ماست یونانی چیست و چه تفاوتی با ماست معمولی دارد؟

این مطلب رو با دوستان خود به اشتراک بگذارید

ماست یکی از مواد غذایی است که به دلیل تنوع زیاد از محبوبیت بالایی برخوردار است. ماست یک میان وعده آماده حاوی پروتئین بالا، خوش طعم و طراوت بخش است. اما به دلیل تنوع زیاد انتخاب کمی دشوار است. همه‌ی ما با انواع ماست‌های موجود در بازار از ماست پروبیوتیک گرفته تا کفیر آشنایی داریم، اما ماست یونانی چطور؟

سوالی که ممکن است برای بیشتر افراد پیش آید این است که تفاوت اصلی بین ماست یونانی و ماست معمولی چیست؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا شما را با ماست یونانی و مزایای آن‌ها آشنا کنیم.

 

 ماست یونانی چگونه درست میشود

طرز تهیه همه ماست‌ها به یک شیوه است؛ یعنی تخمیر باکتریایی شیر. در طی فرآیند تخمیر باکتریایی، لاکتوز (قند طبیعی موجود در شیر) به اسید لاکتیک تبدیل می‌شود. همین امر موجب می‌شود تا بافت شیر غلیظ‌تر شده و طعم کلاسیک ماست که همه ما به خوبی با آن آشنا هستیم را به وجود می‌آورد.

خوب، پس ماست ترکیب شیر و باکتری است؟ باکتری‌های موجود در ماست به عنوان استارتر شناخته می‌شوند و شبیه سایر محصولات لبنی تخمیر شده از جمله خامه ترش، دوغ و کفیر هستند. این باکتری‌ها کاملا بی خطر و سازگار و مفید برای دستگاه گوارش و به خصوص روده‌ها هستند.

 بنابراین، اگرچه ماست یونانی و ماست معمولی به یک شیوه تهیه می‌شوند اما یک تفاوت اساسی بین این دو وجود دارد: بعد از درست شدن چه اتفاقی می‌افتد. تفاوت اصلی ماست یونانی و ماست معمولی در این است که ماست یونانی چکیده است.

از آنجایی که ماست یونانی به صورت چکیده تهیه می‌شود، بیشتر آب ماست و سایر مایعات موجود در ماست‌های معمولی را ندارد. همین موجب می‌شود تا این نوع ماست نسبت به ماست‌های معمولی بافتی غلیظ‌تر و طعمی تندتر داشته باشد.

به ماست یونانی به عنوان یک نسخه بسیار غلیظ‌تر از ماست معمولی فکر کنید. به همین دلیل، ماست یونانی به شیر بیشتری برای تولید نیاز دارد (از این رو قیمت آن بالاتر است) و حاوی پروتئین بیشتری است.

 

 ارزش غذایی ماست یونانی در مقابل ماست معمولی

ماست یک منبع پروتئین عالی، کلسیم و پروبیوتیک‌ها است. وقتی صحبت از مواد مغذی موجود در ماست باشد، هم ماست یونانی و هم ماست معمولی همه این فواید را دارند اما تفاوت در مقدار هر ماده مغذی است.

ماست یونانی چیست

در ادامه جدولی را ارائه می‌دهیم که در آن یک فنجان ماست یونانی با یک فنجام ماست معمولی با هم مقایسه شده‌اند.

ماست معمولی ماست یونانی
کالری 159 191
کربوهیدارت‌ها 11 گرم 8 گرم
قند 11 گرم 7 گرم
پروتئین 8 گرم 22 گرم
چربی 9 گرم 8 گرم
کلسیم 19% از ارزش روزانه (DV) 23% از ارزش روزانه (DV)
سدیم 5% از ارزش روزانه (DV) 6% از ارزش روزانه (DV)

لازم به ذکر است که اعداد و ارقام عنوان شده در این جدول بسته به نوع برند متفاوت خواهند بود. اما به طور خلاصه، ماست یونانی به طور معمول کالری بیشتر و کربوهیدارت کمتری نسبت به ماست معمولی دارد. همچنین، قند آن کمتر از ماست معمولی است و از همه مهم‌تر مقدار پروتئین موجود در ماست یونانی تقریبا دو برابر یا حتی سه برابر ماست معمولی است. بنابراین ماست یونانی را می توان بهترین میان وعده برای عضله سازی دانست.

هم ماست یونانی و هم ماست معمولی را می‌توان با دستورالعمل‌‌های مختلف مورد استفاده قرار داد؛ می‌توان آن را در اسموتی‌ها، پخت و پزها و جایگزین با خامه مورد استفاده قرار داد.

 

نقاط مشترک ماست معمولی و یونانی

با توجه به آنچه در این مطلب عنوان شده است، به خوبی مشخص است که ماست یونانی و ماست معمولی نقاط مشترک زیادی به لحاظ فواید سلامتی دارند. مهم‌ترین مورد وجود پروبیوتیک‌هاست. اما پروبیوتیک به چه معنی است؟

در ابتدای مقاله اشاره کردیم که شیر بعلاوه‌ی باکتری ترکیبی است که ماست را ایجاد می‌کند. پروبیوتیک‌ها همان باکتری‌های مفیدی هستند که در درست شدن ماست موثرند. پروبیوتیک‌ها میکروبیوم روده را متعادل می‌کنند که به سلامت دستگاه گوارش کمک می‌کند و التهاب را کاهش می‌دهد.

ماست به دلیل داشتن کلسیم، پروتئین و پتاسیم برای سلامت استخوان‌ها مفید است. تحقیقات نشان می‌دهند که مصرف غذاهای لبنی (خصوصا، سه وعده در روز) می‌تواند تراکم و استحکام استخوان‌ها را تضمین کند.

اگر سلامت قلب برای شما مهم است، ماست می‌تواند انتخاب خوبی باشد. تحقیقات نشان داده‌اند که ماست کلسترول خوب یا HDL بدن را افزایش داده و موجب کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و فشار خون بالا می‌شود.

در آخر مصرف ماست می‌تواند به کاهش وزن کمک کند. مطالعات نشان می‌دهند که محصولات لبنی پر چرب خطر ابتلا به چاقی را کاهش می‌دهند. علاوه بر این، کلسیم و پروتئین موجود در ماست در ترکیب با هم موجب تولید هورمون‌های سرکوب کننده اشتها می‌شوند.

 

تفاوت ماست یونانی با ماست معمولی

از نظر طعم ماست یونانی و معمولی با هم تفاوت دارند. پیش‌تر عنوان کردیم که ماست یونانی بافتی غلیظ‌تر و خامه‌ای دارد و طعم آن تندتر و ترش‌تر است. ماست معمولی رقیق‌تر و شیرین‌تر است.

اگر به لاکتوز حساسیت دارید، ماست یونانی گزینه‌ی مناسب‌تری برای شماست زیرا به طور طبیعی لاکتوز کمتری دارد. اگرچه بسیاری از افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز، ماست را به طور کلی راحت‌تر از شیر هضم می‌کنند.

به دلیل مواد مغذی موجود در ماست یونانی، احساس سیری بیشتری در فرد ایجاد می‌کند زیرا مقدار پروتئین در آن بسیار بیشتر از ماست معمولی است.

 

کلام آخر

با توجه به آنچه گفته شد و با فواید مشترکی که بین ماست معمولی و یونانی وجود دارد، انتخاب به اولویت خود فرد بستگی دارد. اگر قصد دارید مقدار پروتئین بیشتری را در رژیم غذایی خود بگنجانید، بهتر است ماست یونانی را انتخاب کنید.

اگر به دنبال بافت غلیظ‌تر از ماست هستید نیز باید این ماست را انتخاب کنید. از طرف دیگر، اگر ماست را برای تهیه اسموتی یا سس نیاز دارید بهتر است ماست معمولی را استفاده کنید. در نهایت، همه چیز به انتخاب خود شما بستگی دارد.

نظرات