Take a fresh look at your lifestyle.

چرا خواب ها را فراموش می کنیم و یادآوری آنها برایمان دشوار است؟

آیا تابحال برای شما سوال شده که چرا گاهی اوقات خواب ها را فراموش می کنیم و دلیل اینکه برخی خواب ها در خاطر ما میماند و برخی فراموش می شوند و هرچه تلاش می کنیم تا خوابمان را به خاطر بیاوریم چنین چیزی ممکن نیست؟

نیمی از زندگی و زمان ما در طی شبانه روز صرف خوابیدن می شود اما سوال اینجاست که چرا خواب ها را فراموش میکنیم و دلیل فراموشی برخی از خواب ها چیست؟ همچنین میتوانید از طریق سایت مینویسم دلیل اینکه چرا انسان خواب می بیند از دید علمی و مذهبی را نیز متوجه شوید.

چرا خواب ها را فراموش می کنیم؟

خواب ترکیبی از عواطف و احساسات و تصاویر هستند که در ذهن ما نقش بسته اند و با خواب ما به عالم دیگری منتقل می شویم. برخی از خواب ها از حالت های واقعی و حس دائمی ما نشات می گیرند.

در واقع خواب افراد به حافظه آنها مرتبط است و توانایی مغز برای بازیابی اتصالات جدید که در نهایت منجر به یادگیری اطلاعات جدید می شود تا حد زیادی به خواب وابسته است.

با خوابیدن ما قسمتی از مغز همچنان بیدار است و به فعالیت می پردازد که هیپوکامپوس (Hippocampus) نامیده می شود و نقش خیلی موثری در جابجایی اطلاعات از حافظه کوتاه مدت به حافظه بلند مدت دارد.

علت راه رفتن در خواب چیست؟

در حقیقت این قسمت از مغر آخرین نقطه ای است که در مغز به خواب می رود و به گفته عده زیادی از محققان احتمالا آخرین نقطه ای هم هست که بیدار میشود. و بر این اساس می توان یکی از دلایل اینکه چرا خواب ها را فراموش می کنیم این بدانیم که خواب ما در حافظه کوتاه مدت قرار می گیرد و بعد اینکه ما از خواب بیدار می شویم هیپوکامپوس خواب است و مغز توانایی انتقال آن به حافظه بلند مدت و در نهایت ثبت خواب را ندارد.

بعد از بیدار شدن از خواب، مغز برای اینکه قادر به فعالیت و ثبت اطلاعات باشد به 1 الی 2 دقیقه زمان احتیاج دارد. بعضی از خواب ها قادر به ثبت در حافظه نیستند و برخی از خواب های ما به فعالیت های روزمره ما و فکرهایی که در سر داریم باز می گردد و به این دلیل مغز ثبت آنها را غیر ضروری می داند.

در پاسخ به این سوال که چرا خواب ها را فراموش میکنیم برخی گفته اند که خواب های احساسی تر و دقیقتر بیشتر در ذهن می مانند.

چرا خواب ها را فراموش میکنیم

برخی از محققان نیز در این خصوص و در مورد اینکه چرا برخی از خواب ها را فراموش میکنیم گفته اند که، هوشیای می تواند عامل موثری در بخاطر آوردن خواب ها باشد و احتمالا با سلامت بدن در ارتباط باشد. همچنین افرادی که این دغدغه را ندارند که چرا خواب ها را فراموش میکنیم تسلط و کنترل بیشتری بر روی مغز خود دارند و معمولا خواب سبک تری هم دارند و در مدت خواب شبانه بیشتر از سایرین از خواب بیدار می شوند.

یک نظریه نیز وجود دارد در رابطه با سوال افرادی که می گویند چرا خوابم یادم نمیماند و آن این است که افرادی که خواب خود را فراموش میکنند احتمالا در زمینه حفظ کردن رویدادها مهارت ندارند و یا اینکه ممکن است از خواب کافی برخوردار نباشند. زیرا کمبود خواب با کاهش میزان REM موجب فراموش کردن خواب می شود و یادآوری خواب را برای این افراد مشکل می سازد.

REM مرحله‌ای از فرایند خواب است که معمولا خواب‌ های واضح را در آن می‌بینیم

نظریه فروید در مورد دلیل فراموش کردن خواب

فروید روانشناس معروف، فرضیه ای را در رابطه با دلیل فراموش کردن خواب مطرح کرد که سرکوب نام نهاد و مطرح کرد که هنگامی که خوابی را به یاد نمی آوریم به این دلیل است که مغز خواب را نگهداری کرده و یا اینکه خواب دارای حجم بالایی از عواطف و احساسات بوده که مغز با فراموش کردن آن سعی در مراقبت از خود داشته است.

  •  دلیل دیگری که برای فراموش کردن خواب ها عنوان شده این است که اگر خواب با ارزشی اتفاق نیفتد مغز انرژی زیادی برای ثبت خواب مصرف نمی کند.
  •  تداخل دلیل دیگری برای فراموش کردن خواب ها محسوب می شود به این صورت که با ورود اطلاعات جدید به حافظه، بین اطلاعات قدیم و جدید تداخل ایجاد می شود و مغز اطلاعات جدید را فراموش می کند.
  • یادآوری خواب به فعالیت مغز نیز وابسته است و به هوشیاری مغز با فعالیت آن رابطه مستقیم دارد و گاهی اوقات دلیل اینکه خواب هایمان را فراموش می کنیم این است که فعالیت مغز کاهش یافته و  رمزگشایی خواب را با مشکل مواجه می سازد.
  • REM یکی از مراحل چرخه ی خواب است که اگر در آن مرحله از خواب بیدار شویم امکان یادآوری خوابمان ممکن است و یک دلیل برای فراموش کردن خواب هایمان می تواند این باشد که در مرحله ای غیر از REM از خواب بیدار شده ایم. زیرا در این شرایط امواج آلفا در سطح بالا و امواج تتا در سطح پایینی قرار دارند و که در به خاطر سپردن خواب تاثیر مستقیم دارند.( امواج تتا بالا باشد خواب بهتر یادمان می ماند)

دیگر دلایل فراموش شدن خواب ها

تفاوت های نورولوژیک

براساس پژوهش های انجام شده به خاطر سپردن خواب و یا فراموش کردن خواب ها به ویژگی های نورولوژیک نیز وابسته است و تفاوت آن در افراد میتواند موجب شود برخی بیشتر خواب های خود را فراموش کنند.

مواد شیمیایی عصبی

پیام رسان های عصبی استیل کولین و نورآدرنالین نقش مهمی را در ثبت وقایع و خواب ها ایفا می کنند. هنگامی که فرآیند خواب اتفاق می افتد این دو پیام رسان با افت مواجه می شوند که ممکن است فراموش کردن خواب یکی از نتایج آن باشد.

دلیل دیگر فراموش کردن خواب ها بعد از بیداری این است که مغز ما لزومی برای به خاطر سپردن برخی خواب ها نمی بیند و آن ها را به عنوان اطلاعات غیر ضروری دور می اندازد.

همه این ها مواردی است که در رابطه با دلیل اینکه چرا خوابی را که دیده ایم فراموش می کنیم مطرح شده اند و در افراد متفاوت و وابسته به عوامل مختلفی می باشند.

چه کنیم تا خواب ها را فراموش نکنیم؟

با انجام بعضی کارها مانند آب خوردن قبل از خواب می توانید در مدت خواب شبانه بیدار شود تا ذهن را برای ثبت بهتر خواب آماده کنید.

برای اینکه خواب هایی که می بینید را به خاطر بسپارید یک راه این است که قبل از خواب به خود یادآوری کنید که تمایل دارید خواب هایی که می بینید را به خاطر بسپارید.

حتما بریاتان پیش آمده که بعد از بیدار شدن از خوابی که دوست داشتید ادامه داشته باشد به مرور آن خواب می پردازید این هم یک روش برای به خاطر سپاری خواب است که باید بلافاصله بعد از بیدار شدن از خواب انجام شود تا قسمت هیپوکامپوس مغز شما فعال شود.

مصرف ویتامین B6 به شما کمک می کند خواب هایتان را کمتر فراموش کنید.

به اندازه کافی بخوابید، داشتن خواب کافی و منظم به شما کمک می کند خواب هایتان را فراموش نکنید.

نتیجه گیری:

همه خواب می بینند و حتی کسانی که معتقدند خواب نمی بینند هم خواب می بینند اما این دسته افراد هیچ قسمتی از خواب خود را به یاد نمی آورند این موضوع هم تحت تأثیر عملکرد مغز ما است و هم به عادات خواب ما بر می گردد. چند دلیل علمی برای فراموش کردن خواب ها ذکر کردیم و در پایان چند روش برای اینکه بتوانید خواب هایتان را به یاد بیاورید و آن ها را فراموش نکنید بیان شد که امیدواریم برای شما مفید باشد.

مگ تک

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.