Take a fresh look at your lifestyle.

۹ غذای مخصوص شب عید نوروز در شهرهای مختلف ایران

غذا برای شب عید

غذای شب عید نوروز، عید نوروز یکی از با اصالت ترین جشن های ایرانیان است که رسم و رسومات ویژه ی خود را دارد و یکی از ملزومات آن غذای شب عید نوروز است. از دیر باز در شب عید نوروز همه ی خانواده دور یکدیگر جمع میشوند و این شب فرخنده را در کنار هم به شادی و سرور می پردازند. اکثر خانواده ها در این شب، غذای مخصوصی را طبخ می کنند تا یکی از رسم های شب عید نوروز را به جا بیاورند. غذای شب عید انواع متفاوتی دارد که با توجه به ذائقه و فرهنگ مردم هر استان متغیر است. در این مطلب می خواهیم چند تا از رایج ترین غذای شب عید و طرز تهیه آنها را با شما به اشتراک بگذاریم.

در ادامه چند مورد از غذاهای مخصوص شب عید را معرفی میکنیم. لازم به ذکر است که شب عید نوروز میتوانید هر نوع غذای دلخواه دیگر را تهیه کنید. 9 غذا برای شب عید نوروز همراه با دستور تهیه آورده شده است.

1.سبزی پلو با ماهی

غذای شب عید: سبزی پلو با ماهی

سبزی پلو با ماهی به عنوان اصلی ترین غذای شب عید در اکثر استانها رایج میباشد که دارای تاریخچه طولانی ای و برگرفته از زمان حضرت سلیمان است. سبزی پلو با ماهی دارای مواد اولیه ی آسانی میباشد که به راحتی در هر جای ایران قابل دسترس است. سبزی پلو با ماهی ضمن طعم دلپذیر و خوشمزه ای که دارد، دارای ویتامین های مفیدی از جمله ویتامین A، ویتامین C و امگا میباشد که برای پوست و مو بسیار مفید است.

برای مشاهده ی دستور پخت کامل سبزی پلو با ماهی به مینویسم مراجعه کنید.

همچنین میتوانید با روش پخت سبزی پلو با ماهی شکم پر آشنا شوید.

2.دلمه برگ مو

دلمه برگ مو یکی از غذاهای خوشمزه و محبوبی است که هم به عنوان پیش غذا و هم به عنوان غذای اصلی قابل استفاده است. دلمه با گوشت چرخ کرده یا مرغ قابل تهیه است و به دلیل ظاهر فوق العاده زیبایی که دارد، برای جشن ها و میهمانی ها و غذای شب عید گزینه ی مناسبی به شمار می رود. دلمه برگ مو اگر با گوشت تهیه نشود، افراد وگان نیز میتوانند نوش جان کنند. در ادامه با طرز تهیه دلمه برگ مو آشنا می شوید.


همچنین میتوانید طرز تهیه دلمه کلم را در پست های قبلی مشاهده کنید.

مواد لازم برای تهیه دلمه برگ مو

گوشت چرخ کرده500 گرم
برنج3 پیمانه
لپه2 پیمانه
پیاز1 عدد متوسط
نعناع خشک1.5 قاشق غذاخوری
نمک و زرد چوبهبه میزان لازم
فلفل سیاه و دارچینبه مقدار لازم
رب اناربیشتر از نصف قاشق غذاخوری
رب گوجه فرنگیبیشتر از نصف قاشق غذاخوری
برگ مو(برگ انگور)حدودا 100 برگ

مواد لازم برای سس دلمه برگ مو

آب2.5 لیوان
رب گوجه فرنگی1.5 قاشق غذاخوری
رب انار1.5 قاشق غذاخوری
نمک و فلفل سیاه و زردچوبهبه میزان لازم

زمان لازم برای پخت دلمه برگ مو به عنوان غذای شب عید، 1 ساعت و 30 دقیقه است.

دستور پخت دلمه برگ مو

  1. آماده کردن مواد اولیه : اگر می خواهید در کنار غذای شب عید، دلمه برگ مو نیز آماده کنید، لپه از قبل خیس شده را در قابلمه ای ریخته و همراه با مقدار لازم آب در حرارت ملایم میپزیم.
  2. در قابلمه ای مقداری آب همرا با نمک و روغن میریزیم و وقتی به جوش آمد برنج را به آن اضافه کرده و وقتی کمی نرم شد آبکش میکنیم. در قابلمه ای دیگر مقداری آب ریخته و وقتی جوشید، برگ موها(برگ انگورها) را درون آن ریخته و بعد از 2 دقیقه بر مداریم و در آبکشی قرار میدهیم.
  3. آماده کردن سس : همه ی مواد لازم برای سس را با یکدیگر مخلوط کرده و کنار میگذاریم.
  4. پختن مواد داخل دلمه : در ماهی تابه کمی روغن ریخته و سپس گوشت چرخ کرده ای که کمی نرم شده و به دمای محیط رسیده را را اضافه کرده و تفت میدهیم. کمی نمک و زردچوبه میزنیم سپس پیاز را نگینی خرد کرده و میریزیم و وقتی کمی تفت داده و نرم شد، لپه و برنج از قبل آماده شده را به اندازه ی ذکر شده اضافه میکنیم. نعناع خشک و رب گوجه فرنگی و رب انار را اضافه کرده و به مقدار لازم نمک و فلفل سیاه و دارچین میزنیم. سپس هر یک از برگ ها را در بشقابی پهن کرده و به میزان لازم از این مواد را داخل برگ مو میریزیم و با برگ از هر طرف روی مواد را میپوشانیم و همه ی برگ های پیچ شده را داخل تابه ای بزرگ میچینیم. سس را روی برگ ها ریخته و دربی روی آن قرار داده و روی حرارت ملایم میگذاریم تا دم بکشند.

نکات طلایی در تهیه دلمه برگ مو

  • دقت کنید که در مرحله ی پخت برنج و لپه، لپه نباید خیلی نرم شود زیرا در اینصورت در له خواهد شد.
  • برنج دلمه برگ مو نیز نباید خیلی نرم شود.
  • میتوانید به جای گوشت چرخ کرده از گوشت خورشتی پخته شده نیز استفاده کنید.
  • میتوانید بدون هر نوع گوشتی طبخ کنید.
  • میتوانید سس دلمه برگ مو را حذف کنید.

3.کوکوسبزی

غذای شب عید: سبزی کوکو

کوکوسبزی نیز یکی دیگر از غذاهای مناسب برای شب عید است. این غذا به این دلیل که دارای مواد اولیه در دسترس و ساده و همچنین زمان پخت کوتاهی که دارد مورد توجه بیشتر مردم قرار میگیرد. کوکوسبزی به دلیل اینکه مواد اولیه اش بر پایه ی سبزیجات است دارای ویتامین های زیاد و مفیدی برای بدن است. این غذا میتواند با برنج یا نان سرو شود.

در پست های قبلی دستور پخت کوکوسبزی را بطور کامل در اختیار شما عزیزان قرار داده ایم.

4. قورمه سبزی

مطمئنم از افراد زیادی این را شنیده باشد که به قورمه سبزی علاقه ی زیادی دارند. به طور کلی این غذا، محبوب افراد زیادی از ایرانیان است که به عنوان غذای شب عید نیز آماده می شود. این غذا دارای مواد اولیه ی در دسترسی است و با گوشت یا مرغ قابل طبخ است. در ادامه طرز تهیه خورش قرمه سبزی را با شما به اشتراک میگذاریم.

مواد لازم برای تهیه قورمه سبزی

گوشت خورشتی500 گرم
سبزی خورشتی800 گرم
لوبیا قرمز300 گرم
پیاز2 عدد متوسط
لیمو عمانی5 عدد
روغن مایعبه مقدار لازم
نمک و فلفل سیاهبه مقدار لازم
آب نارنج و آب غورهبه میزان لازم
برنج3 پیمانه

زمان لازم برای پخت این غذا 2 ساعت و 30 دقیقه است.

دستور پخت قورمه سبزی

  1. آماده کردن مواد اولیه :در تهیه قرمه سبزی به عنوان غذای شب عید، لوبیا ها را از شب قبل خیس میکنیم. برنج را از 1 ساعت قبل خیس میکنیم. سبزی را خرد کرده و تا حدی که رنگ آن تیره شود در روغن تقریبا زیاد سرخ میکنیم. در یک قوری پیرکس مقداری آب ریخته و سپس روی لیموها با چاقو چند حفره ایجاد کرده و در این آب می اندازیم تا وقتی که آب زرد و تلخی لیمو خارج شود سپس از آب خارج کرده و کنار میگذاریم.
  2. پختن خورش قورمه سبزی : ابتدا پیازها را نگینی خرد کرده و در قابلمه ای همرا با کمی روغن ریخته و تفت میدهیم. سپس گوشت خرد کرده را اضافه کرده و کمی که تفت دادیم لوبیا را در آن میریزیم و سپس سبزی سرخ شده را ریخته و کمی که گذشت آب میریزیم و لیمو را می اندازیم. نمک و فلفل سیاه و آبغوره و آب نارنج میریزیم. بعد از اینکه گوشت و لوبیا و سبزی کامل پخت میچشیم و نمک آن را اندازه میکنیم و هر ادویه ای خواستیم اضافه میکنیم. سپس خاموش کرده و میگذاریم کمی روغن بی اندازد.
  3. پختن برنج : ابتدا در قابلمه ای بیشتر از نصف آن آب ریخته و نمک و روغن اضافه میکنیم. بعد ار جوشیدن برنج را اضافه کرده و زمانی که برنج کمی نرم شد آبکش میکنیم. در قابلمه کمی روغن ریخته و نانی را کف قابلمه پهن کرده و برنج را آرام آرام میریزیم. روغن اضافه کرده و دمکنی قرار داده و اجازه میدهیم در دمای کم بپزد.

ترفندهای پخت قورمه سبزی

  • برای پختن سبزی قرمه سبزی اجازه دهید سبزی بخوبی تیره شود، زیرا باعث میشود بعد از پخت کمی روغن روی خورش قرار گیرد و طعم و ظاهر دلپذیر تری پیدا کند.
  • برای ته دیگ میتوانید از سیب زمینی هم استفاده کنید.
  • میتوانید در خورشت قرمه سبزی زرشک هم بریزید.
  • به جای پیاز میتوانید از پیاز داغ که از قبل سرخ شده و در فریزر بوده نیز استفاده کنید.

چگونه میتوانیم تلخی قورمه سبزی را از بین ببریم؟

ادویه قورمه سبزی

5.کوفته

غذای شب عید: کوفته

کوفته یکی از غذاهای مخصوص شب عید است. این غذا در هر شهری با توجه به ذائقه ی مردمانش طبخ متفاوتی دارد. به طور مثال میتوان به کوفته برنجی، کوفته تبریزی، کوفته چهارمحال و بختیاری، کوفته شیرازی و غیره اشاره کرد. کوفته ای که به عنوان کوفته ی شب عید تهیه میشود با گوشت چرخ کرده درست می شود که سرشار از انواع ویتامین ها و ارزش غذایی زیادی است.

مواد لازم برای طرز تهیه کوفته

گوشت چرخ کرده500 گرم
سبزی معطر محلی150 گرم
آلو10 عدد
کشمشکمتر از نصف لیوان
برنج نیمدانه(ریز)100 گرم
نمک و زردچوبهبه مقدار لازم
فلفل سیاه و فلفل سفیدبه مقدار لازم
پیاز1 عدد متوسط
رب گوجه فرنگیکمتر از 1 قاشق غذاخوری

زمان لازم برای پخت این غذا 1 ساعت و 10 دقیقه است.

دستور پخت کوفته برای شب عید

  1. آماده کردن مواد کوفته : ابتدا پیاز را رنده کرده و کمی تفت می دهیم، سپس گوشت چرخ کرده را اضافه میکنیم. برنج نمیدانه (گرده) را که از قبل خیس کرده بودیم میریزیم. سبزی معطر را اضافه می کنیم ،سپس نمک و فلفل سیاه و فلفل سفید میزنیم و کمی ورز میدهیم. سپس مواد را به شکل گردو های بزرگ در میاوریم.
  2. پختن کوفته : در قابلمه ای مقداری آب ریخته و وقتی جوشید کشمش و آلو را در آن می اندازیم و سپس یک عدد از کوفته ها را در آن می اندازیم و اگر باز نشد، بقیه کوفته ها را اضافه می کنیم. 20 دقیقه بعد رب را ریخته و اجازه میدهیم 20 دقیقه هم بپزد.

نکات مهم پخت کوفته

  • سبزی معطر محلی برای تهیه کوفته به عنوان غذای شب عید، شامل تره کوهی، گشنیز، جعفری، ترخون و نعنا میباشد. (به جای تره کوهی میتوانید از تره استفاده کنید.)
  • اگر کوفته اول باز شد کمی آرد نخودچی به مواد میزنیم.
  • سبزی محلی باید تازه باشد و بهتر است خشک نباشد.

همچنین بخوانید:

روش پخت کوفته تبریزی اصل

کوفته برنجی برای ده نفر

6. رشته پلو

رشته پلو یک غذای محلی و سنتی ایرانی است. این غذا با انواع گوشت، گوشت چرخ کرده و مرغ قابل طبخ است. اگر در این غذا از هیچ گوشتی استفاده نشود، مناسب افراد وگان است. این غذا روش پخت ساده و کوتاهی دارد. در ادامه با بهترین رسپی رشته پلو غذا آشنا می شوید.

مواد لازم برای تهیه رشته پلو

رشته پلویی200 گرم
مرغ3 تکه
برنج4 پیمانه
نمک و فلفل و زردچوبه و روغنبه مقدار لازم
پیاز1 عدد متوسط

زمان لازم برای پخت این غذا 1 ساعت و 15 دقیقه است.

دستور پخت رشته پلو

  1. پختن مرغ : ابتدا در قابلمه ای مرغ را به همراه مقداری نمک و پیاز خلالی شده میگذاریم بپزد. بعد از 40 دقیقه آماده است.
  2. پختن رشته پلو : در قابلمه ای مقداری آب ریخته و وقتی جوشید، رشته های قسمت شده از وسط و برنج خیس شده را در آن میریزیم و وقتی برنج کمی نرم شد آن را آبکش میکنیم. سپس در قابلمه مقداری روغن ریخته و کمی نان داخل قابلمه پهن میکنیم و برنج را لایه لایه میریزیم. کمی روغن ریخته و دمکنی قرار میدهیم. حرارت را کم کرده تا دم بکشد.

نکات طلایی پخت رشته پلو با مرغ

  • برای ته دیگ رشته پلو با مرغ، میتوانید از سیب زمینی لایه ای، سیب زمینی رنده شده یا کنجد استفاده کنید.
  • برای تزیین رشته پلو با مرغ به عنوان غذای شب عید، میتوانید از هویج تفت داده، کشمش تفت داده استفاده کنید.
  • برای اینکه رشته پلو شما طعم فوق العاده ای پیدا کند، هنگام پخت مرغ می توانید کمی رب اضافه کنید.

همچنین بخوانید: دستور پخت سوتی پلو با ماهی دودی

7.ترشی تره با ماهی

غذای شب عید: ترشی تره

ترشی تره با ماهی یک غذای محلی برای شمال کشور است. این غذا گزینه ای مناسب برای غذای شب عید نوروز شناخته می شود و بیشتر مردم شمال، ترشی تره را برای شب عید طبخ میکنند. ترشی تره با مرغ یا ماهی قابل سرو است. با توجه به اینکه ماهی پایه ی بیشتر غذاهای شب عید است پس ما دراینجا طرز تهیه ترشی تره با ماهی را با شما در میان میگذاریم.

مواد لازم برای تهیه ترشی تره با ماهی

برنج3 قاشق غذاخوری
سبزی مخصوص شامل(تره محلی گیلان، جعفری، گشنیز، اسفناج و کمی نعنا)500 گرم
ماهی1 عدد متوسط
ربنصف قاشق غذاخوری
کره15 گرم
آب نارنج1 قاشق غذاخوری
سیر1 بوته
تخم مرغ2 عدد
نمک و فلفل و زردچوبهبه میزان لازم

زمان لازم برای پخت ترشی تره 1 ساعت است.

دستور پخت ترشی تره با ماهی

  1. پختن ترشی تره :ابتدا برنج را با آب میپزیم، کمی که نرم شد، سبزی مخصوص ترشی تره را کمی تفت داده ایم، اضافه میکنیم. رب را میریزیم. در تابه مناسب کمی روغن ریخته و سیر نگینی ریز خرد شده را اضافه میکنیم. سپس زردچوبه و تخم مرغ را اضافه می کنیم. کامل با هم مخلوط کرده و در خورش میریزیم. نمک و کره را اضافه کرده وآب نارنج میزنیم. بعد از چند دقیقه که مواد با هم پختند و کمی خورش لعاب دار شد، از روی حرارت برمیداریم.
  2. سرخ کردن ماهی : ماهی را کمی نمک میزنیم. در تابه مقداری روغن ریخته و کمی که روغن داغ شد ماهی های تکه ای درون روغن سرخ میکنیم.

ترفند پخت ترشی تره با ماهی

  • برای درست کردن ترشی تره به عنوان غذای شب عید، میتوانید ماهی را با هر ادویه ای که دوست دارید از قبل مزه دار کنید.
  • این غذا را با نان یا برنج سرو کنید.
  • درصورتی که تره محلی در دسترس نبود از تره استفاده کنید
  • اگر میخواهید با مرغ تهیه کنید، باید از قبل مرغ را نیم پز کنید و سپس بعد سبزی مرغ را اضافه کنید.

همچنین می توانید با چند غذای شمالی با مرغ آشنا شوید.

8.آبگوشت

آبگوشت هم یک غذای مخصوص از غذاهای شب عید است که به روش های مختلفی قابل تهیه است. آبگوشت علاوه بر اینکه طعم بسیار خوشمزه ای دارد، برای سلامت بدن مفید است. در ادامه روش پخت آبگوشت یا همان دیزی را با هم میبینیم.

مواد لازم برای تهیه آبگوشت

گوشت گوسفندی600 گرم
چربی گوسفندی70 گرم
لوبیاکمی کمتر از 1 پیمانه
نخودکمی کمتر از 1 پیمانه
پیاز1 عدد متوسط
گوجه4 عدد
سیب زمینی2 عدد متوسط
رب2.5 قاشق غذاخوری
سیر2 حبه بزرگ
لیمو عمانی2 عدد
نمک و فلفل سیاه و زردچوبهبه میزان لازم

زمان لازم برای پخت آبگوشت 3 ساعت است.

دستور پخت آبگوشت

  1. آماده کردن مواد اولیه برای پخت آبگوشت : نخود و لوبیا را از شب قبل با آب سرد خیس میکنیم و چند بار آب آن را عوض میکنیم. داخل یک قوری پیرکس کمی آب ریخته و لیمو ها را درون آن می اندازیم و سپس وقتی آب زرد شد، آن ها را از آب خارج میکنیم و کنار میگذاریم. سیر و پیاز را از وسط نصف میکنیم.
  2. پختن آبگوشت : گوشت و چربی را در قابلمه ای میریزیم و سپس گوجه فرنگی و نخود و لوبیا را اضافه میکنیم. سیر و پیاز را ریخته و تقریبا 6 الی 7 برابر حجمی که این مواد گرفته را آب میریزیم و درب آن را میبندیم و روی شعله با حرارت زیاد قرار میدهیم. وقتی جوشید هر چه کف روی آب بود برمیداریم وحرارت را ملایم کرده و اجازه میدهیم تا حدودا 2 ساعت بپزد. گوشت و حبوبات که پخت سیب زمینی های از تکه شده و لیمو عمانی را اضافه میکنیم سپس رب و نمک را اضافه کرده و میگذاریم 1 ساعت دیگر بپزد. نوش جان

نکات مهم در پخت آبگوشت

  • گوشت آبگوشت بهتر است استخوانی باشد تا طعمش لذیذ شود. برای این منظور مثلا 600 گرم گوشت باید شامل 250 گرم استخوان و 350 گرم گوشت باشد.
  • در صورت تمایل میتوانید هنگام اضافه کردن نمک، دارچین هم اضافه کنید.
  • سعی کنید همان ابتدا، آب لازم برای پخت کامل آبگوشت را بریزید. زیرا بهتر میشود. اگر هم در هر مرحله آب آبگوشت کم بود، حتما از آب جوش استفاده کنید.
  • پیاز را میتوانید خرد کنید یا درسته بیاندازید.
  • به این دلیل حبوبات را خیس میکیم که نفخ آن از بین برود.
  • گوجه را میتوانید به جای اینکه اول اضافه کنید همراه با سیب زمینی بریزید.
  • برای خوش طعم شدن آبگوشت میتوانید ریحان و مرزه خشک شده را کمی همراه با نمک به آبگوشت اضافه کنید.
  • برای اینکه آبگوشت چرب و خوشمزه شود میتوانید یک قسمت از دنبه را له کرده و به همرا آبگوشت در هر کاسه بریزید.

همچنین بخوانید:

ادویه مخصوص آبگوشت

9.کلم پلو

غذای شب عید:کلم پلو

کلم پلو غذای دیگری از غذاهای شب عید نوروز است. اصلیت این غذا به شهر زیبای شیراز برمیگردد. این غذا با مرغ یا گوشت قابل طبخ است. کلم دارای مقدار زیادی ویتامین C است که از سرطان جلوگیری کرده و برای درمان دیابت مفید است. برای سلامت کبد و کلیه و همچنین پوست و مو هم خواص زیادی دارد.

مواد لازم برای کلم پلو

برنج4 پیمانه
گوشت چرخ کرده500 گرم
پیاز1 عدد بزرگ
نمک و فلفل و زردچوبهبه میزان لازم
کلم قمری2 عدد
سبزی کلم پلو شامل(تره، کمی ترخون، شوید، ریحان)2 قاشق غذاخوری
زعفرانبه میزان لازم
آبلبیمو 

زمان پخت این غذا 1 ساعت است.

دستور پخت کلم پلو

  1. آماده کردن مواد اولیه : گوشت چرخ کرده را به همراه پیاز رنده شده و نمک و فلفل سیاه مخلوط میکنیم و به صورت قلقلی در میاوریم. سپس سرخ میکنیم. در تابه ای دیگر کلم قمری خلالی شده را با کمی روغن تفت داده و نمک و زردچوبه و آبلیمو میزنیم و دوباره تفت میدهیم.
  2. پختن کلم پلو: در قابلمه ای مقداری آب با نمک میریزیم و وقتی جوش آمد برنج را در آن میریزیم. کمی که برنج نرم شد آنرا آبکش میکنمی. در قابلمه یک مقدار برنج سپس کلم تفت داده، سبزی کلم پلو و گوشت قلقلی میریزیم و به هم ترتیب ادامه میدهیم. در آخر روی لایه ی آخر که برنج است کره و گوشت قلقلی و زعفران اضافه میکنیم.

نکات طلایی روش تهیه کلم پلو

  • بهتر است برای کلم پلو از سبزی خشک و آسیاب شده استفاده کنید.
  • برای ته دیگ میتوانید از کنجد، کاهو، نان، سیب زمینی ورقه ای یا رنده شده و غیره استفاده کنید.
  • در صورتی که تمایل به سرو این غذا با مرغ دارید میتوانید جدا بپزید و در کنارش نوش جان کنید یا مرغ چرخ شده را بصورت قلقلی و به همین روش گوشت قلقلی که گفتیم عمل کنید.
  • میتوانید با زرشک و برنج زعفرانی تزیین کنید.

همچنین بخوانید :

طرز تهیه هویج پلو

مگ تک

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.