خواص عرق اسطوخودوس برای اعصاب و بررسی عوارض استفاده از آن
میتوان گفت خواص عرق اسطوخودوس بی شمار است و همچنین فواید فراوان دارد که شاید نتوان در یک مطلب به تمام این خواص اشاره کرد. ما پیش از این در رابطه با خواص اسطوخودوس در طب اسلامی صحبت کردیم اما در این مطلب قصد داریم به برخی دیگر از فواید و مضرات عرق اسطوخودوس به خصوص خواص عرق اسطوخودوس برای اعصاب اشاره کنیم.
همه چیز در مورد عرق اسطوخودوس
اسطوخودوس (که به زبان انگلیسی به آن Lavender و در زبان فرانسوی به آن Lavande گفته می شود). عرق اسطوخودوس فواید زیادی در درمان برخی بیماری ها دارد اما بیشتر آن را به عنوان یک گیاه آرامش بخش برای اعصاب می شناسند و خوردن دمنوش اسطوخودوس را برای خواب بهتر در شب تجویز می کنند. در ادامه بیشتر با این گیاه مفید، خواص و مضرات آن آشنا می شوید.
خواص عرق اسطوخودوس برای اعصاب
یکی از فواید مفید و بی نظیر عرق اسطوخودوس برای کنترل استرس، آرام کردن اعصاب و رهایی از تشنج های روزانه است. برای اینکه از فواید عرق اسطوخودوس برای اعصاب بهره مند شوید می توانید دم کرده گیاه اسطوخودوس را به عنوان دمنوش میل کنید و یا می توانید چند قطره از روغن اسطوخودوس را درون وان ریخته و چند دقیقه در آن استراحت کنید. بوی اسطوخودوس خاصیت آرامش بخشی دارد و با بوئیدن آن می توانید ذهن خود را آرام کنید.
نحوه مصرف اسطوخودوس به عنوان آرامبخش
برای کاهش استرس بعد از یک روز کاری سخت و یا در حین کار می توانید روزانه 2 لیوان جوشانده گیاه اسطوخودوس را میل کنید تا اثر شگفت انگیز آن بر آرامش اعصاب را ببینید.
نوشیدن این چای به افزایش توان سیستم عصبی کمک میکند. این خاصیت به رفع اضطراب، بیخوابی، استرس و افسردگی کمک میکند از سوی دیگر در گیاه درمانی توصیه می شود چای اسطوخودوس برای خواب بهتر شبانه میل گردد. علاوه بر اسطوخودوس، گیاهان دارویی دیگری برای کاهش استرس مفیدند که پیشتر به آن اشاره شده است.
برای تهیه ۸ تا ۱۰ لیوان چای اسطوخودوس کافی است یک قاشق مرباخوری اسطوخودوس را در یک لیوان آب جوش مثل چای دم کرده و همراه با نبات و عسل مصرف کنید.
نوشیدن دمنوش اسطوخودوس، که به آن چای اسطوخودوس نیز گفته می شود، پیش از خواب به افرادی که دچار اختلال خواب هستند و شب ها چندین بار از خواب بیدار می شوند، کمک می کند تا به مرور خوابی آرام و بی دغدغه را تجربه کنند.
برای بهره مندی از تاثیر این دمنوش کافی است یک ساعت پیش از خواب شبانه یک فنجان دمنوش اسطوخودوس را به صورت ولرم بنوشید.
برای تهیه دمنوش اسطوخودوس یک قاشق چایخوری برگ خشک شده این گیاه را درون یک فنجان آب جوش بریزید و سر فنجان را با کمک نعلبکی ببندید تا در عرض ۱۰ دقیقه دم بکشد.
توجه: از مصرف بیش از اندازه دمنوش اسطوخودوس (بیش از مقدار ذکر شده) خودداری کنید زیرا در صورت زیاده روی احتمال این وجود دارد که اسطوخودوس تاثیر معکوس داشته باشد و به جای آرام بخشی باعث تحریک اعصاب شود.
از دیگر فواید و خواص عرق اسطوخودوس
علاوه بر مطالب گفته شده از دیگر خواص عرق اسطوخودوس می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- ضدتشنج
- رفع مشکـلات ذهنـی و احسـاسی و پارکینسـون
- صفرا بر و برطرف کننده ی بیماری های کبدی
- تمیزکننده و مسهل
- پیشگیری کننده از آب آوردن بدن
- رفع ترشحات زنانه
- مناسب برای برطرف کردن بوهای نامتناسب در منزل ( به دلیل داشتن عطر مطبوع )
- از بین برنده کرم های معده و روده
- از بین برنده تپش قلب
- برطرف کننده بیماری های سینه و سرفه
- تقویت کننده حافظه و مناسب برای رفع فراموشی
- مناسب برای تقویت عمومی بدن
- معالجه ی سردرد
- برطرف کننده ای برای زخم های کهنه ( مالیدن پماد اسطوخودوس زخم ها را ضد عفونی کرده و التیام می بخشد )
- معرق و پایین آورنده ی تب
- بازکردن گرفتگی ها
- درمان کننده ای برای رماتیسم ، آرتروز و نقرس
- برطرف کننده ی رعشه و سرگیجه و حالت تهوع
- برطرف کننده ی آسم
- مقوی معده
- رفع بی خوابی و برطرف کننده ی غم و اندوه
- برطرف کننده ی بیماری های مجاری و ادرار
- ادرار آور
- معالج زکام
- درمان بیماری های ریوی
- رفع سوء هاضمه
- برطرف کننده ی زردی
- و …
مقدارمصرف عرق اسطوخودوس
در این بخش از مقاله به بررسی میزان مجاز مصرف عرق اسطوخودوس برای کودکان و بزرگسالان می پردازیم.
مصرف عرق اسطوخودوس در بزرگسالان حدودا روزی ۲ یا ۳ بار که آن هم بهتر است نصف استکان در کمی آب حل شود و بعد از غذا میل شود.
مصرف عرق اسطوخودوس در کـودکـان روزی ۲ یا ۳ بار به میزان یک چهارم استکان در کمی آب حل کرده و بعد از غذا بلامانع است.
موارد احتیاط مصرف عرق اسطوخودوس
برای افراد خاص همچون زنان باردار، کودکان زیر ۷ سال و سالمندان همچنین افرادی که از دارو های خاص اعصاب استفاده میکنند
عوارض عرق اسطوخودوس
مانند هر چیز دیگری در مصرف عرق اسطوخودوس باید حد اعتدال نگه داشته شود در حالت طبیعی مصرف اسطوخودوس عوارض خاصی ندارد اما در صورتی که به مقدار زیاد مصرف شود ممکن است عوارضی را به همراه داشته باشد.
این عرق گیاهی ممکن است در صورت مصرف زیاد باعث سرگیجه و بی حالی شود و همچنین افت قند خون و افت فشار خون دور از انتظار نیست. در مصرف خوراکی نیز می تواند باعث سوزش سر دل و در مواردی باعث اسهال شود.
تداخل دارویی عرق اسطوخودوس
معمولا تداخل دارویی چندانی ایجاد نمی کند . در موارد زیر باید احتیاط شود .
- در صورتی که داروهای کاهش فشار خون مانند کاپتوپریل و آتنولول مصرف می کنید
- در صورتی که داروهای کنترل قند خون مانند متفورمین مصرف می کنید
- در صورتی که داروهای خواب آور مصرف می کنید .
- در صورتی که داروهای ضد افسردگی مصرف می کنید. مانند سرترالین و فلوکستین
اسطوخودوس در بارداری
عواملی مختلفی می تواند باعث شود تا این گیاه دارویی در بارداری مفید با شد و یا مضر. برای این منظور توصیه می شود با پزشک مشورت کنید.ولی به طور کلی و در حالت عادی به نظر میرسد که اسطوخودوس در بارداری بی خطر است .
انقباضات رحمی ایجاد نمی کند و اثرات هورمونی ندارد.همچنین توجه داشته باشید که مصرف کم و معمول این عرق گیاهی به هیچ عنوان نمی تواند عوارض جانبی داشته باشد .
طبع عرق اسطوخودوس
طبع گیاه اسطوخودوس سرد است در حالیکه طبیعت عرق اسطوخودوس گرم و خشک (صفراوی) است و ضد بلغم و سوداست و زیادهروی در مصرف این عرق برای افراد دارای مزاج صفراوی باید با احتیاط همراه باشد، زیرا باعث بروز آشفتگی خواهد شد پس توصیه میشود این افراد برای بهرهمندی از خواص عرق اسطوخودوس آن را با مصلح کتیرا و سکنجبین مصرف کنند.
کلام آخر
این گیاه دارویی تقریبا بی ضرر بوده و استفاده از آن در صورتی که حد اعتدال رعایت شود، عوارضی به همراه نخواهد داشت ولیکن لازم به ذکر است که برخی افراد از روغن آن برای ماساژ استفاده می کنند، ممکن است ایجاد حساسیت پوستی نماید از این رو بهتر است که قبل از استفاده از آن با پزشک مشورت نمایند.