آمادگی جسمانی چیست ؟

این مطلب رو با دوستان خود به اشتراک بگذارید

آمادگی جسمانی چیزی بیش از توانایی های جسمی است. طبق مطالعات انجام گرفته افرادی که دارای آمادگی جسمانی بالا هستند علاوه بر اینکه از نظر جسمی قوی بوده و استقامت خوبی دارند دارای عزت نفس بوده، از خود رضایت دارند و تعادل روحی و جسمی خوبی در آنان مشاهده می شود. بنابراین آمادگی جسمانی در کنار آمادگی روانی کامل می شود بنابراین شما نمی توانید از نظر روانی وضعیت خوبی نداشته باشید و خواهان یک بدن آماده از نظر جسمانی باشید زیرا این دو در کنار هم معنا پیدا می کنند.

تعریف آمادگی جسمانی (آمادگی جسمانی چیست)

آمادگی جسمانی ، سلامت و تندرستی عمومی است و میتوان اینگونه تعریف کرد ، توانایی انجام گونه‌ های مختلف از ورزشها، مشاغل و فعالیت‌های روزانه می‌باشد. آمادگی جسمانی از طریق تغذیه مناسب، تمرینات درست جسمانی و با شدت متوسط و استراحت کافی به دست می آید .

میتوانید بخوانید: فواید آمادگی جسمانی

آمادگی جسمانی به انگلیسی Physical fitness می باشد .

رشته ورزشی آمادگی جسمانی و انواع آن

هر رشته ورزشي چهار بخش عمده دارد كه عبارتند از تكنيك، تاكتيك، آمادگي‌جسماني و آمادگي رواني.

يكي از مهمترين بخش‌هاي تمريني در هر رشته ورزشي، آمادگي‌جسماني است كه ركن و اساس دستيابي به اجراها ومهارت‌هاي ورزشي است و هدف از آن توسعه و افزايش قابليت‌هاي عملي ورزشكاران مي‌باشد. آمادگي‌جسماني اولين مرحله پيشرفت ورزشكار می باشد و موفقيت‌هاي بعدي ورزشكار، براساس آمادگي‌جسماني عمومي بدست مي‌آيند.

هرچه زمان بيشتري به آمادگي‌جسماني عمومي در برنامه تمرينات اختصاص يابد اجراها و مهارت‌هاي ورزشي بهتر خواهد بود. آمادگي‌جسماني يعني قابليت انجام فعاليت‌هاي بدني بدون ايجاد خستگي و حفظ اين قابليت در بعد عمومي و همگاني آن براي هر انساني مهم مي‌باشد؛ چراكه به فرد كمك مي‌كند تا در فعاليت‌هاي روزمره خود توان لازم را داشته باشد. هدف از آمادگي‌جسماني بدون توجه به ويژگي‌هاي رشته ورزشي موردنظر، بهبود توانايي و ظرفيت كاري ورزشكاران مي‌باشد.

فاكتورهاي آمادگي‌جسماني

فاكتورهاي آمادگي‌جسماني شامل استقامت، قدرت، انعطاف‌پذيري، تركيب بدني، سرعت، چابكي، هماهنگي، توان، تعادل، دقت و تمركز مي‌باشد كه در آمادگي‌جسماني عمومي بيشتر به فاكتورهاي استقامت، قدرت، انعطاف‌پذيري و تركيب بدني توجه مي‌شود. از بعد همگاني نيز فردي كه داراي آمادگي‌جسماني بالاتري است در مقابل بيماري‌ها، اتفاقات غيرمنتظره، زمان‌هايي كه نياز به واكنش سريع دارد و … آماده‌‌تر مي‌باشد.

آمادگي‌جسماني ويژه یعنی چه

آمادگي‌جسماني ويژه باتوجه به آمادگي‌جسماني عمومي و با هدف پيشرفت جسماني ورزشكاران و ويژگي‌هاي رشته ورزشي موردنظر شكل مي‌گيرد و به عبارت دیگر تعریف آمادگی جسمانی در ورزش در آمادگی جسمانی ویژه معنا پیدا می کند. در صورت گسترش آمادگي‌جسماني ويژه، سازگاري‌هاي زيادي در قابليت ورزشكار بوجود مي‌آيد كه امكان كار بيشتر در تمرين و مسابقه را فراهم مي‌آورد. ورزشكاري كه آمادگي‌جسماني عمومي خوبي را پشت سر بگذارد باكسب بهتر آمادگي‌جسماني ويژه به راحتي مي‌تواند به عملكردهاي سطح بالايي دست يابد.

در مرحله آمادگي‌جسماني ويژه، بايد در كنار توسعه عوامل جسماني با گسترش مهارت‌هاي تكنيكي، تاكتيكي و رواني رشته موردنظر توجه شود. عمده مخاطبين آمادگي‌جسماني مردم عادي مي‌باشند كه به هر نوعي اقدام به اجراي حركات ورزشي روزانه مي‌نمايند.

تمرينات صبحگاهي، دويدن‌ها، نرمش‌ها و … همگي زير مجموعه اين رشته ورزشي محسوب مي‌شوند و اثر مستقيم آن تأمين سلامت ورزشكار، كسب شادابي و نشاط و تندرستي است. آمادگي‌جسماني واژه‌اي است با مفاهيم گسترده عملياتي هر رشته ورزشي علاوه بر فاكتورهاي اختصاصي حركتي خود در صورت اجرا به يكي از فاكتورهاي آمادگي جسماني مرتبط بوده و باعث تقويت آن مي‌شود. لذا تمرينات كليه رشته‌هاي ورزشي، اجراي برنامه‌هاي تمريني ورزشي روزانه (گرم‌كردن، دويدن، تمرينات انعطاف پذيري، تمرينات قدرتي، تمرينات استقامت قلبي – تنفسي، سردكردن و …) مي‌توانند زيرمجموعه اين رشته ورزشي قرارگيرند؛

به عبارت ديگر مي‌توان گفت آمادگي‌جسماني موجب افزايش قابليت‌هاي حركتي افراد شده و در ساير رشته‌هاي ورزشي در صورت نبود آمادگي‌جسماني اجراي مهارت‌هاي حركتي غيرممكن است. اين رشته در بخش عمومي و همگاني در باشگاه‌ها و سالن‌هاي ورزشي با روش‌هاي تمريني اجرا مي‌گردد.

تاثیر آمادگی جسمانی بر سلامت و زندگی فردی

همیشه گفته می شود که عقل سالم در بدن سالم است و قطعا می توان گفت داشتن آمادگی جسمانی و حفظ آن می تواند بر روی کیفیت زندگی شما تاثیر بسزایی داشته باشد. ورزش و آمادگی جسمانی باعث می گردد که ریه های شما با حداکثر توان کار کنند و اکسیژن به مقدار کافی برای فعالیت های دستگاه های حیاطی بدن شما، بخصوص مغز جذب گردد و یک جریان خوب نرمال و یک نواختی داشته باشید. علاوه بر تقویت تندرستی در افزایش بازده کاری نیز مؤثر است. افراد آماده انرژی بیشتری دارند که این حالت بر بازده کاری و فکری نیز تاثیر می گذارد. انرژی بیشتر فعالیت های تفریحی و اوقات فراغت را نیز مفید می سازد.

آمادگی جسمانی بدن مقاومت در مقابل خستگی را افزایش می دهد و فعالیت جسمانی و الگوی خواب فرد را نیز بهبود می بخشد.

آمادگی جسمانی به طور کلی اجرای حرکت های عمومی را بهبود می بخشد. فعالیت بدنی با زندگی روزمره در ارتباط است و افرادی با آمادگی جسمانی بالاتر، مهارت های ورزشی را بهتر ارائه می دهند.دوره بازگشت افرادی که بدن آنها از آمادگی جسمانی باتری برخوردار است بسیار گوتاه تر است و  افراد آماده پس از کار و تمرین شدید و حتی آسیب دیدگی خیلی سریع تر از افراد فاقد آمادگی به حالت اولیه برمی گردند.

تاثیر آمادگی جسمانی در کاهش علائم پیری

افرادی که از دوران نوجوانی و جوانی شروع به انجام فعالیت های ورزشی می کنند و سطح آمادگی جسمانی خود را بالا نگه می دارند علائم پیری در آنها خیلی دیرتر نمایان می شود.پس برای کاهش علائم پیری نیز باید از دوران نوجوانی و جوانی فعالیت های بدنی را به صورت منظم در طول زندگی انجام داد. افراد فعال و دارای آمادگی در سراسر زندگی از حیث سلامت روانی، قلب و عروق، قدرت عضلانی، استقامت عضلانی و ترکیب بدنی در حد مطلوبی خواهند بود.

البته این را فراموش نکنید که برای ورزش کردن هیچگاه دیر نیست!

داشتن یک زندگی سالم در وهله اول به خود شخص بستگی دارد. دست یابی به این مزیت از طریق تغذیه ی درست، تمرین مناسب و منظم، استراحت و آرامش کافی،درمان و پیشگیری از فشارها ی روانی، اقدام به کار های شایسته و محو عوامل خطرناک و قابل کنترل نظیر اعتیاد به سیگار و داروها فراهم می شود.  افرادی که روش صحیحی را در زندگی پیش بگیرند ، لذت شیرین زیستن در رفاه همه جانبه را خواهند چشید و آنهایی که در بی راهه قدم گذاشته اند زندگی خود را در معرض خطر قرار داده اند .

میلیون ها نفر از مردم جهان در سنین بالا از بیماری هایی مانند زانو‌‌درد و کمر‌درد رنج می برند و بسیاری از این ناراحتی ها ناشی از ضعف عضلانی و فقر حرکتی و یا فعالیت های نامناسب است. میلیون ها نفر از سالمندان و افراد معلول در انجام کارهای روزمره، به علت عدم رشد و تقویت آمادگی جسمانی با مشکلاتی مواجه می شوند.انجام تمرینات جسمانی منظم و مناسب، این افراد را برای کار وفعالیت مستقل توانا می سازد. کاهش خطر آسیب عضلانی و مفصلی نیز از نتایج مثبت تمرین منظم و مناسب است.

فواید آمادگی جسمانی برای زنان

فواید آمادگی جسمانی برای زنانیافتن وقت برای ورزش برای خانم ها همیشه آسان نیست، اما فواید تحرک بسیار زیاد است و فعالیت بدنی بخشی اساسی از یک سبک زندگی سالم است. آمادگی جسمانی برای بانوان بسیار اهمیت دارد و نقش مهمی در حفظ روحیه و سلامت وی دارد. داشتن فعالیت های منظم ورزشی برای خانم ها باعث افزایش آمادگی جسمانی آن ها شده به کنترل وزن آن ها کمک می کند، استرس را کاهش می دهد، خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را به شدت کاهش می دهد. زن ها قلب تپنده هر خانه ای هستند و سلامت روحی و جسمی آن ها مساوی است با سلامت یک خانواده.

بیماری های قلبی عروقی یک سوم مرگ و میر در میان زنان در سراسر جهان و نیمی از مرگ و میر در زنان بالای 50 سال در کشورهای در حال توسعه را تشکیل می دهد. دیابت بیش از 70 میلیون زن در جهان را مبتلا می کند و پیش بینی می شود شیوع آن تا سال 2025 دو برابر شود. پوکی استخوان بیماری است که در آن استخوان ها شکننده شده و احتمال شکستن آنها بیشتر است و شیوع آن در زنان بعد از یائسگی بیشتر است.

سرطان پستان معمولاً در زنان سرطان تشخیص داده می شود. نشان داده شده است که در زنانی که به طور منظم ورزش می کنند خطر ابتلا به سرطان پستان کاهش یافته است.

بولتن آموزشی کالج زنان و زایمان آمریکا توصیه می کند که زنان قبل از یائسگی و یا زنان یائسه برای جلوگیری از پوکی استخوان ورزش کنند. در سال 2003 ، مجله توانبخشی قلب و ریه گزارش داد که حتی مقدار کمی فعالیت بدنی که به طور روزمره انجام می شود، باعث بهبود کیفیت زندگی و خلق و خو می شود.

همسو با توصیه های سازمان بهداشت جهانی ، فدراسیون جهانی قلب زنان را تشویق می کند که هر هفته حداقل 150 دقیقه فعالیت بدنی متوسط داشته باشند – چیزی بیش از 20 دقیقه در روز.

چگونه آمادگی جسمانی را بالا ببریم؟

برای داشتن آمادگی جسمانی بالا نیاز به استمرار در انجام حرکات ورزشی داریم. ترکیبی از فعالیت های ورزشی هوازی و استقامتی می تواند به میزان قال توجهی آمادگی جسمانی ما را افزایش دهد. مهمترین فعالیت هایی که باعث می شود از نظر آمادگی جسمانی وضعیت بهتری داشته باشیم عبارتند از: پیاده روی مداوم، دو، حرکات قدرتی مانند شنا، لانگز، کار با دمبل و وزنه و … . دقت کنید حرکاتی را انتخاب کنید که همه اجزای بدن شما را درگیر کند. تعداد حرکات ورزشی را باید هر روز افزایش دهید تا بدن اماده تری پیدا کنید. برای افزایش سطح آمادگی جسمانی خود باید تغذیه سالمی هم داشته باشید و از شر اضافه وزن خلاص شوید. اگر اضافه وزن دارید برای بدست آوردن آمادگی جسمانی خوب اول از همه به فکر رسیدن به وزن ایده آل باشید سپس با ورزش ادامه راه را بروید.

نظرات