بررسی سلامت قلب و عروق با آزمایش تری گلیسیرید
Triglyceride در خون چیست؟
تری گلیسیرید نوعی چربی یا لیپید است که تنها در خون یافت میشود. آزمایش TG یا تری گلیسیرید، میزان تری گلیسیرید موجود در خون شما را اندازه گیری میکنند. نام دیگر این آزمایش، تست triacylglycerol است. نتایج این آزمایش به پزشک شما کمک میکند تا میزان خطر ابتلا به بیماری قلبی را مشخص کند.
همانطور که اشاره شد، تری گلیسیرید نوعی لیپید است. بدن کالریهای دریافتی را که بلافاصله از آنها استفاده نمیکند، به عنوان تری گلیسیرید در تعدادی از بافتهای مشخص (مثل شکم و رانها) ذخیره میکند. این تری گلیسیریدها در خون گردش میکنند تا انرژی لازم برای فعالیت عضلات شما را فراهم کنند. تری گلیسیرید اضافی بعد از مصرف غذا وارد خون میشود. اگر به علت ابتلا به تعدادی از بیماریها یا داشتن رژیم غذایی نادرست، کالری بیشتری نسبت به نیاز فیزیولوژی بدنتان دریافت کنید، سطح تری گلیسیرید به طور غیر طبیعی بالاتر میرود.
لیپوپروتئینهای با چگالی اندک (VLDL)، تری گلیسیرید را از طریق خون حمل میکنند. VLDL مانند لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) و لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) نوعی چربی همراه با پروتئین است. اگر احساس میکنید که دارای اضافه وزن هستید و لازم است که میزان چربیهای بدن شما ارزیابی شود، از پزشک خود بخواهید که برایتان آزمایشهای مربوط به قند و چربی را تجویز کند.
چرا باید آزمایش تری گلیسرید تجویز شود؟
آزمایش تری گلیسیرید به پزشک کمک میکند تا خطر ابتلا به بیماری قلبی و عروقی را تعیین کند. سطوح بالای تری گلیسرید میتواند سبب التهاب در لوزالمعده و تصلب شرایین شود. همچنین آترواسکلروز نیز زمانی اتفاق میافتد که تری گلیسیرید در داخل رگهای شما تجمع پیدا کند.
بنابراین لازم است که هر شش ماه یک بار به عنوان بخشی از معاینات پزشکی منظم خود (چکاپ)، آزمایش سنجش میزان چربیهای بدن را انجام دهید. چربیهایی که لازم است از طریق آزمایش خون بررسی شوند، شامل موارد زیر است:
- کلسترول
- HDL
- LDL
- تری گلیسیرید
اگر به دلیل سطح بالای تری گلیسیرید در بدنتان تحت درمان هستید، پزشکتان احتمالا برای نظارت بر اثربخشی درمان و بررسی وضعیت سبک زندگیتان، انجام آزمایش تری گلیسرید را تجویز میکند. همچنین اگر مبتلا به دیابت هستید، لازم است که سطح تری گلیسیرید خود را به طور منظم کنترل کنید؛ زیرا زمانی که سطح قند خون شما بالا برود، تری گلیسیرید نیز همراه آن افزایش پیدا میکند. لازم است که توجه داشته باشید این آزمایش برای کودکانی که دچار اضافه وزن هستند یا سابقه خانوادگی ابتلا به بیماری قلبی، دیابت یا فشار خون بالا دارند نیز باید انجام شود.
میزان نرمال تری گلیسرید در آزمایش خون چه میزان است؟
اگر آزمایش خون داده باشید و سطح تری گلیسیرید شما بالا یا پایین باشد، احتمالا از خود این سوال را خواهید پرسید که منظور از TG در آزمایش خون چیست و چرا مقدارش نرمال نیست. تری گلیسیرید معمولاً بر حسب میلی گرم در هر دسی لیتر خون اندازه گیری میشود. برای بزرگسالان نتایج نرمال این لپید به صورت زیر دسته بندی میشوند:
- محدوده نرمال یا مطلوب تری گلیسیرید: کمتر از ۱۵۰ میلی گرم در دسی لیتر
- محدوده تری گلیسیرید مرزی: ۱۵۰ تا ۱۹۹ میلی گرم در دسی لیتر
- محدوده تری گلیسیرید بالا: ۲۰۰ تا ۴۹۹ میلی گرم در دسی لیتر
- محدوده تری گلیسیرید بسیار بالا: ۵۰۰ میلی گرم در دسی لیتر و بالاتر
سطوح تری گلیسیرید بالاتر از حد طبیعی، شما را در معرض خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی قرار میدهد. برای کاهش میزان لپید و خطر ابتلا به بیماری، پزشکان متخصص ضمن تجویز داروهای مرتبط، توصیه میکنند که حتما در سبک زندگی خود تغییرات جدی ایجاد کنید.
دلایل بالا بودن تری گلیسرید در خون
دلایل زیادی وجود دارد که سطح تری گلیسیرید شما بالا میرود. مهمترین دلایل شامل عادات غلط و سبک زندگی نادرست است. این عوامل سبب افزایش سطح تری گلیسیرید میشود. سایر موارد که باعث افزایش این لپید میشوند، شامل:
- سیگار کشیدن
- داشتن سبک زندگی کم تحرک
- اضافه وزن
- افزایش مصرف الکل
- رژیم غذایی دارای مقدار کم پروتئین و کربوهیدرات بالا
همچنین شرایط پزشکی وجود دارد که می تواند باعث افزایش سطح تری گلیسیرید شود، از جمله:
- سیروز
- دیابت کنترل نشده
- ژنتیک
- هیپرلیپیدمی
- کم کاری تیروئید
- سندرم نفروتیک یا بیماری کلیوی
- پانکراتیت
چگونه میزان تری گلیسرید در خون کنترل میشود؟
مطالعات نشان دادهاند که میزان کربوهیدرات نقش مهمی در کنترل سطح تری گلیسیرید دارد. رژیمهای غذایی پر کربوهیدرات (قند بالا) میتوانند تری گلیسیرید را به میزان زیادی افزایش دهند. از طرف دیگر، ورزش میتواند سطح تری گلیسیرید را کاهش داده و کلسترول HDL یا چربی خوب را افزایش دهد. اگر مایل هستید که میزان تری گلیسیرید را کنترل کنید، میتوانید از توصیههای زیر استفاده کنید:
- کاهش وزن
- کاهش مصرف کالری
- کاهش مصرف غذاهای شیرین
- مصرف چربیهای سالمتر، مانند چربیهای گیاهی
- کاهش مصرف الکل
- ورزش کردن (حداقل ۳۰ دقیقه با شدت متوسط)
درمان بیماریهایی مانند موارد زیر برای کاهش تری گلیسیرید در خون باید به شدت مورد توجه قرار گیرند:
- دیابت
- چاقی
- نارسایی کلیه
جالب است که بدانید داروها یا مکملهایی وجود دارد که میتوانند به شما در کنترل سطح تری گلیسیرید کمک کنند. این مکملها عبارتند از:
- امگا ۳
- نیاسین
- فیبرات
- استاتین
چگونه برای انجام آزمایش تری گلیسرید آماده شویم؟
معمولاً باید قبل از انجام آزمایش تری گلیسیرید بین ۸ تا ۱۲ ساعت ناشتا باشید (غذا نخورید و فقط آب بنوشید). به همین دلیل، اکثر افراد بعد از رعایت ناشتایی این آزمایش را صبح انجام میدهند. در این مورد حتما پزشک به شما دستورات لازم را خواهد داد. همچنین یادتان باشد که لیست دارو و مکملهایی را که مصرف میکنید به پزشکتان بدهید؛ زیرا مصرف برخی از داروها ممکن است روی نتیجه آزمایش تاثیر بگذارند.
داروهایی که میتوانند بر روی نتیجه آزمایش تأثیر بگذارند و لازم است که مصرف آنها قبل از انجام آزمایش محدود شود، عبارتند از:
- اسید اسکوربیک
- آسپاراژیناز
- مسدود کنندههای بتا
- کلستیرامین (پروالیت)
- کلوفیبرات
- کلستیپول (کولستید)
- استروژن
- فنوفیبرات (فنوگلاید، تریکور)
- روغن ماهی
- جمفیبروزیل (لوپید)
- اسید نیکوتینیک
- قرصهای ضد بارداری
- مهار کنندههای پروتئاز
- رتینوئیدها
- برخی از داروهای ضد روان پریشی
- استاتین
هومکا و تشخیص تری گلیسرید خون در منزل
همانطور که اشاره شد، میزان تری گلیسرید در خون در وضعیت سلامتی قلب شما تاثیر زیادی میگذارد. افزایش این چربی در بدن سبب تولید پلاک و به طبع آن باعث بالا رفتن ریسک سکته قلبی و مغزی میشود. توصیه میکنیم هر شش ماه برای انجام آزمایش Triglycerides به آزمایشگاه مراجعه کنید. البته مراکز درمانی جز مکانهای پر ریسک از لحاظ آلودگی بالای ویروسی و عفونی هستند. بنابراین پیشنهاد ما این است که برای چکاپ، از خدمات آزمایش در منزل هومکا استفاده کنید.
شرکت هومکا با بهرهگیری از بهترین متخصصان، خدمات آزمایش در منزل را در تهران، کرج، مشهد، تبریز، اصفهان، شیراز، اهواز و رشت ارائه میدهد. شما میتوانید ببرای درخواست خدمات آزمایش در منزل تحت پوشش بیمه پایه و تکمیلی، با شماره ۰۲۱۶۷۳۷۱ تماس بگیرید. همچنین میتوانید با مراجعه به صفحه اینستاگرام هومکا به آدرس homeca.ir@ از کلیه خدمات و تخفیفات ما مطلع شوید.