اهمیت دوستی برای دانش آموزان ابتدایی و فواید آن برای شخصیت کودک
داشتن دوست باعث می شود تا لحظات سخت زندگی را آسان تر پشت سر بگذاریم، اما گاهی اوقات پیدا کردن یک دوست می تواند سخت ترین کار در جهان باشد. به خواندن ادامه دهید تا در مورد اهمیت دوستی برای کودکان ابتدایی در مدرسه و چگونگی کمک به فرزندتان در دوست یابی بیاموزید.
در طی سال ها دوستان ما تغییر می کنند. اگر به گذشته خود نگاهی بیاندازید، به احتمال زیاد نام دوستانی را از مقاطع مختلف زندگی به یاد می آورید. حتی ممکن است دوستانی داشته باشید که به ندرت آن ها را می بینید، اما وقتی با هم ملاقات می کنید گویی همیشه با هم بوده اید. متاسفانه، تعداد کمی از ما این شانس را داریم که با دوستان دوران دانشگاه خود همچنان دوست بمانیم، چه برسد به دوستان دوران مدرسه.
اگرچه تغییر دوستی ها با گذشت زمان کاملا طبیعی است، اما افرادی که در زندگی با آن ها وقت می گذرانید بیشتر از آنچه فکر می کنید بر زندگی شما تاثیرگذار هستند. داشتن یک دوست خوب می تواند استرس های زندگی را کمی قابل تحمل تر کند. دوستی حتی برخی از مشکلات زندگی را برطرف می کند.
در واقع، مطالعه جدید نشان داد که دوستی هایی که کودکان در دوران مدرسه به خصوص در مقطع ابتدایی برقرار می کنند، می تواند پیامدهای منفی تربیت بد والدین را جبران کند. به خواندن ادامه دهید تا در مورد اهمیت دوستی برای دانش آموزان مقطع ابتدایی و نحوه پرورش آنها بیشتر بدانید.
چرا دوستی برای دانش آموزان و کودکان در مقطع ابتدایی اهمیت دارد؟
وقتی صحبت از رشد کودکان به میان باشد، بسیاری از والدین بر موضوعاتی مانند تغذیه مناسب و سالم، ورزش منظم و فعالیت های اضافی تمرکز دارند. دوستی های دوران کودکی به سادگی به عنوان چیزی که بر رشد کودک تاثیر می گذارند، نادیده گرفته می شود. اما اهمیت دوستی بسیار فراتر از این هاست.
پل شوارتز، استاد روانشناسی و کارشناس رفتار کودک، بیان می کند که دوستی تاثیر قابل توجهی بر مهارت اجتماعی یک کودک دارد. ازطریق دوستی، کودک یاد می گیرد که نسبت به دیدگاه دیگران حساس باشد. همچنین، قوانین گفتگو و نیز رفتارهای مناسب با سن را می آموزد.
همچنین بخوانید: چگونه دوست جدید پیدا کنیم
برخی از مزایای دیگر دوستی برای کودکان عبارتند از:
- توسعه مهارت های اجتماعی از طریق بازی
- بهبود مهارت های عاطفی و مقابله ای
- افزایش حس تعلق
- کاهش سطح استرس در کودکان
- کاهش خطر ابتلا به اضطراب و افسردگی
- داشتن سیستم پشتیبانی
دوستی همچنین می تواند تاثیر مثبتی بر عملکرد آکادمیک کودک و نیز جلوگیری از رفتارهای نامناسب و ناپسند او داشته باشد. به عنوان مثال، یک مطالعه جدید بر روی 338 مهدکودک در شش مدرسه دولتی مختلف نشان داد که 10% از کودکان دارای اختلال نافرمانی مقابله جویانه هستند. این اختلال معمولا در طول سال های پیش دبستانی رخ می دهد و با افزایش خطر اضطراب، افسردگی، رفتار ضد اجتماعی، مصرف مواد مخدر و جرایم جنایی در دوران نوجوانی و بزرگسالی در ارتباط است.
در بررسی نتایج این مطالعه، محققان دریافتند که بیش از 70% از کودکانی که علائم اختلال نافرمانی مقابله جویانه را نشان می دهند، در معرض روش های تربیتی خشن از جانب والدین بوده اند. آن ها همچنین دریافتند که کودکانی که در مدرسه دوست داشتند، کمتر این علائم را بروز می دادند.
مطالعه به این نتیجه دست یافت که داشتن دوست می تواند به کودکان در رویارویی با تربیت بد والدین کمک کند.
مطالعه مورد اشاره در بخش قبل در مجله توسعه و آسیب شناسی روانی در نوامبر 2018 منتشر شد. این مطالعه که توسط دانشگاه کالیفرنیا سانفرانسیسکو (USCF) انجام شد، ارتباط بین رفتار انتقادی والدین و رفتار نافرمانی و ناسازگار در کودکان را تایید کرد که ممکن است به بزرگسالی سرایت کند.
این مطالعه نشان داد که 10 درصد از کودکان مهدکودک علائم اختلال نافرمانی مقابله جویانه (ODD) را نشان دادند. طبق گفته کلینیک مایو، این بیماری با علائمی مانند موارد زیر مشخص می شود:
- خلق و خوی عصبانی و تحریک پذیر
- به راحتی توسط بچه های دیگر اذیت می شود
- مشاجره مکرر با بزرگسالان یا افراد صاحب قدرت
- رفتار عمدی برای آزار یا ناراحتی دیگران
- سرپیچی فعال یا امتناع از پیروی از قوانین
- رفتار کینه توزانه
- سرزنش دیگران به خاطر اشتباه یا رفتار نادرست
از 10% که علائم اختلال نافرمانی مقابله جویانه (ODD) را نشان دادند، بیش از 70% در معرض روش های تربیتی خشن والدین بوده اند. پس از تحقیق بیشتر، محققان دریافتند که وقتی چنین کودکانی توسط یک دوست یا همکلاسی هایشان پذیرفته و دوست داشته می شوند، کمتر علائم اختلال را بروز می دهند. در واقع، علائم در این گروه تا 64% کاهش یافت.
پذیرفته شدن در یک گروه از هم سن و سالان فرصت هایی را برای اجتماعی شدن و احساس تعلق ایجاد می کند که به عنوان حائلی در برابر تربیت بد والدین است. به این ترتیب، دوستی در واقع می تواند به کودکانی که والدین خشنی دارند کمک کند تا رفتار مناسبی را برای بهبود خودکنترلی، احساسات مثبت و پاسخگویی به هشدارها درباره رفتار مخالف بیاموزند.
وقتی کودکان در مدرسه مشکل دارند، اغلب با رفتار والدین آن ها در خانه در ارتباط است. در برخی موارد، بهترین راه حل آموزش والدین به نظر می رسد. متاسفانه، برای بخش اعظمی از خانواده ها این آموزش ها کمترین تاثیر را دارد. نتایج این مطالعه بیان می کنند که در چنین شرایطی، اختلال نافرمانی مقابله جویانه در خارج از محیط خانه و خانواده بهتر درمان می شود.
همچنین بخوانید: ترس از تنبیه چه اثری بر مغز کودک می گذارد
نکاتی برای کمک به دانش آموزان برای یافتن دوست
بسیاری از بزرگسالان با اشتیاق به دوران کودکی خود فکر می کنند، جایی که بزرگ ترین چالش این بود که با چه کسی بازی کنند. از بسیاری جهات، دوران کودکی دوران ساده ای است، اما زندگی همیشه چالش هایی را پیش روی ما قرار می دهد.
کودکان امروزی با مجموعه ای از چالش های کاملا متفاوت از آنچه ما با آن ها بزرگ شدیم، روبرو هستند اما یکی از بزرگ ترین دغدغه ها همچنان ثابت می ماند و آن یافتن دوست است.
برخی از کودکان در یافتن دوست مشکل دارند، در حالی که برای برخی دیگر این یک امر کاملا طبیعی است. اگر کودک شما در یافتن دوست در مدرسه با مشکل روبرو است، در ادامه نکاتی برای شما آورده شده است تا بتوانید او را کمک کنید:
کودک خود را تشویق کنید تا به دیگران سلام بدهد
آموزش سلام دادن به کودک و تشویق او به برقراری ارتباط با افراد جدید می تواند به رشد و توسعه مهارت های اجتماعی او برای یافتن دوست کمک کند. شما می توانید با اعضای خانواده شروع کنید و همین مسیر را ادامه دهید.
مهارت های اجتماعی را به تدریج توسعه دهید
مهم است که سنین پایین سروع کنید، اما هرگز کودک نوپا خود را تمام روز در مهدکودک تنها نگذارید. تعامل اجتماعی با اعضای خانواده و دوستان را به تدریج شروع کنید و سپس دامنه این تعامل ها را گسترده تر کنید.
پیشنهاد می شود بخوانید: چگونه کودک با اعتماد به نفس تربیت کنیم
برای بازی در خانه برنامه ریزی کنید
وقتی کودک شما آماده گسترش تعاملات اجتماعی خود است، برای بازی در خانه برنامه ریزی کنید. فعالیت هایی را انتخاب کنید که کودکتان را فعال نگه می دارد، نه فعالیتی که نیاز به گفتگوی زیاد داشته باشد.
حضور داشته باشید اما زیاده روی نکنید
در حالی که در حال توسعه مهارت های اجتماعی و دوستی کودک خود هستید، مهم است که در کنار او باشید، اما نباید دائما در اطراف او باشید و افراط کنید. وقتی برای بازی برنامه ریزی می کنید، در اطراف او باشید اما اجازه دهید با دوستش تنها باشد.
با کودک خود در مورد دوستی صحبت کنید
خواندن داستان هایی در مورد دوستی یک روش عالی برای آموزش ارزش های یافتن دوست و نحوه انجام این کار به کودکتان است. وقتی برای او کتاب می خوانید، با او در مورد شخصیت ها صحبت کنید و از او سوال کنید تا درگیر موضوع شود.
با کودک خود بازی کنید
بازی کردن با کودکتان تنها یک روش عالی برای وقت گذراندن با او نیست، بلکه درس های مهمی را در مورد همکاری و احتران گذاشتن به دیگران به او می آموزد. این ها المان های مهم در یافتن دوست در دوران کودکی هستند.
اجازه دهید فرزندتان در خانه به شما کمک کند
تشویق کودک به کمک به دیگری باعث می شود تا او همدردی و مراقبت از دیگران را یاد بگیرد. به فرزندتان اجازه دهید تا به شما در انجام کارهای ساده در خانه کمک کند یا اگر چند فرزند دارید، به خواهر یا برادرش نیز کمک کند.
یک مثال خوب برای او ارائه دهید
کودکان بیشتر از آنچه شما فکر کنید از والدین خود تقلید می کنند و به این ترتیب از آن ها می آموزند. برای کمک به فرزند خود برای یافتن دوست، با نشان دادن رفتارهای دوستانه با افرادی که با آن ها در ارتباط هستید، الگوی خوبی برای او باشید.
کلام آخر
اگرچه ممکن است هرگز با بهترین دوست خود از کلاس سوم دبستان صحبت نکنید یا هیچ اطلاعی از دیگر دوستان خود نداشته باشید، نمی توانید انکار کنید که دوستی در مقطع ابتدایی تاثیر زیادی بر زندگی شما داشته است. همه روابطی که در طول زندگی خود داشته ایم مثبت نبوده اند، اما یافتن دوستان خوب بیشتر از آنچه فکر می کنید کودک شما را تحت تاثیر قرار خواهد داد. آنچه را در اینجا یاد گرفته اید، بکار ببرید تا کودک خود را برای ایجاد و تشویق یک دوستی قوی کمک کنید.