تاثیر سماق بر کبد چرب | خواص سماق برای بدن
سماق نوعی درختچه گلدار است که متعلق به خانواده ای از گیاهان معروف به Anacardiaceae با نام علمی Rhus coriaria است. سماق در سراسر جهان از جمله مناطق مدیترانه ، آسیا و آفریقا رشد می کند. بیش از 200 گونه مختلف سماق وجود دارد که همه آنها به جنس Rhus تعلق دارند. سماق با خوشه های بزرگ و متراکم از میوه های قرمز روشن و اندازه نخود تولید می شود. مردم می توانند میوه های تازه را برای تهیه چای دم کنند ، اما آنها را خشک کرده و برای استفاده به عنوان مکمل گیاهی یا چاشنی آشپزی پودر می کنند. سماق بیشتر به عنوان ادویه آشپزی شناخته می شود. مردم قرن ها از آن در طب سنتی گیاهی استفاده کرده اند. تحقیقات اولیه نشان می دهد که ممکن است مزایای بالقوه ای برای سلامتی داشته باشد. در ادامه تاثیر سماق بر کبد چرب به شما ارائه می شود، با ما همراه باشید. برای خواندن بیماری کبد چرب چیست و چند نوع دارد؟ کلیک کنید.
آیا سماق برای کبد چرب مفید است
مکمل پودر سماق برای مدیریت بیماری کبد چرب غیر الکلی مفید است.
کارآزمایی بالینی برای ارزیابی اثرات مکمل پودر سماق بر فیبروز کبدی و برخی نشانگرهای متابولیک در بیماران مبتلا به بیماری کبد چرب غیر الکلی انجام شد.
برای انجام این کار ، 80 بیمار مبتلا به کبد چرب غیر الکلی تا 2000 میلی گرم در روز پودر سماق را به مدت 12 هفته دریافت کنند. آزمایشات فیبروز کبدی و آنزیم های کبدی و قند خون ناشتا ، انسولین ، HbA1c ، شاخص مقاومت به انسولین، شاخص حساسیت به انسولین بررسی شد.
نتایج نشان داد که پس از 12 هفته ، افراد کاهش بیشتری در فیبروز کبدی و آنزیم های کبدی و بقیه فاکتورهای خونی داشتند. بنابراین نتیجه می گیریم سماق برای کبد چرب خوبه.
فواید سماق برای کبد چرب و سلامت کلی بدن
برای اینکه از بهره مند شوید می توانید از دمنوش سماق استفاده کنید (طرز تهیه دمنوش سماق). بعد از معرفی خواص سماق نحوه مصرف سماق برای درمان کبد چرب را نیز خواهیم گفت. سماق علاوه بر این که برای کبد چرب مفید می باشد، دارای خواص دیگری برای بدن است که در زیر به آن ها اشاره می شود.
1. حاوی مواد مغذی مفید
مشخصات کامل مواد مغذی سماق تا حد زیادی ناشناخته است ، اما برخی تحقیقات نشان می دهد که حاوی تعدادی از مواد مغذی مفید مانند: فیبر ، چربی های سالم و برخی ویتامین های ضروری است.
سماق خشک شده از نظر تغذیه از 71٪ کربوهیدرات ، 19٪ چربی و 5٪ پروتئین تشکیل شده است.
بیشتر چربی موجود در سماق از دو نوع چربی خاص که به نام اولئیک اسید و لینولئیک اسید تامین می شود.
اسید اولئیک نوعی چربی اشباع نشده است که معمولاً با سلامت قلب مرتبط است. همچنین چربی موجود در سایر غذاهای گیاهی رایج ، از جمله زیتون و آووکادو است.
لینولئیک اسید یک نوع چربی غیر اشباع ضروری است که در حفظ سلامت پوست و غشای سلولی نقش دارد.
بیش از 14 درصد آن از فیبر تشکیل شده است. فیبر یک ماده مغذی که از سلامت دستگاه گوارش پشتیبانی می کند.
برخی تحقیقات نشان می دهد که حاوی حداقل مقادیر کمی مواد مغذی ضروری از جمله ویتامین C ، B6 ، B1 و B2 است.
2. سرشار از آنتی اکسیدان
سماق سرشار از ترکیبات آنتی اکسیدانی متعدد است. کارشناسان معتقدند این ممکن است دلیل اصلی پتانسیل درمانی وسیع سماق باشد.
سماق حاوی طیف وسیعی از ترکیبات شیمیایی با فعالیت آنتی اکسیدانی قوی از جمله تانن ، آنتوسیانین و فلاونوئیدها است.
آنتی اکسیدان ها از سلول ها در برابر آسیب محافظت می کنند و استرس اکسیداتیو را در بدن کاهش می دهند.
آنتی اکسیدان ها در غذاهایی مانند سماق در کاهش التهاب نقش دارند. ممکن است از بیماری های التهابی مانند بیماری های قلبی و سرطان جلوگیری کنند.
3. کنترل قند خون
برخی تحقیقات نشان می دهد سماق می تواند یک ابزار موثر برای مدیریت قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 باشد.
مطالعه ای که بر روی 41 فرد مبتلا به دیابت در سال 2014 انجام شد ، تأثیر دوز روزانه 3 گرم سماق بر سطح قند و آنتی اکسیدان خون را ارزیابی کرد.
در پایان مطالعه 3 ماهه ، گروهی که مکمل سماق دریافت کردند ، قند خون و سطح آنتی اکسیدان را در مقایسه با افرادی که دارونما مصرف کرده بودند ، به میزان قابل توجهی بهبود بخشید.
یک مطالعه مشابه دیگر از گروه 41 نفری مبتلا به دیابت خواسته است که روزانه 3 گرم پودر سماق را به مدت 3 ماه مصرف کنند.
سماق با کاهش 25 درصدی انسولین در گردش ، نشان می دهد که حساسیت انسولینی در نتیجه مصرف مکمل سماق افزایش یافته باشد.
4. درد عضلات را تسکین دهد
نوشیدنی سماق درد عضلانی ناشی از ورزش را به میزان قابل توجهی کمتر کرد.
سماق همچنین افزایش قابل توجهی در سطح گردش آنتی اکسیدان ها را تجربه کرد.
سماق حاوی انواع مواد مغذی و آنتی اکسیدان ها است که ممکن است در کاهش قند خون و تسکین درد عضلات نقش داشته باشد.
نحوه استفاده از سماق برای درمان کبد چرب
سماق یک ادویه متمایز است که می توانید از آن در غذا، ماست و سالاد یا به عنوان دمنوش گیاهی استفاده کنید.
کاربردهای سماق در آشپزی
بیشتر مردم از سماق به عنوان ادویه در کنار کباب استفاده می کنند.
مانند بسیاری از ادویه های آشپزی دیگر ، سماق می تواند طعم و رنگ انواع غذاها را افزایش دهد. به ویژه در غذاهای خاورمیانه و مدیترانه ای محبوب است.
سماق دارای رنگ قرمز غنی ، رایحه ای شبیه مرکبات و طعم ترش متمایزی شبیه آب لیمو است. مردم گاهی از آن برای تهیه یک نوشیدنی شیرین و ترش معروف به لیموناد سماق استفاده می کنند.
سماق وقتی خشک و آسیاب می شود ، بافتی درشت و ریز دارد. سماق برای افزودن اسیدیته ، روشنایی و رنگ به بسیاری از غذاها ، از جمله گوشت و سبزیجات کبابی و غلات عالی است.
مکمل های گیاهی حاوی سماق
سماق به عنوان مکمل گیاهی در دسترس است. مردم آن را به شکل کپسول مصرف می کنند ، اما می توانید آن را به عنوان چای مصرف کنید.
معایب احتمالی و اقدامات ایمنی مصرف سماق
- سماق در تحقیقات بالینی هیچگونه عوارض جانبی ندارد.
- سماق ممکن است قند خون را کاهش دهد ، در صورت مصرف داروهایی کاهنده قند خون، مصرفش توصیه نمی شود.