علت لکه های قهوه ای روی سانسوریا چیست و چگونه درمان میشود؟

این مطلب رو با دوستان خود به اشتراک بگذارید

بیماری های قارچی، آفات و آبیاری نادرست اصلی ترین دلایل ایجاد لکه های قهوه ای روی برگ های سانسوریا هستند. مصرف بیش از حد کود، یخ زدگی و قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید این مشکل را تشدید می کنند. از یک قارچ کش بر پایه مس استفاده کنید و از یک آفت کش طبیعی یا شیمیایی برای از بین بردن حشرات و آفات کمک بگیرید.

اگر جایزه ای برای سرسخت ترین گیاه آپارتمانی در نظر گرفته شود، سانسوریا یکی از رقبای اصلی خواهد بود. گیاه سانسوریا می تواند خشکسالی، نور کم و حشرات را تحمل کند. با این وجود، حتی مقاوم ترین گیاهان به بیماری نیز به بیماری هایی دچار می شوند و که رشد و ظاهر آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد. یکی از شایع ترین بیماری های گیاه سانسوریا، ظاهر شدن لکه قهوه ای روی آن است.

سانسوریا یکی از بهترین گیاهان در فنگشویی است. این مقاله، دلایل اصلی ایجاد لکه قهوه ای بر روی سانسوریا، درمان های ساده و موثر برای رفع لکه های قهوه ای سانسوریا و نحوه نگهداری و مراقبت از گیاه سانسوریا برای جلوگیری از بیماری را پوشش می دهد.

ظاهر شدن لکه قهوه ای بر روی سانسوریا به دلایل مختلفی رخ می دهد. رایجترین علت لکه های قهوه ای روی سانسوریا آبیاری نامناسب یا بیماری های قارچی است که همگی به نگهداری ضعیف از این گیاه ختم می شوند.

1- بیماری های قارچی

درمان لکه های قهوه ای سانسوریا

گیاه سانسوریا مستعد ابتلا به بیماری های قارچی مانند بیماری سوختگی (بلایت جنوبی) و لکه های قرمز بر روی برگ است که موجب ظاهر شدن ضایعات قهوه ای رنگ متمایل به قرمز بر روی برگ ها می شود. به تدریج لکه های قهوه ای ظاهر شده و با نرم شدن برگ ها، مایع قهوه ای چسبناکی از آن ها ترشح می شود.

لکه های زنگ و لکه های باکتریایی بر روی برگ دو عفونت دیگر هستند که هر دو موجب بروز لکه های قهوه ای بر روی سانسوریا می شوند.

بیایید نگاهی دقیق تر بیندازیم به سه بیماری قارچی که علت قهوه ای شدن برگ های سانسوریا هستند.

لکه های قرمز رنگ بر روی برگ

بدون شک اگر لکه های قرمز رنگ یا قهوه ای متمایل به قرمز را بر روی سانسوریا مشاهده کردید، باید این بیماری قارچی را مقصر بدانید. شرایط مطلوب برای رشد و گسترش این بیماری شامل رطوبت زیاد و دماهای بالا است.

سوختگی (بلایت جنوبی)

علت لکه های قهوه ای روی سانسوریا

قارچ Sclerotium rolfsii دلیل این بیماری خاک است. آب و هوای گرم و مرطوب برای رشد و گسترش این نوع قارچ های ایده آل است. بنابراین، مشکل در زهکشی یا آبیاری بیش از حد می توانند به بروز این بیماری کمک کنند.

با حمله این قارچ به ریشه گیاه، برگ ها به رنگ زرد و قهوه ای تبدیل می شوند. اگر هیچ اقدامی جهت بهبود اوضاع انجام ندهید، ممکن است گیاه سانسوریا خود را برای همیشه از دست بدهید.

همچنین بخوانید: چرا سانسوریا زرد می‌شود

لکه های زنگ بر روی برگ سانسوریا

علت لکه های قهوه ای برگ های سانسوریا

حتی اگر گیاه سانسوریا مستعد این بیماری نباشد، این امکان وجود دارد که لکه های زنگ بر روی برگ های آن مشاهده شوند.

قارچ های زیر دسته Heterobasidiomycetes، بافت های گیاهان زنده به خصوص برگ ها را تحت تاثیر قرار می دهند و موجب ایجاد لکه های زنگ بر روی برگ های می شوند.  قارچ های زنگ از مواد آلی مرده تغذیه نمی کنند، بنابراین پس از مکیدن شیره از گیاهی به گیاه دیگر منتقل می شوند.

این بیماری ابتدا بر روی برگ ها آغاز می شود و اگر به موقع درمان نشود، کل گیاه توسط این بیماری از بین خواهد رفت.

نحوه جلوگیری از مشکلات قارچی سانسوریا

مطمئن شوید که جریان هوای کافی در اطراف سانسوریا وجود داشته باشد و گیاهان جدیدی که خریداری می کنید را به لحاظ وجود قارچ ها با دقت بررسی کنید.

درمان ها برای بیماری های قارچی شامل موارد زیر است:

درمان سوختگی (بلایت جنوبی)

می توان با استفاده از قارچ کش ها و استفاده از عملیات حرارتی (سولاریزاسیون) برای مبارزه با بلایت جنوبی از پوسیدگی برگ های خود جلوگیری کرد. وقتی برگ های سانسوریا مرطوب هستند، این گیاه مستعد رشد و گسترش قارچ و باکتری می شود. سعی کنید هنگام آبیاری از مرطوب کردن برگ های گیاه خودداری کنید.

درمان لکه های قرمز بر روی برگ سانسوریا

شما می توانید با بریدن قسمت های از برگ که دارای لکه های قرمز هستند از گسترش آن به قسمت های دیگر گیاه جلوگیری کنید.

گیاه سانسوریا من دچار یک نوع عفونت قارچی به نام لکه های قرمز شده بود؛ من تمام لکه ها را برای جلوگیری از گسترش بیماری بریدم. از آن موقع تا امروز هیچ مشکلی نداشتم.

قارچ کش هایی حاوی مس و سولفور را می توان به عنوان یک اقدام پیشگیرانه بر روی گیاه اسپری کرد. برای درمان بیماری های قارچی، در جدول زیر قارچ کش هایی را به شما توصیه می کنیم:

درمان زنگ روی برگ ها

همانند لکه های قرمز رنگ، لکه های زنگ روی برگ را می توان با برداشتن قسمت آلوده برطرف کرد. به عنوان یک اقدام پیشگیرانه، شما باید تمام برگ های آلوده را نیز بردارید و مقدار تماس با آب را محدود سازید تا امکان گسترش این بیماری از بین برود.

درمان لکه باکتریایی روی برگ

این بیماری توسط Pseudomonas spp یا Xanthomonas spp ایجاد می شود. و به صورت لکه های آغشته به آب ظاهر می شود که در نهایت قهوه ای می شوند.

در حال حاضر هیچ درمان شیمیایی برای این بیماری توصیه نشده است. تابه امروز، بهترین راه حل درمان مکانیکی یا برداشتن برگ های آلوده است. آبیاری گیاهی که دچار این بیماری است باید با دقت انجام شود زیرا این بیماری می تواند از طریق قطرات آب و رطوبت موجود در هوا منتشر شود.

2- آلودگی به آفت

گیاه سانسوریا مستعد هجوم شپشک‌های آردآلود و کنه های عنکبوتی است. این آفت ها شیره های برگ ها را می مکند که منجر به تنش گیاه شده و در نهایت لکه های قهوه ای رنگ بر روی برگ های گیاه ظاهر می شوند.

نحوه جلوگیری از آلودگی به آفت

بهترین روش برای جلوگیری از آفات این است که هر روز برگ های گیاه با دقت بررسی شوند. اگر گیاه از قبل به شدت آلوده شده باشد، بهتر است آن گیاه را دور بریزید تا احتمال آلودگی گیاهان اطراف آن را به حداقل برسانید.

برخی از رایج ترین روش های از بین بردن آفات روی گیاهان شستن آن ها و استفاده از آفت کش های طبیعی و شیمیایی است.

برخی از روش های ارگانیک از بین بردن آفات به سادگی در خانه در دسترس هستند. در ادامه با برخی از این روش ها آشنا می شویم:

آب و مایع ظرفشویی

مخلوط آب و مایع ظرفشویی می تواند کنه های عنکبوتی و شته ها را از بین ببرد. برای تهیه این محلول، ‌5 قاشق غذاخوری از مایع ظرفشویی را با 4 فنجان آب مخلوط کنید و سپس آن را بر روی گیاه آلوده اسپری کنید.

اسپری روغن چریش

این حشره کش و قارچ کش طبیعی از بذر درختان چریش که بومی هندوستان است تهیه می شود. این حشره کش می تواند گیاه را از شر کنه ها، فلس ها، شته ها و سایر حشرات ریز خلاص کند.

اسپری الکل

این راه حل می تواند به طور موثر حشرات را از گیاهان آپارتمانی دور کند. برای تهیه این محلول، 1 یا 2 فنجان از الکل 70 درصد را با یک چهارم آب مخلوط کنید.

همچنین بخوانید: چرا سانسوریا پیچ می‌ خورد

3- آبیاری نامنظم

آبیاری نامنظم موجب قهوه ای شدن نوک برگ ها یا ایجاد لکه های قهوه ای بر روی برگ های گیاه سانسوریا می شود. این مشکل شامل آبیاری بیش از حد و هم آبیاری کم است.

به احتمال زیادی می دانید که آبیاری بیش از حد یکی از اصلی ترین مشکلات مراقبت و نگهداری از سانسوریا است. این مشکل می تواند موجب پوسیدگی ریشه و در نهایت پوسیدگی خود گیاه شود.

اگر در مراحل اولیه این مشکل را تشخیص دادید، می توانید با قلمه زدن و کاشت مجدد گیاه آن را نجات دهید. برای این منظور باید اقدامات زیر را انجام دهید:

گیاه را در گلدان جدید بکارید و از خاک مخلوط پرلیت، شن، پیت ماس یا ماسه درشت به عنوان خاک جدید استفاده کنید.
برگ های پوسیده گیاه را ببرید اما سعی کنید تا جای ممکن قسمت های سالم گیاه را حفظ کنید.
برگ های بریده شده را به آرامی در خاک قرار دهید و آن را در معرض نور آفتاب غیر مستقیم بگذارید. خاک را مرطوب نگه دارید، اما خیس نباشد.
علاوه بر موارد بالا، آبیاری کم نیز مشابه با آبیاری بیش از حد برای این نوع از گیاه خطرناک است و می تواند به آن آسیب زند. در صورتی که سانسوریا کمتر از نیازش آبیاری شود، دی هیدراته می شود و علائمی مانند قهوه ای شدن برگ های گیاه ظاهر می شوند.

نحوه برطرف کردن مشکلات مرتبط با آبیاری نامنظم

یکی از ساده ترین روش های برطرف کردن مشکلات مرتبط با آبیاری نامنظم این است که یک روتین آبیاری داشته باشید و نظارت کنید تا ببینید آیا آنها نیاز به آبیاری دارند یا مشکلات دیگری در حال ظهور هستند.

هنگام آبیاری گیاه سانسوریا مهم است که فقط خاک را آبیاری کنید و نه برگ های گیاه را. مرطوب شدن برگ های گیاه موجب می شود تا آن ها مستعد ابتلا به بیماری های قارچی شوند. و عفونت قارچی دلیل اصلی بروز لکه های قهوه ای بر روی برگ های گیاه سانسوریا است.

همچنین بخوانید: چگونه گلدان گل سانسوریا را عوض کنیم

4- استفاده از آب لوله کشی شهر

گیاه سانسوریا نسبت به نوع آبی که هنگام آبیاری استفاده می کنید، حساس است. آب لوله کشی یا آب شهری به دلیل داشتن کلر برای آشامیدن انسان بی خطر است.اما گیاه سانسوریا به دلیل حساسیت به این ماده شیمیایی دچار تنش می شود. تجمع کلر در خاک موجب می شود تا مواد مغذی به خوبی به گیاه نرسند.

کمبود پتاسیم می تواند منجر به ایجاد لکه های قهوه ای بر روی برگ سانسوریا شود. بنابراین، بسیار مهم است که از آب تصفیه شده یا بدون کلر برای آبیاری این گیاه استفاده کنید.

نحوه رفع مشکلات آب بدون فیلتر

ساده ترین و رایج ترین دلیل رفع این مشکل فیلتر کردن آب با استفاده از سیستم فیلتراسیون است که در دسترس شماست. همچنین می توانید آب آبیاری را یک روز در معرض نور خورشید قرار دهید و سپس استفاده کنید.

به احتمال زیاد می دانید که نور خورشید کلر موجود در آب را از بین می برد. زیرا نور خورشید می تواند کلر موجود در آب را تا 90 درصد در عرض دو ساعت از بین ببرد.

5- نور خورشید بیش از حد

سانسوریا حتی بدون دریافت مقدار زیاد نور خورشید نیز به بقا خود ادامه می دهد. به همین دلیل است که یکی از بهترین گیاهان آپارتمانی به حساب می آید.

اگر سانسوریا شما بیش از حد در معرض نور خورشید قرار گیرد، لکه های قهوه ای بر روی برگ های آن ایجاد می شود و نشانه هایی از سوختگی بر روی آن ظاهر می شود. سانسوریا در یک اتاق با نور غیر مستقیم نیز دوام می آورد. حال اگر تصمیم بگیرید که به یکباره گیاه را در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار دهید و گیاه با آن سازگار نیست.

در این مورد، گیاه انرژی بیش از حدی را دریافت می کند که نمی تواند به آن رسیدگی کند. در نهایت،‌ بافت برگ ها آسیب می بیند و لکه های قهوه ای بر روی آن ظاهر می شوند.

نحوه برطرف کردن مشکلات مرتبط با قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید

اگر سانسوریا شما به درجه مشخصی از نور خورشید عادت ندارد، باید اطمینان حاصل کنید که به تدریج آن را با نور خورشید و گرما عادت دهید تا سازگار شود.

بنابراین، سانسوریا را دور از نور مستقیم خورشید قرار دهید. این گیاه بدون هیچ مشکلی در نور غیر مستقیم به بقای خود ادامه می دهد.

یافتن شرایط نوری بهینه برای گیاه شما هنوز بهترین راه برای اطمینان از یک گیاه سانسوریا سالم بدون لکه های قهوه ای است.

6- آسیب ناشی از هوای سرد

سانسوریا تحمل شرایط آب و هوایی سرد را ندارد. قرار دادن این گیاه در مکانی که دمای آن ممکن است به کمتر از 12 درجه سانتیگراد (55 درجه فارنهایت) برسد، به گیاه آسیب وارد می کند.

اگر سانسوریا در معرض هوای سرد قرار گیرد، شیره داخل برگ های آن یخ می زند. همانطور که می دانید وقتی آب به یخ تبدیل می شود، حجم آن افزایش می یابد.

بنابراین، غشای سلولی آسیب دیده و به تدریج از بین می رود. در چنین وضعیتی گیاه مستعد ابتلا به بیماری های قارچی و باکتریایی است. در نتیجه، لکه های قهوه ای بر روی قسمت های آسیب دیده برگ های گیاه ظاهر می شوند.

آب و هوای بسیار سرد به ریشه نیز صدمه می زند زیرا آب به یخ تبدیل می شود. به همین دلیل ریشه نمی تواند مواد مغذی مورد نیاز خود را دریافت کند و در نتیجه لکه های قهوه ای بر روی برگ ها ظاهر می شوند.

نحوه جلوگیری از مشکلات مرتبط با شرایط آب و هوایی سرد

برای جلوگیری از این مشکل به یاد داشته باشید که گیاه سانسوریا را در مکانی با دمای کمتر از 12 درجه سانتیگراد (55 درجه فارنهایت) قرار ندهید.

این گیاه در طی روز باید در محدوده دمایی 18-27 درجه سانتیگراد (65-80 درجه فارنهایت) و در شب در محدوده دمایی 12-21 درجه سانتیگراد (55-70 درجه فارنهایت) باشد.

همچنین در فصل تابستان آن را در معرض نور خورشید قرار دهید، اما در فصول پاییز و زمستان به داخل خانه منتقل کنید.

7- کوددهی بیش از حد

گیاه سانسوریا به دلیل سرسخت بودن حتی بدون کوددهی نیز به بقا خود ادامه می دهد. اما کوددهی بیش از حد می تواند به گیاه آسیب وارد کند و لکه های قهوه ای رنگی را بر روی گیاه مشاهده خواهید کرد.

به دلیل کوددهی بیش از حد، سطح نیتروژن و نمک افزایش می یابد و اثر سوختگی کود به جای می ماند.

نحوه برطرف کردن مشکلات مرتبط با کوددهی بیش از حد

سانسوریا را باید در فصل بهار و تابستان کود دهید. گیاه سانسوریا کاشته شده تنها به مقدار کمی کود در فصل رشد نیاز دارد.

اطمینان حاصل کنید که کوددهی را بیش از حد انجام ندهید. شما می توانید کمی کمپوست کرم را به خاک گلدان گیاه اضافه کنید. زمستان دوره خواب این گیاه است، بنابراین کوددهی در این فصل می تواند به گیاه آسیب بزند.

قبل از کوددهی، دستورالعمل های درج شده بر روی بسته بندی را با دقت بخوانید و بر اساس آن عمل کنید. اگر مقدار کود را بیش از مقدار توصیه شده ریخته اید، کمی آب به آن اضافه کنید.

کودهای آلی یا کمپوست کودهای آهسته رهش هستند که مواد مغذی گیاهی طبیعی بیشتری را برای رشد یک گیاه آپارتمانی سالم فراهم می کنند.

این کودها در یک بازه زمانی طولانی تری به تدریج به مقادیر کمی تجزیه می شود. اکثر این کودها تنها با یک بار مصرف می توانند تا چهار ماه دوام بیاورند.

8- رطوبت کم

همانطور که سانسوریا به آبیاری متوسطی نیاز دارد، رطوبت بالا نیز برای این گیاه خوب نیست. رطوبت کم نیز باعث می شود تا آب موجود در برگ های این گیاه تبخیر شوند و همین یکی از دلایل رایج بروز لکه های قهوه ای بر روی برگ های این گیاه است.

نحوه جلوگیری از مشکلات مرتبط با رطوبت کم

برای برآورده کردن شرایط رطوبت لازم برای این گیاه، رطوبت نسبی را در 40 درصد نگه دارید. همچنین می توانید از ابزارهایی مانند رطوبت سنج دیجیتال یا رطوبت ساز برای بررسی منظم رطوبت هوای اطراف گیاهان خود استفاده کنید.

همچنین می توانید با کمک یک سینی از سنگریزه، رطوبت ساز خود را تهیه کنید. برای این منظور، به یک سینی، مقداری سنگریزه و کمی آب تصفیه شده نیاز دارید. سنگریزه ها را داخل سینی بریزید و سپس آب را داخل سینی بریزید. به اندازه ای آب بریزید که سنگریزه ها مرطوب شوند.

حال گلدان گیاه را داخل این سینی قرار دهید. با تبخیر آهسته آب در اطراف گیاه رطوبت لازم برای آن به وجود می آید.

سخن پایانی

همانطور که در این مقاله مشاهده کردید، بیشتر دلایل ایجاد لکه های قهوه ای بر روی برگ های سانسوریا به مراقبت نادرست از این گیاه مرتبط است.

با مراقبت و تغذیه مناسب، سانسوریا مورد علاقه شما در کوتاه ترین زمان ممکن رشد می کند. به هر جهت، این گیاه ساده ترین گیاه آپارتمانی برای نگهداری است. آیا موافقید؟

 

نظرات