ترس از تاریکی در کودکان را چگونه درمان می شود؟ (10 روش درمان ترس از تاریکی)
از جمله فوبیا و ترس هایی که در بین همه کودکان مشترک است، ترس از تاریکی است. ترس یا فوبیا یک واکنش عاطفی و هیجانی و فیزیکی است که همه افراد در زمان رویارویی با خطر آن را حس می کنند. واکنش ترس، از بدو تولد در انسان ها وجود دارد. بسیاری از پدرمادر ها گله دارند که کودکانشان میترسند و حاضر نیستند در اتاق خود تنها بخوابند و یا در اتاق تاریک بخوابند و ترجیح می دهند چراغ اتاق روشن باشد تا با خیال راحت بخوابند. اما چگونه می توان ترس از تاریکی در کودکان را درمان کرد؟ با ما در ادامه این مطلب همراه باشید.
در صورت علاقه مندی می توانید از موضوعات مرتبط با کودکان همچون تصور خلاق در کودکان و اهمیت قصه گویی در کودکان بازدید نمایید.
آموزش راههای کاهش استرس و اضطراب در کودکان
چرا کودکان از تاریکی می ترسند؟
ترس از تاریکی معمولا در کودکان از سنین 2-3 سالگی شروع می شود و امکان دارد تا سالها با کودکان همراه باشد و به احتمال زیاد با افزایش سن از شدت ترس کم می شود. عموما این ترس از تاریکی تا 10-12 سالگی ادامه می یابد.
و اما چه عواملی باعث ایجاد ترس در کودکان می شود؟ ترس از تاریکی در بین کودکان دلایل مختلفی دارد. افکار کودک، جو هیجانی موجود در خانواده و رفتار و تعامل والدین با فرزند از جمله موارد مهمی است که بر روی ترس کودک موثر است از این رو شناسایی این عوامل و رفع آنها برای مقابله و بهبود این ترس بسیار اهمیت دارد.
کودکان قوه تخیل بسیار قوی دارند و هنگام بازی از تصورات خود کمک می گیرند. آنها می توانند از تصورات خیالی خود در تاریکی هیولا بسازند و با آن بازی کنند و از آن بترسند. تاریکی وسعت دید کودکان را محدود می کنند و آنها نمی دانند در تاریکی چه باید بکنند و از این رو این محدودیت باعث ترس می شود. از نظر کودکان تاریکی نماد هیولاها، غول و موجودات ترسناک است. مثلا وقتی کودک برای خواب به رختخواب می رود موقعیت های ترسناکی که قبلا در خواب یا فیلم ها دیده است، به یادش می افتند و موجب ترس بیشتر او می شود.
مورد دیگری که موجب ترس از تاریکی در کودکان می شود این است که در تاریکی وسایل و فضای خانه جلوه های متفاوتی با همان فضا و اتاق در روشنایی می شود. گاهی اوقات ترس کودک از تاریکی به این علت است که مادر، پدر و یا شخص مراقب خود را در تاریکی به خوبی نمی ببیند و این ترس زمانی که فرد دستش را به کودک بدهد، از بین می رود. افکار تنهایی در ذهن کودکان نیز موجب می شود کودکان احساس ترس و اضطراب داشته باشند.
تاثیر رفتار والدین بر فرزندان و ایجاد افسردگی و گرایش به مصرف مواد مخدر در آنها
10 روش درمان ترس از تاریکی در کودکان
1. بازی ها و سرگرمی ها در تاریکی
پدر و مادر می توانند با انجام بازی و سرگرمی در تاریکی، آن را برای کودکان عادی سازی کنند. این کار می تواند باعث کاهش ترس کودک از تاریکی شود. سایه بازی با شمع و انگشتان دست بر روی دیوار می تواند هم برای کودکان جذاب باشد و هم این کار ها موجب می شود کودک به تاریکی عادت کند و بداند که اشیا خانه در تاریکی با زمان روشنایی تفاوتی ندارد.
2. ایجاد حس استقلال در کودکان
3. به حرف فرزندتان خوب گوش دهید
4. علت اصلی ترس کودک خود را شناسایی کنید
5. برای او داستان بخوانید
6. کودک خود را تحسین کنید
به او بگویید که به خاطر مواجه شدن با ترس هایش به او افتخار می کنید. همچنین حتماً خودتان را نیز ستایش کنید که به فرزندتان یاد داده اید وقتی که از چیزی ترسیده احساس بدی نداشته باشد، بلکه اعتماد به نفس و مهارت لازم را دارد تا در مورد آن اطلاعات بیشتری کسب کند، فرضیات خود را به چالش بکشد و راه حل هایی برای حل مشکل ارائه دهد. اگر کودک بتواند این کار را انجام ده ، او به خوبی توانایی اداره بسیاری از امور زندگی را خواهد داشت!
7. هرچند که روشنایی زیاد هنگام خواب خوب نیست
حتماً از چراغ خواب هایی به رنگ زرد یا کهربا استفاده کنید و از لامپ های سفید یا آبی استفاده نکنید و یا بگذارید درب اتاق او کمی باز باشد و نور سالن اتاق او را کمی روشن کند.
8. کودک خود را به دلیل ترس از تاریکی سرزنش نکنید
9. با تخیل او کار کنید
10. به کودک خود آرامش دهید
قبل از خواب، چشمان خود را در تاریکی به هم ببندید و یک صحنه آرامش بخش ، مانند بازی در ساحل را تصور کنید با اینکار به او یاد داده اید که از قوه تخیلش استفاده بهینه نماید.
مطالب مرتبط: چگونه فرزندانی شاد داشته باشیم؟