در این صفحه همراه شما هستیم تا در تاریخ قدمی بزنیم و مهمترین رویدادهای تاریخ جهان را بررسی کنیم. وقایع مهمی که در تاریخ 15 مهر مصادف با 7 اکتبر رخ داده اند. اشخاص مشهور و تاثیر گذاری که در 15 مهر به دنیا آمده اند و افرادی مهمی که در تاریخ نامشان پرآوازه بود و در این تاریخ درگذشته اند را بصورت مختصر و مفید بررسی خواهیم نمود.
رویدادهای مهم تاریخی مصادف با امروز 15 مهر
آغاز ریاست جمهوری حسنی مبارک در مصر 1981
محمد حسنی سید مبارک، چهارمین رئیس جمهور دولت مصر بود که در 15 مهر(7 اکتبر) به ریاست جمهوری برگزیده شد و جایگزین انور سادات شد.
او در بیست سالگی از آکادمی نظامی مصر فارغالتحصیل شد. در سال ۱۹۷۳، به خاطر موفقیت نیروهای حسنی مبارک در دفاع از مصر و نبرد با اسرائیل از وی به عنوان «قهرمان ملی» یاد شد و به مقام فرماندهی نیروی هوایی مصر دست یافت. مدتی بعد نیز به درجه «معاون رئیسجمهور مصر» رسید.
حسنی مبارک به مدت 30 سال که ریاست جمهوری مصر را به عهده داشت، «حالت فوق العاده» را که از زمان جنگ شش روزه برقرار شده بود، حفظ کرد و سیاست انور سادات را در ارتباط با اسرائیل ادامه داد. در دوره ریاست جمهوری حسنی مبارک، مصر در مقایسه با همسایگانش از آزادی مطبوعات برخوردار بود و اقتصاد در مصر رونق یافته بود.
تصویب متمم قانون اساسی در ایران 1286 شمسی
بعد از مرگ مظفرالدين شاه و با آغاز سلطنت محمدعلي شاه، در مجلس شوراي ملي كميسيوني تشکیل شد تا به تهيه متمم قانون اساسي بپردازند.
این متمم قانون اساسي با 107 ماده تصويب شد و در 15 مهر 1286 شمسی به امضاي محمدعلي شاه قاجار رسيد. قانون اساسي مشروطه، طی سالیان متمادی دچار تغییرات بسیاری شد و از جمله در زمان محمدرضا پهلوي، اصول قانون اساسی چندین بار تغییر پیدا کرد و مواردی اضافه یا حذف شد.
تغییر اصول مهم قانون اساسي اوليه، یکی از دلایل انحراف نهضت مشروطه بود که با ظهور انقلاب اسلامي، قانون اساسي ایران نيز تغییر یافت و قانون اساسي فعلي جايگزين آن شد.
همچنین بخوانید: در مورد شرایط فرزند خواندگی براساس قانون در سال 97
تولد اشخاص مشهور جهان به تاریخ 15مهر
تولد سهراب سپهری، شاعر و نقاش معاصر ایرانی 1307
سهراب سپهری، شاعر، نویسنده و نقاش ایرانی بود که در 15 مهر سال 1307 در کاشان متولد شد. او یکی از شاعران مهم دوره معاصر ایران است که شعرهایش به زبانهای مختلفی از جمله انگلیسی، فرانسوی، اسپانیایی و ایتالیایی ترجمه شده است.
علاقه سهراب به فرهنگ مشرق زمین موجب شد تا سفرهایی به هندوستان، پاکستان، افغانستان، ژاپن و چین داشته باشد. او همچنین هنر «حکاکی روی چوب» را در ژاپن یاد گرفت. از سال ۱۳۴۰ سهراب در هنرکدهٔ هنرهای تزیینی تهران آغاز به تدریس نمود و با حضور فعالتر در زمینه شعر و نقاشی آثار بیشتری خلق کرد و مسیر خودش را پیدا کرد.
سهراب یک هنرمند کمال طلب و فروتن بود که دیدگاه او بسیار انسانی و متفکرانه بود. آثار او همیشه با نقد و بررسی هایی همراه بوده است.
تولد ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور کشور روسیه 1952
15 مهر(7 اکتبر) مصادف است با تولد ولادیمیر ولادیمیرویچ پوتین، دومین و چهارمین رئیسجمهور روسیه بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی. او به عنوان تنها فرزند یک نظامی بازنشسته در سال ۱۹۵۲ در شهر لنینگراد روسیه متولد شد. پوتین به زبانهای آلمانی و انگلیسی صحبت میکند.مسلط می باشد.
پوتین به عنوان رئیسجمهوری پُرکار شناخته میشود که اقتصاد روسیه را از بحران شدید به ثبات و رشد قابل توجهی هدایت کرده است. عدهای پوتین را به عنوان ورزشکارترین رئیسجمهور دنیا میشناسند. او همچنین جز ثروتمندترین سیاستمداران روسیه می باشد.
تولد نیلز بور، فیزیکدان دانمارکی برنده جایزه نوبل 1885
نیلز هنریک داوید بور( Niels Henrik David Bohr) فیزیکدان دانمارکی بود که در15 مهر برابر با ۷ اکتبر سال ۱۸۸۵ متولد شد. او در تدوین مفاهیم ساختار اتم و نظریهی کوانتوم تاثیر بسزایی داشت و دستاورهای علمی او در این زمینه موجب شد تا در سال ۱۹۲۲ جایزهی نوبل فیزیک به او اهدا شود.
او علاوه بر فعالیتهای علمی در زمینه فلسفه نیز پژوهش داشت و جز مبلغان بزرگ تحقیقات علمی بوده است. نیلز بور موسسهی علمی فیزیک نظری را در دانشگاه کپنهاگ تاسیس کرد که امروزه با نام موسسهی نیلز بور شناخته میشود. او در این موسسه با بسیاری از فیزیکدانان برجسته همکاری داشت.
بور در علم شیمی نیز اطلاعات مفیدی داشت و عنصر بوریم به افتخار این دانشمند بزرگ نامگذاری شده است.
تولد رضا کرم رضایی، بازیگر و نمایش نامه نویس ایرانی 1316
رضا کرم رضایی، بازیگر، نمایش نامه نویس، کارگردان و مترجم ایرانی بود که در ۱۵ مهر ۱۳۱۶ در سنقرآباد هرسین استان کرمانشاه متولد شد.
رضایی با ادامه فعالیت های خود در سال های پس از انقلاب، اولین نمایش خود را روی صحنه برد. او نیم قرن در زمینههای مختلف بازیگری، کارگردانی، نویسندگی و ترجمه ادبیات نمایشی فعالیت مستمر داشت و مدتی هم در سینما و تلویزیون ممنوع التصویر بود.
تولد دزموند توتو، رهبر جنبش ضد آپارتاید آفریقای جنوبی، برنده جایزه صلح نوبل 1931
دزموند توتو(Desmond Mpilo Tutu) اسقف اعظم، رهبر جنبش ضد آپارتاید آفریقای جنوبی و برنده جایزه صلح نوبل است که در 15 مهر(۷ اکتبر) ۱۹۳۱ متولد شد. او طرفدار صلح جهانی است و با عضویت در سازمان ریشسفیدان برای برقراری صلح در جهان تلاش می کند.
در دهه های پیش دولت اقلیت سفید پوستی در آفریقای جنوبی جامعه را براساس اصل برتری نژادی (نظام آپارتاید) اداره می کرد و سیاهپوستان از بسیاری حقوق طبیعی مانند تحصیل در مدارس محروم بودند.
اسقف توتو در مبارزات علیه آپارتاید و همچنین فروپاشی این نظام نقش بسیار موثری داشت و پس از پیروزی با تشکیل «کمیتهٔ حقیقت و سازش» که ماهیتی کاملاً مسیحی داشت، اعلام کرد همه افرادی که در دوران آپارتاید به نقض حقوق بشر پرداخته اند در صورت اعتراف به خطاهای خود، مورد بخشش قرار خواهند گرفت.
افراد مشهوری که در تاریخ 15 مهر، از دنیا رفتند
درگذشت ادگار آلن پو، نویسنده و منتقد آمریکایی 1849
ادگار آلن پو (Edgar Allan Poe) نویسنده، شاعر، ویراستار و منتقد ادبی آمریکایی بود که عمده شهرتش به خاطر توسعه بخشیدن به گونههای ادبی وحشت و خیال پردازی میباشد و از او به عنوان پایه گذاران جنبش رمانتیک آمریکا یاد میشود.
پو از اولین نویسندگان داستان کوتاه آمریکایی بود که از او به عنوان مبدع داستانهای کارآگاهی نیز یاد میشود. همچنین اولین نویسنده مشهور آمریکایی بود که سعی کرد تنها از راه نویسندگی مخارج زندگیاش را تأمین کند.
او از پیشروان داستانهای پلیسی مدرن بود که بسیاری از آثار او شهرت جهانی دارند. ادگار در نوشتن داستان کوتاه تبحر خاصی داشت و از او به عنوان بنیانگذار داستان کوتاه امروزی یاد می شود.
ادگار در 15 مهر برابر با 7 اکتبر درسال 1984 در حالی که در اثر ضرب و شتم دچار التهاب مغزی شده بود درگذشت.
درگذشت رستم گیو، موسس بنیاد خیریه گیو و سناتور مجلس سنا در ایران 1980
رستم گیو، مؤسس بنیاد خیریه گیو، رئیس انجمن و نماینده زرتشتیان در مجلس شورای ملی و همچنین سناتور مجلس سنا بود. او در سال ۱۲۸۷ به تهران آمد، و به تجارت مشغول شد و نام «گیو» را به عنوان نام خانوادگی برگزید. پیشرفت او در تجارت به اندازهای بود که نام گیو، برای بازرگانان نامی معتبر و با پشتوانه شناخته میشد.
ساختن چندین آب انبار، درمانگاه، دبستان و مجتمع فرهنگی اجتماعی از اقدامات مهم گیو است. رستم گیو در ۱۵ مهر ۱۳۵۹ در سن ۹۲ سالگی در ایالت کالیفرنیای آمریکا درگذشت.
درگذشت آنا پولیتکوفسکایا، فعال حقوق بشر روسی 2006
آنا پولیتکوفسکایا، روزنامهنگار و فعال حقوق بشر اهل روسیه بود که در زمان جنگ چچن فعالیتهای زیادی را انجام داده بود.
او یکی از خبرنگاران روزنامه نوایا گازیتا بود که از مهمترین روزنامههای منتقد دولت روسیه محسوب میشود. آنا در تاریخ ۷ اکتبر ۲۰۰۶ در سن ۴۸ سالگی درگذشت، مرگ او مشکوک اعلام شد و احتمال داده شد که توسط یک گروه تبهکار چچنی به قتل رسیده باشد.
عزیزان 15 مهر تولد مولانا هم هست