راهنمای کامل انجام پایان نامه و نکات مهم درباره موسسه ها
در این نوشته قصد داریم در مورد نوشتن پایان نامه در مقاطع تحصیلی لیسانس، ارشد و دکتری توضیحاتی ارائه کنیم تا با مراحل نگارش پایان نامه آشنا شوید. برای آموزش گام به گام نوشتن و انجام پایان نامه با مینویسم همراه باشید.
فهرست مطالب
راهنمای نوشتن پایان نامه مرحله به مرحله
استاد راهنمای خود را انتخاب کنید
اولین قدم برای نوشتن پایان نامه انتخاب استاد راهنما است. از آنجایی که معمولا هر کدام از اساتید در زمینه خاصی مطالعات بیشتری دارند یا ترجیح آن ها بر روی موضات خاصی می باشد بهتر است قبل از شروع نوشتن پایان نامه با چند استاد راهنما مشورت کنید.
اما اگر در زمینه خاصی دارای اطلاعات به خصوصی هستید و یا علاقه دارید پایان نامه خود را در حوزه موضوع خاصی انجام دهید می توانید ابتدا به طور نسبی موضوع پایان نامه خود را تعیین کنید و سپس از بین اساتید راهنما شخصی را انتخاب کنید که در آن حوزه دارای تجربیات بیشتری است.
متن تشکر از استاد راهنما پایان نامه
مطالعه کنید
بعد از انتخاب استاد راهنما با او درباره موضوع مورد علاقه خود برای تحقیق صحبت کنید و از راهنمایی های او بهره مند شوید. قبل از اینکه موضوع پایان نامه خود را به صورت دقیق تعیین کنید مطالعه کنید تا اطلاعات کافی درباره آن موضوع داشته باشید و بدانید در حال حاضر چه مقاله ها و پایان نامه هایی در این باره نوشته شده و آخرین دستاوردهایی که در آن حوزه وجود دارد چیست. ببینید در حوزه ای که انتخاب کرده اید جای خالی کدام عنوان حس می شود. نوشتن پایان نامه وقت زیادی از شما می گیرد بنابراین از اول به دنبال یک موضوع مفید باشید که نتایج آن برای دیگران قابل استفاده و استناد باشد و مانند بسیاری از پایان نامه های دیگر بلا استفاده باقی نماند.
به دنبال پاسخ به یک سوال اساسی باشید
سعی کنید موضوعی که برای پایان نامه خود انتخاب می کنید در پاسخ به یک سوال اساسی باشد و فقط به فکر نوشتن پایان نامه برای گرفتن مدرک نباشید. می توانید به یکی از موضوعاتی که در شرکت ها، موسسات و کارخانجات مطرح است بپردازید. به طور کلی در هر حوزه ای که تحصیل می کنید به دنبال مشکلات خاصی که موجود است بگردید و سعی کنید راه حلی برای آن پیدا کنید و یا پیشنهادی برای بهتر شدن اوضاع ارائه دهید.
موضوع وعنوان پایان نامه را انتخاب کنید
بعد از انجام مراحل بالا و مشورت با استاد راهنمای خود عنوان اصلی پایان نامه خود را انتخاب کنید. می توانید چند عنوان بنویسید و با کمک اساتید خود بهترین را انتخاب کنید.
نکات مهم برای انتخاب عنوان پایان نامه
- موضوع شما نباید تکراری باشد هرچه موضوع شما جدیدتر و بکرتر باشد ارزش کاری که انجام می دهید بیشتر است.
- موضوع پایان نامه شما نباید شعاری و به دور از واقعیت ها باشد. باید قابلیت اجرا داشته باشد.
- قلمرو مکانی یا جامعه هدف خود را مشخص کنید.
- عنوان پایان نامه نباید سوالی باشد.
- عنوان پایان نامه باید مرتبط با گرایش تحصیلی شما باشد.
- عنوان انتخابی باید به خوبی هدف شما از تحقیق را نشان دهد و مشخص کند به دنبال چه هستید.
- در عنوان پایان نامه به جامعه آماری اشاره کنید.
- ابهام نداشته باشد
- ساده و در عین حال پرمعنی باشد
- مطابق با ریشه های فرهنگی باشد
پروپوزال بنویسید
پروپوزال نسخه کوچکی از پایان نامه شماست. موارد اصلی و مهم پایان نامه در پروپوزال ذکر می شود. فرم پروپوزال با توجه به رشته ای که در ان تحصیل می کنید و دانشگاه محل تحصیل شما می تواند متفاوت باشد اما به طور کلی قالب پروپوزال دربرگیرنده موارد زیر است.
قسمت های اصلی یک پروپوزال:
- عنوان
- چکیده
- مقدمه
- بیان مشکل
- مرور ادبیات
- هدف تحقیق، علت تحقیق و سوالات تحقیق
- روش تحقیق
- ابزار تحقیق (پرسشنامه، آمار، آزمایش)
- اهمیت نظری و عملی تحقیق
- کلیات فصل ها
- زمانبندی انجام پایان نامه
- نتایجی که قرار است این تحقیق به آن برسد
- منابع و ضمایم
بعد از نوشتن پروپوزال باید منتظر تایید آن توسط اساتید مربوطه باشید.
نمونه پروپوزال:
شروع به نوشتن پایان نامه کنید
قبل از اینکه نگارش پایان نامه را شروع کنید چند پایان نامه از کارهای اخیر دانشگاه و به خصوص پایان نامه هایی که استاد مورد نظر شما راهنمای آن ها بوده اند را مطالعه کنید.
ساختار کلی پایان نامه
چکیده
چکیده باید بعد از اتمام پایان نامه نوشته شود زیرا خلاصه ای از پایان نامه شماست و بخش مهمی از آن حسوب می شود. در چکیده باشد هدف تحقیق، روش تحقیق، نمونه آماری تحقیق و نتیجه تحقیق به اختصار بیان شود.
فصل اول: مقدمه و کلیات تحقیق (طرح مسئله)
مقدمه اولین فصل پایان نامه شماست و درست بعد از فهرست مطالب ظاهر می شود. جلب توجه خواننده با شروعی قوی ضروری است. شما باید در مقدمه پایان نامه زمینه را برای انجام تحقیق خود فراهم کنید. مقدمه باید شامل موارد زیر باشد:
– خواننده برای درک پایان نامه چه چیزی باید بداند؟
– تمرکز شما روی چه چیزی است و به چه جنبه خاصی از موضوع می پردازید؟
– تحقیق شما چگونه موضوع مطابقت دارد؟
– سؤالات و اهداف: هدف تحقیق کشف چیست و چگونه؟
– مروری بر ساختار: هر فصل از پایان نامه شامل چه مواردی است؟
فصل دوم: مروری بر ادبیات
باید تحقیقات مشابه با کار خود و نتایجی که از آن ها حاصل شده را ارزیابی کرده و به موارد مهم آن ها اشاره کنید و بگویید که شما از زاویه متفاوتی به موضوع نگاه کرده اید و کار شما یک کار تکراری نیست.
فصل سوم: مدل و روش تحقیق
در این فصل از پایان نامه باید به توضیح روش انجام تحقیق بپردازید و بگویید که چرا این روش را انتخاب کرده اید. نوع تحقیق، ابزار تحقیق (به عنوان مثال spss)، روش گردآوری اطلاعات (پرسش نامه، آزمایش و ..) در این فصل شرح داده می شوند.
- فصل چهارم: نتایج تحقیق
- فصل پنجم: نتیجه گیری جمع بندی و پیشنهادات
ساختار دقیق تر پایان نامه به شکل زیر است که با توجه به دانشگاه محل تحصیل شما می تواند متفاوت باشد:
- صفحه عنوان
- سپاس گزاری
- چکیده مطلب
- فهرست مطالب شامل فهرست شکل ها و جداول و نمودارها
- لیست اختصارات
- واژه نامه
- مقدمه
- بررسی ادبیات موضوعی یا چارچوب نظری
- روش تحقیق – روش شناسی
- نتایج
- بحث و گفت و گو
- نتیجه گیری
- لیست مراجع: سعی کنید از مراجع معتبر و جدید استفاده کنید.
- ضمائم: اطلاعاتی که در متن پایان نامه آورده نشده اند.
ویرایش نهایی پایان نامه را انجام دهید
بعد از اتمام پایان نامه یک بار جزئیات آن را با دقت بیشتری بخوانید تا غلط املایی، نگارشی و ساختاری نداشته باشد. روش آماری مورد استفاده را چک کنید و از صحت نتایج مطمئن شوید. سعی کنید روند کار شما به صورت واضح و مشخص در پایان نامه مشخص باشد و جای ابهام یا پرسش خاصی برای دیگران باقی نگذارد. فراموش نکنید که فونت پایان نامه، اندازه قلم، حاشیه گذاری، صفحه بندی و دیگر موارد را با توجه به استانداردهای دانشگاه خود انجام دهید.
متن تشکر از خدا در انتهای پایان نامه
دفاع از پایان نامه
بعد از اینکه نوشتن پایان نامه تمام شد برای گرفتن وقت دفاع اقدام کنید. شما تلاش خود را کرده اید و حالا وقت دفاع از نتایجی است که حاصل شده سعی کنید شنوندگان را مجاب کنید که درباره موضوع ارزشمندی تحقیق کرده اید که قبلا روی آن کار نشده و نتایج آن مورد استناد و به درد بخور است. روی مسائل اصلی تمرکز کنید تا حوصله جمع سر نرود. پاورپوینتی که برای دفاع از پایان نامه تهیه می کنید نقش بسیار زیادی در یک ارائه موفق پایان نامه خواهد داشت.
اعتماد به نفس داشته باشید و قبل از حضور در جلسه دفاع شرایط را برای خودتان بازسازی کنید تا با مشکلات احتمالی مواجه شوید و استرس کمتری داشته باشید.
بهترین موسسه برای نوشتن پایان نامه
برخی به دلیل نداشتن وقت کافی برای نوشتن پایان نامه ترجیح می دهند نوشتن پایان نامه را به موسسات پایان نامه نویسی واگذار کنند. البته نوشتن صفر تا صد پایان نامه توسط خود شما باعث می شود روی مطالب مسلط تر بوده و همین طور احساس بهتری نیز داشته باشید. اما می توانید با راهنمایی و مشورت نیز این کار را انجام دهید. به عنوان مثال ممکن است در بخش انجام بخش های مرتبط با نرم افزارهای خاص مانند spss یا لیزرل اطلاعات کافی نداشته باشید در این صورت می توانید بخش های مرتبط را به یک شخص آشنا بسپارید.
در انتخاب موسسات معتبر برای نوشتن پایان نامه مراقب باشید و سعی کنید از تجربیات دیگران در این زمینه استفاده کنید.
«با آرزوی موفقیت برای شما عزیزان»
همچنین بخوانید: تبریک دفاع پایان نامه