آیا کم خونی باعث جوش صورت می شود (بررسی رابطه کم خونی و جوش صورت)
کمبود آهن ممکن است در هر فردی به وجود آید. کم خونی و کمبود آهن در زنان به دلیل دوره عادت ماهانه، بارداری و شیر دهی بیشتر می باشد که بسیار خطرناک است و باید درمان شود. کم خونی دارای عوارضی می باشد که در هر فرد متفاوت است و در قسمتی از بدن تاثیر می گذارد. در اثر کم خونی و کمبود آهن ممکن است مشکلات پوستی و مویی نیز به وجود آید و زیبایی صورت را تحت تاثیر قرار دهد. برخی افراد معتقدند کم خونی باعث جوش صورت می شود. در این مطلب می خواهیم به مواردی که مربوط به کم خونی و کمبود آهن است اشاره کنیم و همچنین بررسی کنیم آیا کم خونی باعث جوش صورت می شود یا خیر؟
رابطه کم خونی و جوش صورت
گلبول های قرمز وظیفه انتقال اکسیژن به همه ی نقاط بدن را به عهده دارند. کم خونی در تولید گلبول های قرمز اختلال ایجاد می کند. بر اثر کم خونی و کمبود آهن نقاطی از بدن به رنگ زرد درمی آید که در پی آن مشکلات پوستی و مویی زیادی به وجود می آید. طبق این مطالب این سوال پیش می آید که آیا کم خونی باعث جوش صورت می شود؟ تاثیر کم خونی بر جوش صورت چیست؟ مطالعه تعدادی از دانشمندان ارتباط کمی بین کم خونی و جوش صورت را نشان می دهد اما هنوز ارتباط کاملی بین کم خونی و ایجاد آکنه و جوش در صورت پیدا نشده است. برخی دانشمندان هم اعتقاد دارند ارتباطی بین کم خونی و جوش صورت وجود ندارد. پس به طور کلی هنور ثابت نشده است که آیا کم خونی باعث جوش صورت می شود یا خیر.
تاثیر کم خونی بر جوش صورت
همان طور که گفته شد بین کم خونی و ایجاد جوش در صورت ارتباط ثابت شده ای وجود ندارد اما برعکس این ماجرا می تواند وجود داشته باشد. برخی افراد برای از بین بردن جوش های صورت و درمان آن از زینک استفاده می کنند که مصرف زیاد استفاده از زینک برای درمان جوش و آکنه ممکن است کم خونی به وجود آورد و بدن فرد را دچار کمبود آهن کند.
جوش صورت معمولا در سن بلوغ ظاهر می شود اما ممکن است در صورت زنان 25 تا 50 سال هم جوش و آکنه دیده شود. جوش صورت احتمال دارد در سن باروری هم ایجاد شود. کم خونی تغذیه ای از عدم دریافت کافی مواد مغذی مانند آهن، فولات و ویتامین B12 رخ می دهد که در زنان در سن باروری بسیار شایع است. عامل اصلی مهم ایجاد جوش در بزرگسالان افزایش سطح استرس عاطفی می باشد. بنابریان کم خونی تغذیه ای ممکن است بر وضعیت عاطفی زنان در دوره بارداری تاثیر بگذارد و جوش و آکنه صورت را افزایش دهد.
همانطور که توضیح دادیم دانشمندان معتقدند ارتباط بین کم خونی و جوش صورت اثبات نشده است.
آیا کم خونی باعث مشکلات پوستی می شود؟
کمبود آهن معمولا در افرادی که در رژیم غذایی خود از غذاهایی که دارای آهن می باشد کم استفاده می کنند و در زنان باردار به وجود می آید. برای حفظ سلامت پوست و مو و ناخن باید به مقدار کافی مصرف آهن را در رژیم غذایی خود وارد کنیم. تولید هموگلوبین به مقدار زیادی آهن نیاز دارد که اگر آهن بدن کم باشد کم خونی ناشی از آن سلامت پوست را به خطر می اندازد ولی صرفا کم خونی باعث جوش صورت نمی شود. گلبول های قرمز در اثر کمبود آهن، باعث کم رنگ و زرد شدن نقاطی از بدن می شوند که باعث خشکی، خارش و پوسته پوسته شدن بدن می شود. کم خونی و کمبود آهن باعث ایجاد زخم و ترک هایی در ناحیه دهان و لب می شود و همچنین باعث شکنندگی ناخن و خشکی مو می شود. کم خونی ریزش مو را افزایش می دهد. برای مطالعه بیشتر در مورد رابطه کم خونی و سیاهی دور چشم کلیک کنید.
بنابراین اگرچه کم خونی باعث جوش صورت نمی شود و رابطه بین کم خونی و جوش های صورت اثبات نشده اما می توان گفت کمبود آهن در بدن به سلامت پوست شما آسیب می زند بنابراین برای داشتن پوست سالم و خوش رنگ باید میزان آهن بدن خود رادر حد مطلوب نگه دارید.
برای جبران کم خونی چی بخوریم؟
شما برای جبران کمبود آهن در رژیم غذایی خود از غذاهایی استفاده کنید که به تقویت جذب آهن کمک کند. غذاهایی مانند گوشت قرمز کم چرب و مرغ کباب شده، جگر و قلوه، تخم مرغ محلی، سبزیجات با برگ های تیره مثل اسفناج و کلم، میوه های خشک شده مثل توت و کشمش و زردآلو، حبوبات، غذاهای دریایی و صدف خوراکی، دانه ها و مغزها را مصرف کنید.
ویتامین C موجود در نارنگی، پرتقال، لیمو ترش، کیوی، گوجه فرنگی، فلفل سبز و دلمه ای به جذب بیشتر آهن در بدن کمک می کند. اسید مالیک و اسیدتارتریک موجود در هویج، شلغم، کدو تنبل و کلم باعث افزایش آهن در بدن می شود و به جذب آهن کمک می کند.
غذاهای که از جذب آهن در بدن جلوگیری می کنند استفاده نکنید. مانند: چای، قهوه، لبنیات و غلات سبوس دار.
علائم کم خونی چیست؟
وقتی فرد به طور مداوم دچار خستگی، سردرد و سر گیجه و… می شود احتمالا دچار کمبود آهن و کم خونی شده است که هم باید به پزشک مراجعه کند و آزمایش دهد و هم باید خود را تقویت کند. مهم ترین علائم کم خونی به شح زیر می باشد:
رنگ پریدگی پوست، زود خسته شدن، ضعف کردن، خشکی و آسیب دیدن مو و پوست، تنگی نفس و احساس درد در قفسه سینه، احساس سبکی سر و سرگیجه، ضربان نامنظم یا تپش قلب، بی حسی، سرد شدن قسمت انتهایی و سردی بدن همگی از علائم کمبود آهن و کم خونی است.
اگر این علائم را داشتید شما دچار کم خونی و کمبود آهن شده اید و حتما به پزشک مراجعه کنید و کم خونی بدن را درمان کنید تا عوارض آن افزایش پیدا نکند.
گیاهان دارویی برای پیشگیری از کم خونی و کمبود آهن
برخی گیاهان دارویی وجود دارد که مصرف آن ها از کم خونی و کمبود آهن پیشگیری می کند. استفاده ی بی رویه از گیاهان دارویی خطرناک است به همین دلیل استفاده از داروهای گیاهی باید زیر نظر پزشک انجام شود. چند نمونه از داروهای گیاهی که از کم خونی پیشگیری می کند در زیر آورده شده است:
دانه انیسون، دانه کرفس، برگ های گشنیز، دانه زیره سبز، برگ های شوید، برگ های جعفری، برگ های خرفه، برگ های آویشن، ریشه زردچوبه. زردچوبه علاوه بر اینکه برای کم خونی مفید است ترکیب موجود در زردچوبه می تواند حافظه شما را تقویت کند و خلق و خوی تان را بهتر کند.
همانطور که اشاره کردیم این داروهای گیاهی ممکن است برای همه تجویر نشود و مفید نباشد پس حتما زیر نظر پزشک از این داروها استفاده کنید.
چه افرادی باید به کم خونی توجه بسیار کنند
- افرادی که بیماری قلبی دارند نباید کم خونی و کمبود آهن داشته باشند زیرا کم خونی بیماری قلبی را تشدید می کند. کم خونی در تولید گلبول های قرمز که وظیفه انتقال خون به تمام بدن را به عهده دارد اختلال ایجاد می کند و باعث می شود اکسیژن به مقدار کافی به قلب نرسد و فرد دچار سکته قلبی شود.
- خانم هایی که در دوره عادت ماهانه خون ریزی شدید دارند با تجویز پزشک با خوردن قرص آهن حتما آهن بدن را افزایش دهند و یا از غذاهای گوشتی، سبزیجات و میوه خشک شده استفاده کنند.
- اگر زنان یائسه کم خونی و کمبود آهن داشته باشند باید به پزشک مراجعه کنند و دستگاه گوارش آن ها باید بررسی شود.
- زنانی که در دوره ی بارداری یا شیردهی می باشند باید به آهن بدن خود بسیار توجه کنند تا دچار کم خونی نشوند.
- افرادی که آسم و تنگی نفس دارند اگر علائم کم خونی داشتند حتما به پزشک مراجعه کنند زیرا در هنگام کم خونی اکسیژن مورد نیاز بدن به طور کامل تامین نمی شود و فعالیت ریه ها برای دریافت اکسژن بیشتر می شود که در این حالت تنگی نفس به وجود می آید.
- نوزادان باید از 4 ماهگی تا 2 سالگی از قطره آهن استفاده کنند تا نوزاد بتواند غذاهای دیگر را بخورد زیرا شیر مادر به اندازه ی کافی آهن ندارد که آهن بدن نوزاد را تامین کند.
عوارض افزایش آهن در بدن
برخی از زنان در دوره عادت ماهانه به دلیل خون ریزی شدید با تجویز خود از قرص های آهن استفاده می کنند. و یا افرادی هستن که در رژیم غذایی خود از مواد غذایی آهن دار به مقدار زیاد و بی رویه استفاده می کنند که این موارد باعث افزایش آهن در بدن می شود. افزایش آهن در عضوهای بدن اختلال و مشکل ایجاد می کند که باعث بیماری های قلبی و سرطان می شود. بنابراین از قرص و مکمل های آهن بدون تجویز پزشک اسنفاده نکنید. و رژیم غذایی مناسب داشته باشید و در خوردن غذاهای که برای کمبود آهن و کم خونی مفید است زیاده روی نکنید.
سخن پایانی:
این نوشته در پاسخ به این سوال که آیا کم خونی باعث جوش صورت میشه نوشته شده است. همان طور که گفته شد رابطه بین کم خونی و جوش صورت اثبات نشده اما فقر آهن یکی از دلایل ایجاد مشکلات پوستی است و سلامت پوست را به خطر می اندازد به علاوه رابطه ایجاد جوش در صورت و کمبود آهن در بدن می تواند به صورت غیرمستقیم باشد. بنابراین برای داشتن پوست سالم به میزان کافی آهن دریافت کنید.