چرا ماه صفر را ماه نحس و شوم می دانند و چگونه از نحسی آن در امان بمانیم ؟
«چرا ماه صفر را ماه نحس و شوم می دانند و چگونه از نحسی آن در امان بمانیم ؟»
مطمئنا شما هم مثل من از زبان مادرتان شنیده اید که در ماه صفر مراقب باشید برای دفع بلا و رفع سنگینی ماه صفر صدقه بندازید و یا حتی تاکید می کردند که ترجیحا در ماه صفر به کار خیر و خرید اقدام نکنید.
اما تا به حال به این فکر کرده اید که ریشه این افکار و اعتقاد از کجا می آید و یا چرا اصلا ماه صفر را سنگین و نحس می دانند؟ و همچنین چرا برخی ایام را خوش یومن و یا به عبارتی سعد می دانند؟
با ماه همراه باشید تا در ادامه خواهیم گفت :
- چه چیزی باعث نحس شمردن ایام می شوند ؟
- چرا ماه صفر نحس است؟
- چطور از نحسی ماه صفر در امان بمانیم؟
چه چیزی در تعیین نحس بودن و سعد بودن ایام تاثیر دارد؟
سعد و نحس دو کلمه متضاد یکدیگر هستند که در بسیاری از احادیث و پند و اندرز های دینی بکار رفته است. در قران کریم نیز واژه های مبنی بر وجود ایام الله و یوم نحس نیز وجود دارد که در قسمت زیر می توانید نمونه ای از آن را مشاهده نمایید :
در سوره مبارکه فصلت آیه ۱۶ به ایام نحس اشاره شده و می فرماید:
«فَأَرْسَلْنَا عَلَیْهِمْ رِیحًا صَرْصَرًا فِی أَیَّامٍ نَّحِسَاتٍ لِّنُذِیقَهُمْ عَذَابَ الْخِزْیِ فِی الْحَیَاةِ الدُّنْیَا وَلَعَذَابُ الْآخِرَةِ أَخْزَى وَهُمْ لَا یُنصَرُونَ»
در این آیه از روزهای نحسی می گوید که عذاب الهی بر جمعی از انسان های فاسد، مشرک و منافق نازل شده .
در سوره مبارکه قمر آیه ۱۹ نیز فرموده است:
«إِنَّا أَرْسَلْنَا عَلَیْهِمْ رِیحًا صَرْصَرًا فِی یَوْمِ نَحْسٍ مُسْتَمِرٍّ»
با توجه به مفهوم آیاتی همچون آیات فوق واقعا ماهیت سعد و یا نحس بودن روز ها را چه چیزی مشخص می کند ؟
در حقیقت ذات ایام، هفته ها، ماه ها و تاریخ نحس و شوم نیستند بلکه دلیل سعد و یا نحس شموردن ایام رفتارهای آزاردهنده و اندوه بار انسان اند که است و به عبارتی دیگر حوادث و رخداد های بزرگ و منفیِ انسانی میتواند زمانی را نحس کرده و از سعد بودن آن جلوگیری کنند.
در نتیجه می توان گفت ذات ایام بد و نحس نیست بلکه باید مطالعه و تحقیق و تفحص نمود که در روزهایی که معروف به نحس و شوم هستند در واقع چه کارهایی انجام شده که آن را اینگونه نحس می شمارند.
البته برخی با مطالعه و تفسیر قرآن و کلام خدا به این نتیجه رسیدند که ماهیت ایامی که عذاب الهی بر گروهی از مردم نازل شده است نحس است و این روز های را «ایام نحسات» می نامند. البته ناگفته نماند که این انسانها بودند که با اعمال و کردار ناشایست در عذاب الهی را به سوی خود باز کرده اند.
بیشتربخوانید: ثواب خواندن زیارت عاشورا به نیت اموات
چرا ماه صفر سنگین است و دلیل نحس بودن ماه صفر چیست؟
حالا به دلیل نحسی ماه صفر می پردازیم. ماه صفر در بین جامعه مسلمانان به سنگینی و شومی شهرت دارد و اغلب در این ماه از انجام کار های خیر همچون رفتن خواستگاری و یا حتی قرار داد های مهم کاری پرهیز می کنند زیرا معتقدند که نحسی ماه صفر گریبان گیرشان خواهد شد و خیر موجود در آن کار را به شر تبدیل خواهد کرد.
اما در حقیقت دلیل این اعتقاد بین مسلمانان ریشه در حوادث اندوهبار، دردناک و سختی دارد که در این ماه به پیامبر (ص) و اهل بیت پیامبر (ص) وارد شده است علاوه بر آن در ماه صفر حوادث دردآور و اندوهباری رخ داده که باعث شده که مسلمانان به نحس و شوم بودن این ماه قمری مشکوک شوند.
از جمله حوادث دردناکی که در ماه صفر اتفاق افتاد می توان به گرفتار شدن خاتم انبیای الهی یعنی حضرت محمد مصطفی (ص) در بستر بیماری و در نهایت رحلت وی در بیست و هشتم ماه صفر سال ۱۱ هجری اشاره نمود.
امام مجتبی (ع) نیز در این ماه به شهادت رسیدند همچنین در ۱۷ ماه صفر و یا به روایتی در 30 ام صفر به نقل مرحوم طبرسی و ابن اثیر حضرت ثامن الحجج (ع) در ایران به دست مامون به شهادت رسیدند و از آنجایی که ایرانیان به اما رضا (ع) ارادت خاصی داشتند شهادت ایشان در ماه صفر تاثیر زیادی در اعتقاد آنها به نحس بودن ماه صفر داشت.
دیگر اتفاقاتی که در نحس شمردن ماه صفر دخیل هستند
درست است که اتفاقاتی که در قسمت فوق گفتیم سر دسته دلایل نحس شمردن ماه صفر هستند اما حوادث تلخ دیگری نیز در طول تاریخ دراین ماه رخ داد است.
- اسرای اهل بیت علیهم السلام در روز اول ماه صفر سال ۶۱ هجری وارد شام شدند و در غل و زنجیر مورد شکنجه و آزار و اذیت قرار گرفتند.
- در پنجم ماه صفر سال ۶۱ هجری دختر سه ساله امام حسین (ع)، حضرت رقیه (س) در خرابه شام رحلت کردند به عبارتی 25 روز پس از واقعه کربلا.
- به روایتی روز اول ماه صفر آغاز جنگ صفین بوده و عمار یاسر یاران پیامبر (ص) از پیشگامان تشیع در سن ۹۳ سالگی در نهم ماه صفر به شهادت رسید.
- یکی از یاران وفادار امم علی (ع)، محمدبن ابی ابکر در ماه صفر سال ۳۸ هجری در مصر به شهادت رسید. محمدبن ابی ابکر یکی از فرستاده و کارگزاران اما علی (ع) در مصر بود.
با توجه به این اتفاقات ناخوشایند برای پیامبر و اهل بیتش در ماه صفر مومنین و مسلمین ماه صفر را سنگین و شوم می دانند.
چگونه از نحسی ماه صفر در امان بمانیم؟
مطمئنم که این سوال نیز در ذهن همه شما نقش بسته که چطور باید از نحسی ماه صفر در امان بمانیم؟ و یا چه کنیم که نحسی ماه صفر گریبان گیر ما نشود؟
با توجه به تمامی مواردی که گفته شد این خود آدم ها هستند که نحس و سعد بودن روزها را برای خودان مشخص می کنند. یعنی انسانها با شناخت، اندیشه و اراده خودشان خوب و یا بد بودن روز های زندگی خودشان را رقم می زنند.
از آنجا که صدقه دفع بلاست ، دادن صدقه در ماه صفر بسیار سفارش و تاکید شده است و همچنین می فرمایند برای اینکه جامعه اسلامی از حرکت و نشاط و پویایی باز نماند با دادن صدقه روز نحس را به روز سعد تبدیل کنید.
نا گفته نماند که علاوه بر دادن صدقه، انجام کار نیک و خیر نیز می تواند در دفع شر و بلا و ساختن ایام سعد تاثیر گذار باشد.