Take a fresh look at your lifestyle.

تفکر خلاق در کودکان چیست؟

وقتی به تمام مهارتهای مورد نیاز کودک برای موفقیت تحصیلی فکر می کنیم، معمولا فکر ما به سمت خواندن، نوشتن، تمرکز، ریاضی و غیره سوق داده می شود. با این حال، یکی از مهمترین مهارتهای کودکان که نیازمند پرورش است، تفکر خلاق در آنهاست.

اما تفکر خلاق چیست؟ تفکر خلاق همان چیزی است که کودکان برای نوشتن داستان، حل مسائل، نواختن موسیقی، خلق آثار هنری و صنایع دستی و حتی انجام عملیات پیچیده ریاضی از آن استفاده می کنند. در ادامه بیشتر درباره مفهوم تفکر خلاق در کودکان خواهید خواند.

تعریف خلاقیت 

خلاقیت به وجود آوردن چیزی است که قبلاً وجود نداشته است، چه به عنوان یک محصول و  چه به عنوان یک فرآیند و یا فکر. خلاقیت یعنی به شیوه ای متفاوت فکر کردن و عمل کردن، داشتن قدرت ریسک و از امتحان کردن روش های جدید نترسیدن.

راه حل های مرسوم همیشه و در همه موقعیت ها جواب نمی دهد بنابراین لازم است تفکر خلاق از سنین کودکی آموزش داده شود تا کودکان با ذهنی باز قدرت این را داشته باشند تا راه حل های جدید ارائه دهند و برای مشکلات خود تصمیمات درست بگیرند. پرورش تفکر خلاق درکودکان همچنین به آن ها کمک می کند تا ابداع کنند.

همچنین بخوانید: قصه های کودکانه کوتاه برای خواب با موضوعات آموزنده

تعریف تفکر خلاق چیست؟

تعریف مفهومی تفکر خلاق چیست؟ فرایند تفکر خلاقانه را زمانی استفاده می کنیم که ایده جدیدی را مطرح می کنیم. تفکر خلاقانه توانایی نگاه کردن به مسئله از جهات مختلف است. این کار ممکن است شامل روشی متفاوت برای انجام یک کار، خلق ایده های جدید، یا استفاده از مواد به شیوه های منحصر به فرد باشد. مبنای خلاقیت در تفکر، تمایل به ریسک و خطر، تجربه، و حتی اشتباه کردن است.

این باور که یک فرد خلاق است یا خلاق نیست، هنوز هم به طور گسترده مشاهده می شود. اما این تصور غلط اکنون در حال تغییر است. در سالهای اخیر شواهد بیشتری مبنی بر مهارت آموزی خلاقیت و تفکر خلاق مشاهده شده است.

تینا سلیگ، مدیر اجرایی برنامه سرمایه گذاری فناوری استنفورد و نویسنده کتاب خلاق: دیباچه ای بر خلاقیت، تأیید می کند که «هر کسی می تواند خلاقیت خود را افزایش دهد، درست همانطور که هر کس می تواند با آموزش مناسب و تمرین متمرکز توانایی خود را در موسیقی یا توانایی ورزشی افزایش دهد».

همچنین بخوانید: اهمیت قصه گویی برای کودکان در چیست؟

تعریف تفکر خلاق در کودکان چیست؟

به عبارت دیگر، خلاقیت بیش از آن که یک استعداد ذاتی باشد، یک مهارت است؛ و والدین و معلمان می توانند با فراهم کردن زمینه مناسب، این مهارت را در کودکان تقویت کنند.

باید این تصور غلط رایج را کنار گذاشت که خلاقیت یک استعداد ذاتی است که کودکان آن را یا دارند یا ندارند. حتی به عنوان والدین، شگفت زده خواهید شد که اگر بدانید درک کودکان غالباً خلاقانه تر از آن چیزی است که فکر می کنید. در حقیقت، آنها حتی می توانند ایده های نوآورانه ای ارائه دهند که جهان را پیشرفته تر از چیزی بکند که بزرگسالان رویای آن را دارند.

تفکر خلاقانه تقریباً کلید موفقیت در هر کاری است که انجام می دهیم، و به همین دلیل به یک مؤلفه مهم و اصلی در سازمانها تبدیل شده است.

بدیهی است پرورش تفکر خلاقانه در کودکان از سالهای شکل گیری آنها بسیار مهم است. البته باید توجه کرد که خلاقیت فقط به هنر و موسیقی محدود نمی شود. بلکه شامل طیف وسیعی از نظر علمی، ریاضیاتی، زبانی، جسمی – حرکتی، مکانی، طبیعت گرایانه و حتی هوش اجتماعی و عاطفی را نیز در بر می گیرد که به طور کلی، منشا آن تفکر خلاقانه است.

علاوه بر این، تفکر خلاقانه به کودک این امکان را می دهد تا انعطاف پذیر تر باشد و در حل مسائل، بهتر ظاهر شود. این امر باعث می شود کودکان از نظر سازگاری با پیشرفتهای فناوری تواناتر شوند و از فرصتهای جدید استفاده کنند.

برای تقویت تفکر خلاقانه کودکان تمریناتی وجود دارد که دارای سطوح محتلفی هستند. این تمرینات، تفکر خلاقانه کودکان را در سه سطح زیربنایی، روبنایی و انتزاعی تقویت می کنند. گذار به سطح روبنایی زمانی اتفاق می افتد که کودک شما در سطح زیربناییِ تفکر خلاقانه مهارت پیدا کند، و مهارت در سطح انتزاعیِ تفکر خلاقانه مشروط به توانایی او در سطح روبنایی است.

برای اینکه کودکان خود را برای مواجهه با پدیده های نا آشنا آماده کنید و از او یک فرد مبدع بسازید که دنباله رو نیست، آموزش تفکر خلاق در کودکان را از سنین کودکی شروع کنید. راهکارهای تقویت تفکر خلاق در کودکان را در پست دیگری بررسی شده است.

مگ تک

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.