فلسفه شب برات چیست؟ معنی و فضیلت شب برات
شاید کلمه شب برات به گوش خیلی از شما خورده باشد اما ندانید که شب برات چیست و چه فلسفه ای دارد. در ادامه به طور کلی درباره فلسفه شب برات نوشته شده است که می توانید بخوانید.
فلسفه شب برات چیست؟
شب برات دارای اسم های مختلفی می باشد که به آن شب روشن یا چراغ برات نیز می گویند. شب برات یکی از مراسم های بسیار قدیمی می باشد که بیشتر سنی ها آن را در ماه شعبان برگزار می کنند. البته در برخی از مناطق شیعه نشین نیز این جشن برگزار می شود. شب برات را برخی از کشورهای خاورمیانه، ایران، پاکستان و شبه قاره هند اجرا می کنند.
جشن نیمه شعبان یکی از مراسم هایی که می باشد که در 15 شعبان توسط شیعیان برگزار می شود درحالی که شب برات مراسمی است که از غروب سیزدهم تا پانزدهم شعبان توسط سنیان برای تکریم مردگان برگزار می شود.
معنی ریشه ای و کلمه ای شب برات چیست؟
کلمه برات یک کلمه ی عربی می باشد که به معنی چراغ و روشنایی است. در واقع معنی کلمه ای برات یعنی روشن کردن چراغ برای مردگان و رفتگان بر سر مزار آنها می باشد. جشن نیمه شعبان همه شیعبان در سراسر جهان همه جا را چراغانی می کنند اما در شب برات که سه شب می باشد برخی از مناطق سنی نشین و شیعه نشین بر مزار رفتگان چراغ روشن می کنند.
کلمه برائت یا برات هم ریشه عربی و هم ریشه ای در فارسی کهن دارد. این کلمه در فارسی کهن و ایران باستان به معنی ساقدوش و همراه نیز به کار رفته است.
آداب و رسوم شب برات
شب برات از غروب سیزدهم ماه شعبان شروع می شود و تا پانزدهم ماه شعبان ادامه دارد. این سه روز همانطور که ابوریحان بیرونی دانشمند بزرگ گفته است: ایام البیض نام دارد که لیله الصک و لیله البرات است. یعنی شب های روشن و یا روشنی که برخی از مردم در مناطق شیعه و سنی در ایران و خارج از ایران بر سر قبر و آرامگاه های مردگان می روند و چراغ و شمعی را روشن می کنند.
در آیین بودایی شب برات یعنی سیزدهم شعبان را آتش روشن می کنند روشن می کنند و به استقبال مردگان می روند و دوباره در پانزدهم شعبان آتش روش می کنند و از مردگان خداحافظی می کنند.
در ایران کهن و در زمان اورابون در برگزاری مراسم شب برات اعتقاد داشتند که ارواح همه مردگان در سال سه روز را بر می گردند و به اقوام و دوستان خود سر می زنند تا از اوضاع و احوال آنها جویا شوند. برگزاری مراسمشب برات قبلا در ایران بسیار رایج بود و نشان می دهد که حتی قدیمی تر از دوران زرشتی ها باشد. امروزه و در حال حاضر نیز در برخی از نقاط مراسم شب برات اجرا می شود.
فضیلت شب برات چیست؟
بسیاری از علمای اهب سنت و عالمان صوفی بر فضیلت و ثواب این شب بسیار معتقد هستند. آنها می گویند در شب برات خداوند تمام گناهان را آمرزش می کند و دعاها و حاجات در این شب مورد قبول درگاه خداوند قرار خواهد گرفت. البته در بسیاری از احادیث و روایت به عظمت شب برات اشاره شده است و چون این شب در ماه شعبان می باشد از فضیلت بالایی برخوردار است.