بهترین ساعت برای آفتاب گرفتن + فواید و مضرات آفتاب گرفتن
زمانیکه فصل تابستان فرا میرسد اغلب افراد تمایل زیادی دارند که حمام آفتاب گرفته و در معرض نور آفتاب باشند که با این کار هم پوستشان برنزه میشود و هم از مزایای نور آفتاب استفاده میکنند. روزهای گرم تابستان برای آفتاب گرفتن و دریافت ویتامین دی بسیار مناسب است. اما آفتاب گرفتن باید در زمان خودش انجام شود تا سوختگی رخ ندهد و بتوان بهترین نتیجه را از نورخورشید گرفت. در این مقاله شما را با فواید آفتاب و زمان آفتاب گرفتن آگاه میکنیم تا بهتر بتوانید از فصل تابستان بهره ببرید.
بهترین ساعت روز برای آفتاب گرفتن
بهترين زمان براي افتاب گرفتن:
مدت زمان مناسب برای آفتاب گرفتن چقدر است؟
زمان آفتاب گرفتن برای هر کسی آستانه تحملی دارد و بیشتر از آن در آفتاب نماند. این آستانه تحمل معمولا بین دو تا سه ساعت متغیر است. مدت زمان آفتاب گرفتن به محل زندگی شما، واکنش پوست به خورشید، کیفیت هوا، نوع پوست، فصل، محل زندگی و محیط زیست کشورمان وابسته است.
روش درست آفتاب گرفتن
اگر بیماری مرتبط با نور آفتاب ندارید، میتوانید از ۲۰ دقیقه تا 3 ساعت در روز در معرض نور آفتاب قرار بگیرید. استفاده از کرم ضد آفتاب مناسب پوست ضروری است برای زمانیکه شما در معرض آفتاب هستید. زیرا آفتاب در پوست باعث پیری زودرس و ابتلای فرد به سرطان پوست می شود و به جای آفتاب گرفتن برای پیشگیری از عوارض خطرناک آفتاب بهتر است از مکمل های ویتامین دی استفاده کنید.
بهترین زمان برای آفتاب گرفتن کودکان
دستگاه سولاریوم و حمام آفتاب برای کودکان ممنوع است. کودک پوستی لطیف و حساس دارند. با آفتاب مستعد بیماریهای پوستی و سرطان میشوند. اگر به ساحل میروید: لباس مناسب، کلاه حصیری لبه دار، عینک آفتابی و ضدآفتاب مخصوص کودکان داشته باشید.
آفتاب در ساعات اولیه صبح ملایم است و در ساعات بعدی از روز ، گرمای افتاب بیشتر میشود. مردم از کرم هایی استفاده میکنند با نتیجه مشابه به حمام آفتاب، اما شاید موجب ایجاد لک ها و سفیدی هایی روی پوست شود. اگر میخواهید پوستی برنزه داشته باشید، حمام آفتاب در ساعات مناسب روز، بهترین گزینه برای برنز شدن است.
فواید و مضرات آفتاب گرفتن
آیا آفتاب گرفتن برای پوست مفید است؟ درسته که باید از پوست در معرض نور خورشید مراقبت کرده و از ضد آفتابها حتی در روزهای ابری و زمستانی استفاده شود، اما قرار گرفتن در مقابل آفتاب با اندازه مشخص ، مفید است. آفتاب گرفتن، نشستن یا دراز کشیدن زیر آفتاب و گاهی با هدف برنزه شدن بدن است، اگر به صورت صحیح انجام شود، برای سلامتی مفید است. ویتامین دی که با قرار گرفتن در معرض نور خورشید تولید میشود، به جلوگیری از بروز برخی بیماریهای شایع کمک میکند.
آفتاب گرفتن مضراتی هم دارد. یکی از بیماریهایی که به دلیل قرار گرفتن در معرض نور خورشید بدون ضدآفتاب شایع است، ملانوما (نوعی سرطان پوست) است.
فواید آفتاب گرفتن | فواید نور خورشید و ویتامین دی
آفتاب به تولید ویتامین دی در بدن کمک می کند. ویتامین دی بسیار ضروری برا بدن است، کمبود ویتامین دی شایع است و بسیاری از مردم جهان دچار کمبود ویتامین دی هستند. دریافت ویتامین دی فقط از طریق غذا راحت نیست. ویتامین دی در انواع ماهیها و زرده تخممرغ وجود دارد، اما بیشترش از طریق شیر تامین میشود. ویتامین دی از طریق مکملهای غذایی رژیمی در داروخانه ها تامین میشود. در ادامه با فواید آفتاب برای سلامتی آشنا شوید.
کاهش افسردگی
علائم افسردگی پس از آفتاب گرفتن کاهش یافته است. نور خورشید باعث ترشح هورمون سروتونین شده و تقویت روحیه و احساس آرامش را در افراد موجب میشود. اگر افسردگی ندارید آفتاب گرفتن روحیه و خلقوخوی فرد را بهبود میبخشد.
خواب بهتر
آفتاب گرفتن، ریتم شبانهروزی بدن را تنظیم میکند و به تنظیم خواب کمک می نماید.
استخوانهای محکم تر
ویتامین دی به جذب کلسیم در بدن کمک می کند. از جمله فواید کلسیم برای بدن ایجاد استخوانهای قوی و جلوگیری از پوکی استخوان و آرتروز می باشد.
تقویت سیستم ایمنی
ویتامین دی آفتاب باعث شده بدن با بیماریهای قلبی، اماس، آنفولانزا، بیماریهای خود ایمنی و سرطان مبارزه کرده و از بروز این بیماریها جلوگیری میکند.
کاهش خطر زایمان زودرس
ویتامین دی از زایمان زودرس و عفونتهای بارداری پیشگیری میکند.
فواید نور خورشید صبح زود برای پوست
مانع از انواع آکنه، زخم، پسوریازیس و اگزما میشود.
نور خورشید صبحگاهی برای تقویت معده
نور خورشید صبحگاهی در بهبود سیستم گوارش، فرآیند متابولیسم و اشتها کمک می کند و بدن را سالم نگه می دارد.
مضرات آفتاب گرفتن
آفتاب گرفتن قطعا بدون خطر نخواهد بود، اما در زمان آفتاب گرفتن باید از محصولات موضعی برای جلوگیری از آفتاب سوختگی استفاده کرد. اگر مدت زمان طولانی در آفتاب باشید موجب عرقسوز، جوشهای قرمز، سوزش، آفتاب سوختگی و تاول میشود.
آفتابسوختگی در آینده موجب بروز ملانوما شود و مسمومیت با آفتاب یا آلرژی به نور خواهد شد. بنابراین باید سریعا برای درمان آفتاب سوختگی اقدام کنید.
مضرات آفتاب گرفتن برای زنان باردار:
آفتاب گرفتن در بارداری، منجر به کمآبی بدن میشود. آفتاب گرفتن در مدت طولانی دمای بدن را افزایش داده و باعث بالا رفتن درجه حرارت جنین خواهد شد. ویتامین دی نور آفتاب در دوران بارداری، بسیار با اهمیت است. برای جلوگیری از مشکلات ناشی از آفتاب گرفتن در دوران بارداری با پزشک مشورت کنید تا مقدار مناسب ویتامین دی برای شما تجویز شود.
نکات و موارد احتیاطی برای آفتاب گرفتن
- از کرم ضد آفتابی با SPF ۳۰ مصرف کنید و ۱۵ دقیقه پیش از بیرون رفتن به پوست صورت و بدن بمالید.
- اگر دچار طاسی هستید، از کرم ضدآفتاب بر روی فرق سر، همچنین دست، پا و لب استفاده کنید.
- زمانی که گرمتان شد، در سایه بروید و آب بنوشید.
- در هنگام رفتن به فضای باز از عینک آفتابی مناسب چشم خود استفاده کنید.
- به طورمداوم از آب استفاده کنید تا کسری آب تبخیری بدنتان را جبران کند.
- سرتان زیر سایهبان باشد ویا پارچه سفیدی روی سرتان بیندازید.
- گوشها، فرق سر و نوک بینی خود را دور از آفتاب قرار دهید با رعایت مصرف ضدآفتاب و کلاه.
- کلم بروکلی مصرف کنید زیرا دارای آنتی اکسیدان است و آسیب های تابش اشعهی UVB را در بدن شما کاهش میدهد.
- بیشتر از یک ساعت در آفتاب نمانید.
-
از غذاها و داروهای حساس به نور دوری کنید زیرا باعث شده پوست شما در مقابل آفتاب بسوزد. برخی داروها، آنتیهستامینها، آنتی بیوتیکها و قرصهای ضد بارداری به نور حساس هستند. قبل از حمام آفتاب با پزشک خود مشورت کنید.
- بعد از اتمام حمان آفتاب از لباسهایی استفاده کنید که دست و پاهایتان را کامل پوشانده تا بدنتان بیشتر در معرض نور خورشید قرار نگیرد.
- بعد از اتمام آفتاب گرفتن با آب ولرم یا خنک دوش بگیرید و از لوسیون مرطوب کننده استفاده کنید.
- فروشگاههای معتبر بهداشتی و آرایشی برای قبل و بعد آفتاب گرفتن محصولاتی به فروش میرسد. قبل از حمام آفتاب حتما از کرمهای مخصوص استفاده کنید.
- پس از آفتاب گرفتن، حوله را روی بدن خود نکشید.
- گوجه فرنگی دارای مقادیر زیادی لیکوپن است و به جلوگیری از قرمزی پوست کمک میکند.
- موادغذایی حاوی لیکوپن مصرف کنید: مصرف گوجه فرنگی و هندوانه که حاوی لیکوپن هستند، به محافظت از پوست در برابر اشعه UV خورشید کمک کرده اند. مصرف آب هندوانه در یک روز گرم آفتابی برای شما مفید است.
- مصرف موادغذایی حاوی بتاکاروتن: خوردن موادغذایی سرشار از بتاکاروتن باعث کاهش مشکلات پوستی ناشی از ماندن زیر نور خورشید شود. استفاده از خوراکیهایی مثل هویج یا سیب زمینی شیرین را در روزهایی که قصد آفتاب گرفتن دارید، در برنامه غذاییتان قرار دهید.
جایگزینهای آفتاب گرفتن
آفتاب گرفتن یکی از روشهایی است که بدن از فواید نور خورشید بهره مند شود، اما اگر نمیخواهید در آفتاب دراز بکشید، میتوانید:
- در هوای آزاد ورزش و پیادهروی کنید.
- در حین رانندگی، پنجره خودرو را باز کنید.
- خودرو را دورتر پارک کرده و قدم بزنید تا به محل کار خود برسید.
- وعده غذایتان را در هوای آزاد میل کنید.
- مکمل غذایی رژیمی ویتامین دی و مواد غذایی حاوی ویتامین دی مصرف کنید.
- استفاده از دستگاه برنزه کننده یا حمام آفتاب طبیعی
از دستگاههای برنزهکننده استفاده نکنید. این دستگاهها حاوی نور UVB کافی برای تولید ویتامین دی طبیعی در بدن نیستند و مانند نور آفتاب نمیتوانند ویتامین دی مورد نیاز بدن شما را فراهم کنند.
استفاده مداوم و بیش از اندازه از محصولات برنزه کننده مشکلاتی در پی خواهد داشت از جمله مقاومت به انسولین، ابتلا به دیابت، ایجاد اختلالهای هورمونی در بدن یا حتی نازایی. با توجه به تمام این موارد، استفاده از برنزه کننده به هیچ عنوان به خانمهای باردار و شیرده توصیه نمیشود.
چطور و چه زمانی باید خود را در معرض نور قرار دهید؟
هنگام خواندن روزنامه یا مطالعه ، میتوانید در حیاط یا تراس بخوابید و از نور آفتاب استفاده کنید. بهترین زمان استفاده از نور آفتاب قبل از شروع نور مستقیم خورشید است. نور خورشید در صبح، سوزان نیست اما میتوانید از کرم ضد آفتاب مناسب پوست خود استفاده کنید.
در این مقاله درباره بهترين ساعت افتاب گرفتن، فواید و مضرات آفتاب گرفتن، جایگزین های آفتاب گرفتن و موارد احتیاطی که در هنگام آفتاب گرفتن باید رعایت کنید صحبت کردیم. امیدواریم توانسته باشیم شما را با فواید نور آفتاب و راهکارهای جلوگیری از دریافت خواص مضر آفتاب آشنا کرده باشیم.