آیا زنجبیل برای رفلاکس معده خوب است؟
به طور کلی، رفلاکس معده ناشی از محرک های غذایی که با سوزش معده و سوء هاضمه همراه است، یک مشکل متداول به شمار میرود که ما را حداقل یکبار در زندگی تحت تاثیر قرار میدهد. اسید معده یا صفرا در لوله تغذیه جریان می یابد و معده را تحریک می کند و منجر به علائمی از قبیل سوزش معده می شود. در حالت عادی بعد از چند ساعت، رفلاکس معده باید به خودی خود یا با کمک داروهای بدون نسخه برطرف شود. برخی از افرادی که از رفلاکس معده رنج میبرند، سعی می کنند تا علائم بیماری خود را به کمک درمان های خانگی ازقبیل زنجبیل برطرف کنند. اما آیا واقعاً زنجبیل برای رفلاکس معده مفید است؟
در این مقاله، اطلاعاتی در مورد اسید معده ازجمله علل و علائم آن ارائه خواهد شد.
من در مورد زنجبیل به عنوان یک درمان بالقوه برای رفلاکس معده و نحوهی مصرف آن صحبت خواهم کرد.
علاوه بر این، درمان های دیگری برای رفلاکس معده را بیان خواهم کرد و به شما میگویم که چه موقع باید به پزشک مراجعه کنید.
فهرست مطالب رفلاکس معده و زنجبیل
رفلاکس معده چیست؟
رفلاکس معده زمانی ممکن است رخ دهد که غذای زیادی خورده باشید، تند غذا خورده باشید یا غذاهایی خورده باشید که تولید اسید معده را تحریک میکنند. رفلاکس معده ناخوشایند است، مزهی بدی دارد و طوری به نظر میرسد که انگار هیچ درمانی برای تسکین علائم آن وجود ندارد چرا که دراز کشیدن باعث بدتر شدن علائم آن می شود.
رفلاکس معده زمانی رخ می دهد که اسید معده یا صفرا وارد مری می شود و با تحریک مری موجب سوزش معده و گلو، درد قسمت بالای شکم، مزه بد دهان و گاهی اوقات، گاز معده می شود
اگر تاکنون این علائم ناخوشایند را بعد از خوردن یک غذای چرب، مقدار زیاد یا نوشیدن آب پرتقال احساس کردهاید، احتمالاً رفلاکس معده داشتهاید.
علائم رفلاکس معده
شما ممکن است برخی از این علائم یا همگی آنها را تجربه کنید:
- درد قسمت بالایی و مرکزی شکم.
- سوء هاضمه: ناراحتی معده که با سوزش معده، آروغ و نفخ همراه است.
- عسرالبلع: احساس گیر کردن غذا در گلو.
- سوزش معده: سوزش که میتواند از معده به سمت قفسه سینه یا گلو حرکت کند.
- حالت تهوع.
- استفراغ: مزهی ترش یا تلخی که در معده یا گلو ایجاد و باعث آروغ میشود.
دلایل رفلاکس معده
رفلاکس معده میتواند به دلایل پزشکی زیر رخ دهد:
- فتق هیاتال: این زمانی است که بخش بالایی معده متورم و وارد دیافراگم (ماهیچهای که معده را از قفسه سینه جدا میکند) میشود. دیافراگم به باقی ماندن اسید درون معده کمک میکند. اگر فتق هیاتال دارید، اسید آزادانه میتواند درون مری حرکت کند و منجر به رفلاکس معده شود.
- دوران بارداری: شما احتمالاً در دوران بارداری به دلیل فشار وارد شده به معده دچار رفلاکس میشوید.
- چاقی: اضافه وزن منجر به افزایش فشار روی معده میشود.
- سردی معده: که ناشی از مصرف غذاهای سرد است. زنجبیل برای رفع سردی معده مفید است.
علاوه بر این، رفلاکس معده میتواند به خاطر محرکهای غذایی مختلفی ازقبیل موارد زیر ایجاد شود:
- غذاهای چرب یا سرخ کردنی
- غذاهای تند
- غذاهای اسیدی ازقبیل مرکبات و آب میوهها
- گوجه فرنگی و سس قرمز
- شکلات
- نعناع فلفلی
- الکل
- نوشیدنیهای گازدار
- قهوه و نوشیدنیهای کافئیندار
آیا می توان از زنجبیل برای درمان رفلاکس معده استفاده کرد؟
گفته می شود که زنجبیل دارای فواید بسیار زیادی برای دستگاه گوارشی است: زنجبیل به خالی کردن معده و تسکین حالت تهوع کمک می کند.
نحوه عملکرد زنجبیل برای درمان رفلاکس معده به چه صورت است؟
در حالی که هیچ شواهدی مبنی بر تسکین رفلاکس معده به کمک زنجبیل وجود ندارد، و مطالعات بسیار زیادی نشان دادهاند که زنجبیل موجب کاهش علائم رفلاکس نمیشود، مطالعات نشان می دهند که زنجبیل برای تسکین حالت تهوع مفید است و اثربخشی آن به همان اندازهی داروهای بدون نسخه و تجویزی تهوع میباشد. از طرف دیگر زنجبیل باعث گرم شدن معده می شود. سردی معده یکی از دلایل ترش کردن و رفلاکس معده است بنابراین زنجبیل می تواند برای رفلاکس ناشی از سردی معده مفید باشد.
ترکیبات فنلی موجود در زنجبیل باعث می شود انقباضات معده و در نتیجه احتمال بازگشت اسید از معده به مری کاهش پیدا کند. زنجبیل ضد التهاب است و می تواند التهاب معده را کاهش دهد. در صورتی که قصد استفاده از زنجبیل برای رفلاکس معده را دارید نباید زیاده روی کنید زیرا مصرف بیش از حد زنجبیل می تواند رفلاکس معده را بدتر کند. زنجبیل را بیش از 4 گرم در 24 ساعت مصرف نکنید.
نحوه مصرف زنجبیل برای رفلاکس معده
ریشه زنجبیل را درون آب داغ خیس کنید یا چای زنجبیل بخرید.
یک فنجان از آن را برای برطرف کردن حالت تهوع و رفلاکس معده مصرف کنید.
همچنین بخوانید: مصرف همزمان دارچین و زنجبیل
درمانهای دیگر برای رفلاکس معده
در اکثر موارد، اسید معده بعد از چند ساعت به خودی خود برطرف می شود.
این حالت ممکن است با دارو سریع تر برطرف شود.
شما می توانید رفلاکس را با درمانهای خانگی دیگر، تغییرات در سبک زندگی و داروهای بدون نسخه برطرف کنید.
درمان های خانگی برای رفلاکس معده
- آدامس: بر اساس مطالعهی انجام گرفته در سال 2005، جویدن آدامس هنگام داشتن رفلاکس منجر به افزایش بلع میشود. این عمل به پاکسازی معده از اسید کمک می کند. بنابراین آدامس را می توان یک خوراکی برای کاهش اسید معده دانست.
تغییرات در سبک زندگی
- کاهش وزن در صورت داشتن اضافه وزن
- تامین آب موردنیاز بدن
- ترک سیگار
- پرهیز از خوردن غذاهایی که معده را تحریک میکنند ازجمله مرکبات، غذاهای تند و غذاهای چرب.
- سه ساعت قبل از خواب یا دراز کشیدن، وعده غذایی سنگین نخورید.
- خوابیدن در حالی که سرتان کمی بالاست.
- پرهیز از مصرف قهوه و نوشیدنیهای کافئیندار
- پرهیز از لباسهایی که برای شکم یا دور کمر تنگ هستند.
همچنین بخوانید: برای جلوگیری از رفلاکس معده چه بخوریم
داروهای مناسب برای درمان رفلاکس معده
- داروهای ضد اسید معده: داروهای ضد اسید معده بدون نسخه به دلیل در دسترس بودن و نداشتن عوارض جانبی خیلی زیاد برای تسکین رفلاکس و سوزش معده تجویز میشوند. عملکرد آنها به صورت خنثی کردن اسید در معده است و میتوانند یک تسکین سریع و بلندمدت را فراهم کنند. شما میتوانید آنها را در شکلهای مختلف ازجمله جویدنی، قرص یا شربت خریداری کنید. نمونههایی از داروهای ضد اسید معده شامل کلسیم کربونات (Tums)، سایمتیکون (Mylanta، Maalax) و سدیم بیکربنات (Alka-Seltzer) هستند.
- مسدود کنندههای هیستامین-2 (H2): مسدود کنندههای هیستامین هم به صورت بدون نسخه و هم با نسخه پزشک در دسترس هستند. آنها میتوانند مقدار اسیدی که معده برای آرام کردن سوزش معده تولید میکند را کاهش دهند. مسدود کننده های H2 به اندازهی داروهای ضد اسید معده سریع عمل نمیکنند اما اثر آنها برای مدت زمان طولانی باقی می ماند. نمونههایی از این داروها عبارتند از: فرماتدین (Pepcid AC)، نیزاتدین (Axid AR) و رانیتیدین (Zantac 75).
- مهار کننده های پمپ پروتونی (PPIها): PPIها نیز منجر به کاهش اسید معده میشوند. این داروها به خصوص زمانی موثر هستند که داروهای ضد اسید معده یا مسدود کننده های H2 فایدهای ندارند. اخیراً برخی از PPIها ازقبیل اس امپرازول (Nexium) و امپرازول (Prilosec) بدون نسخه در دسترس هستند. سایر PPIها ازقبیل رابرپرازول (AcipHex) تنها با نسخهی پزشک قابل مصرف هستند. مطالعات نشان دادهاند که استفادهی طولانیمدت PPIها منجر به مشکلات کلیوی ازجمله نارسایی کلیه میشود. متخصصان، مصرف PPIها را تنها در صورت لزوم و نه به عنوان یک داروی معمولی توصیه میکنند.
برای درمان رفلاکس معده چه وقت باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر علائم رفلاکس معده داشتهاید و درمانهای خانگی، داروهای بدون نسخه و تغییرات زندگی را امتحان کردهاید، وقت آن رسیده است که به پزشک مراجعه کنید.
پزشک میتواند تعیین کند که آیا رفلاکس معده ناشی از یک بیماری جدی است یا نه.
موارد خفیف رفلاکس را میتوان با اکثر داروهای بدون نسخه برطرف کرد اما علائم شدید میتوانند نسانهی یک بیماری جدی باشند.
در صورت نیاز، پزشک شما را به یک متخصص بیماری معده و روده ارجاع میدهد. آنها میتوانند آندوسکوپی یا بررسی pH مری را انجام میدهند.
در برخی از موارد، پزشک ممکن است بخواهد آزمایش خون، تنفس یا ادرار و مدفوع را برای تعیین این که آیا GERD نتیجهی یک عفونت باکتریایی است یا به خاطر آلرژی وحساسیت غذایی و آیا به آنتی بیوتیک نیاز دارد یا نه.
اگر مطمئن نیستید چه زمانی باید پزشک بروید، علائم زیر را بررسی کنید و در صورت وجود این علائم، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید:
- درد قفسه سینه
- حس اختناق در گلو یا مشکل در بلع
- استفراغ خون یا مادهی قهوهای تیره
- درد در گردن، فک یا بازو
- کاهش وزن قابل توجه
- سرفه مزمن
- ادرار یا مدفوع سیاه و قیری
در موارد نادر، زمانی که علائم طولانی شدند و به هیچیک از درمانها پاسخ مثبت نشان ندادند، متخصص معده و روده ممکن است جراحی به نام فاندوپلیکیشن را به منظور محکم کردن و تقویت ماهیچه مری توصیه کند.
سوالات متداول
هیچ شواهد و مدارکی برای استفاده از زنجبیل به منظور تسکین رفلاکس وجود ندارد. اکثر تحقیقات در مورد زنجبیل نشان میدهند که این ماده دارای خواص تسکیندهندهی تهوع است. به همین دلیل است که مکملهای زنجبیل، ریشه زنجبیل یا چای زنجبیل را در صورت نیاز مصرف کنید.
داروهای ضد اسید معده بدون نسخه معمولاً برای رفلاکس گاهبهگاه موثر هستند. علاوه بر این، از دراز کشیدن بپرهیزید و لباسهای تنگ در قسمت شکم یا دور کمر نپوشید. از خوردن یا نوشیدن زیاد تا زمانی که علائم بهبود یابند، بپرهیزید.
هیچ شواهد علمی وجود ندارد که نشان دهند زنجبیل باعث تسکین رفلاکس می شود. اما زنجبیل برای رع سردی معده مفید است و سردی معده یکی از دلایل رفلاکس معده است.در حالی که مصرف بلند مدت آن برای تهوع بیخطر است، اگر رفلاکس معده دارید، به پزشک مراجعه کنید. پزشک میتواند یک درمان پزشکی مناسب برای شما در نظر بگیرد.
سبزیجات برگ سبز، بادام و آجیل، آووکادو، خیار، چغندر، انجیر و زردآلو