئیات و به صورت مرحله به مرحله به همراه نکات آورده شده است. با آؤزوی سالی خوب و پربرکت برای شما.

مواد مورد نیاز برای تهیه سمنو خانگی خوشمزه و ساده

آرد سبوس دار1 کیلو گرم
گندم مرغوب3 کیلو گرم

متن زیبا درباره سفره هفت سین

مراحل پخت سمنو خانگی به ساده ترین روش

  1. مرحله اول

    گندم ها را پاک کنید و گندم های خراب و نیم شده را جدا کنید. برای یک سمنوی خوب از گندم های سالم استفاده کنید. گندم های که برای تهیه سمنو استفاده میشود کمی تیره تر هستند.

  2. مرحله دوم

    در یک ظرف بزرگ آب بریزید و گندم ها را درون آن ریخته و به خوبی بشویید. چند بار آب آن را عوض کنید تا گندم به خوبی تمیز شوند و چیزهای اضافی در ته ظرف بماند.

  3. مرحله سوم

    گندم ها را به مدت دوروز در آب خیس کنید.
    سپس در یک آبکش پهن کنید و روی آن یک دستمال تمیز نمدار بیندازید. به مدت 3 روز گندم ها را درجای خنک قرار بدهید و مدام به گندم ها آب اسپری کرده و دستمال را مرطوب کنید تا گندم ها جوانه بزند.

  4. مرحله چهارم

    بعد از جوانه زدن، گندم ها را از آبکش جدا کرده و به تکه های کوچک تر تقسیم کنید.
    سپس گندم ها را چرخ کنید. 2 الی 3 بار گندم را چرخ کنید.

  5. مرحله پنجم

    گندم های چرخ شده را با مقداری آب سرد به خوبی مخلوط کنید.
    در این مرحله باید شیره گندم ها را بگیرید که به اصطلاح به آن شیره کشی گندم میگویند.

  6. مرحله ششم

    مخلوط را باید از یک صافی رد کنید و به خوبی با دست فشار بدهید تا آب و شیره گندم ها خارج شده و تفاله آن باقی بماند.
    به تفاله ها میتوانید مجددا آب اضافه کنید و دوباره شیره کشی کنید.

  7. مرحله هفتم

    یک قابلمه بزرگ را روی حرارت قرار بدهید و عضاره خارج شده را درون آن بریزید. برای اطمینان عصارخه گندم را از یک صافی ریز رد کنید تا مطمئن شوید داخل آن چیزی نباشد.

  8. مرحله هشتم

    آرد را داخل عصاره الک کرده و به خوبی هم بزنید تا کاملا با هم مخلوط و یکدست شود و به صورت گلوله گلوله نماند.

  9. مرحله نهم

    تهیه سمنو بسیار نیاز به صبر و حوصله دارد.
    حساس ترین مرحله، پخت سمنو است. در این مرحله قابلمه حاوی مواد سمنو را روی حرارت قرار دهید و با یک کفگیر مدام هم بزنید تا به جوش بیاید.

  10. مرحله دهم

    نزدیک به جوش آمدن مواد سمنو غلیظ می شود، اما آب اضافه نکنید چراکه وقتی شروع به جوشیدن کرد مجدداً رقیق می شود.
    وقتی مواد سمنو به جوش آمد شعله گاز را کم کنید و هر یک ساعت سمنو را هم بزنید. نیازی به گذاشتن درب قابلمه نیست می‌توانید درب قابلمه را نصفه بگذارید اما در به آن را نبندید.

  11. مرحله

    زمان پخت سمنو طولانی است و در تمام مراحل باید مدام هم زده شود تا آب اضافی تبخیر شود و به غلظت برسد. غلظت سمنو باید مانند کاچی باشد.

طرز تهیه سمنو آسان خانگی با جوانه گندم
سمنو آسان خانگی با جوانه گندم
طرز تهیه سمنو آسان خانگی با جوانه گندم
سمنو آسان خانگی با جوانه گندم

انواع بذر سبزه عید با عکس

چرا سمنو تلخ می شود؟

اگر در هنگام خیساندن گندم ها و در مراحل جوانه زدن انها بیش از حد آب بدهید، باعث میشود گندم ها کپک بزنند. کپک زدن گندم ها و استفاده از آنها برای تهیه سمنو باعث طعم بد خواهد شد.

همچنین اگر گندم ها بیش از حد رشد کنند و سبز رنگ شوند طعم سمنو تلخ میشود. همچنین شیرینی سمنو را کم میکند. استفاده از جوانه های نقره ای رنگ برای تهیه سمنو مناسب است.

استفاده از گندم های مرده و خراب باعث ترش شدن سمنو میشود.

چگونه رنگ سمنو قرمز شود؟

برای داشتن سمنو با رنگ قرمز سعی کنید از یک قابلمه مسی استفاده کنید. پخت سمنو در قابلمه هایی با جنس های دیگر رنگ سمنو را قهوه ای میکند اما در طعم آن تاثیری ندارد.

وجود گندم های سیاه رنگ سمنو را تیره میکند.

نکات مهم برای پخت سمنو

  • اولین و مهم ترین نکته در پخت سمنو انتخاب گندم سالم و مرغوب است. از گندم های درشت 3 الی 4 سانتی تیره مخصوص سمنو استفاده کنید.
  • گندم ها را به خوبی پاک کرده، گندم های سیاه و شکسته را جدا کنید.
  • در زمان خیس خوردن گندم ها چند بار آب آنها را عوض کنید.
  • اگر گندم ها را در سبد ریختید، بعد از جوانه زدن برای جدا کردن میتوانید ریشه هارا از زیر سبر قیچی کنید.
  • میتوانید گندم ها را در یک پارچه با جنس نخی بریزید یا در یک سینی پهن کرده و پارچه نخی را روی انها بیندازید. پارچه را با اسپری آب مرطوب نگه دارید اما زیاده روی نکنید.
  • برای آبیاری حتما از اسپری استفاده کنید تا از تجمع آب جلوگیری کنید.
  • نسبت آرد به گندم 1 به 3 است.
  • در طی مراحل پخت مدام هم بزنید چرا که به دلیل وجود نشاسته در گندم سریع ته میگیرد.
  • غلظت سمنو باید مانند کاچی شود.
  • هنگام شیره کشی میتوانید مقداری از شیره را نگه داشته و قبل از رسیدن به غلظت شیره را اضافه کرده تا سمنو بهتر رنگ باز کند و مدت زمان پخت کمی بیشتر شود.
  • گندم را مدام چک کنید و اجازه ندهید تا پارچه خشک شود.
  • گندم ها باید در جای خنک باشند تا خراب نشوند. اگر در فصول گرم قصد دارید سمنو تهیه کنید کیسه یا سینی حاوی گندم ها را داخل یخچال قرار دهید تا گندم ها ترش و خراب نشود .
  • معمولاً بین دو تا سه روز طول میکشد تا گندم ها خوب جوانه بزنند. توجه کنید گندم ها نباید سبز شوند وگرنه سمنو تلخ میشود. وقتی گندم ها خوب ریشه زدند آنها را قبل از سبز شدن بردارید.
  • برای چرخ کردن گندم ها از ریز ترین درجه چرخ گوشت استفاده کنید.
  • برای اضافه کردن آب به گندم های چرخ شده به ازای هر یک کیلوگرم گندم ۸ تا ۱۰ لیتر آب بریزید.
  • معمولاً مدت زمانی که برای پخت سمنو و غلیظ شدن آن نیاز است بین ۱۰ الی ۱۲ ساعت است.

خواص سمنو

  • سمنو طبع گرمی دارد و بسیار مقوی است. به خصوص برای زنان باردار و کودکان.
  • دارای فیبر است و باعث بهبود عملکرد دستگاه گوارش میشود. همچنین از یبوست جلوگیری میکند.
  •  سمنو سرشار از مواد معدنی مانند پتاسیم روی سلنیوم و فسفر میباشد، که برای رشد و تولید انرژی لازم است. بنابراین سمنو برای رشد ذهنی و جسمی کودکان مفید است.
  • سمنو دارای ویتامین e و همچنین ویتامین های گروه b است بنابراین موجب سلامت پوست و مو می شود و ریزش مو را کم میکند.
  • سمنو به دلیل طبع گرم و آرامش بخش اعصاب است به علاوه موجب رفع خستگی می شود.
  • سمنو دارای اسید فولیک است که برای سلامت و رشد جنین لازم است و همچنین دارای مقدار قابل توجهی آهن است.

عکس سفره هفت سین شیک و باکلاس

نظرات