انواع قارچ خوراکی پرورشی در ایران را بشناسید
پرورش قارچ یک روش برای کسب درآمد و کارآفرینی می باشد. اگر قصد دارید به پرورش قارچ در ایران بپردازید بهتر است با انواع قارچ خوراکی پرورشی در ایران آشنا شوید. قارچ ها یک ماده ی غذایی خوشمزه و حاوی مواد مفید برای بدن هستند که در پخت غذاهای زیادی مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین بیش از 100 عملکرد دارویی توسط قارچ ها شناسایی شده است مانند آنتی اکسیدان، ضد سرطان، ضد دیابت، ضدآلرژی، تنظیم کننده سیستم ایمنی، محافظت کننده قلب و عروق، ضد ویروس، ضد باکتری، ضد انگل، ضد قارچ، سم زدایی و محافظت کبدی. انواع قارچ خوراکی پرورشی در ایران موجود می باشد که به صورت صنعتی کشت می شود و در اختیار مردم قرار می گیرد. پرورش قارچ یک شغل تقریبا کم ریسک است که به هزینه اولیه زیادی هم احتیاج ندارد.
معرفی انواع قارچهای خوراکی پرورشی در کشور
در ایران قارچ های متفاوتی پرورش داده می شود. ایجاد شرایط محیطی یکی از اصلی ترین رکن های تولید قارچ با کیفیت می باشد. پرورش قارچ در سالن های قفسه بندی انجام می شود و تجهیزات آن برای تابستان و زمستان متفاوت است. اواسط شهریور تا اواسط بهار بهترین زمان برای آغاز پرورش قارچ است. در زیر به انواع قارچ خوراکی پرورشی در ایران اشاره می کنیم.
قارچ قهوه ای پرورشی
قارچ قهوه ای چندین سال است در ایران توسط پرورش دهندگان تولید می شود و در حال گسترش است و مورد استقبال مشتریان قرار گرفته است. قارچ قهوه ای دارای کلاهک قهوه ای روشن بوده، گوشتی و لذیذ می باشد. مواد معدنی، فیبر و پروتئین مورد نیاز بدن را تامین می کند و چربی و کربوهیدرات آن تقریبا صفر است. در چین و ژاپن از این نوع قارچ خیلی استفاده می شود از بیماری های قلبی جلوگیری می کند، ضد تومور در بدن فعالیت می کند و سیستم ایمنی بدن را در برابر خستگی و سرماخوردگی، عفونت ها و ویروس ها مقاوم می کند.
قارچ دکمه ای سفید
از انواع قارچ خوراکی پرورشی در ایران می توان به قارچ دکمه ای سفید اشاره کرد که مصرف اکثر مردم این نوع قارچ می باشد. از این قارچ به صورت کبابی، سوخاری یا بخار پز استفاده می کنند که بافت محکمی دارد و طعم آن گوشتی و خوشمزه است. قارچ دکمه ای 85 تا 95 درصد آب دارد. قارچ دکمه ای دارای ویتامین A-B-C-D-E-K، پروتئین و کربوهیدرات می باشد.
قارچ صدفی پرورشی
قارچ صدفی از نوع قارچ های عالی است که ارزش غذایی بالایی دارد و خاصیت های زیادی برای بدن و درمان بیماری ها دارد. پرورش این نوع قارچ آسان می باشد حتی در منزل هم می توان آن را پرورش داد. قارچ های صدفی در آب و هوای معتدل و مناطق گرمسیری رشد می کند و از مواد پوسیده مانند درخت های قطع شده تغذیه می کند. قارچ های صدفی منبع بسیار خوبی از ویتامین D، پروتئین، کلسیم، آهن، پتاسیم و فسفر می باشند.
همچنین بخوانید: طرز تهیه غذای رژیمی با قارچ
قارچ شیتاکه
قارچ شیتاکه نوعی قارچ وحشی می باشد ولی نوع پرورشی آن نیز وجود دارد و در ایران هم آن را پرورش می دهند. یکی از دلایلی که این قارچ مورد توجه قرار گرفته است خاصیت آنتی اکسیدان آن می باشد که می تواند باکتری های فعال دهان را از بین ببرد. این نوع قارچ به دلیل داشتن اسید های آمینه و ویتامین های مختلف باعث بازسازی و تقویت موی سر می شود. این قارچ مقدار زیادی سیرتوئین در بدن تولید می کند که مقاومت سیستم ایمنی بدن را افزایش می دهد و همچنین دارای مقدار زیادی فیبر می باشد برای درمان یبوست و تقویت دستگاه گوارش و جلوگیری از سرطان دستگاه گوارش موثر می باشد.
قارچ شاه صدف
این نوع قارچ را در سراسر دنیا پرورش می دهند و نام های متفاوتی دارد. یکی از خوش طعم ترین قارچ ها، قارچ صدفی است. ساقه ضخیم و گوشتی این قارچ بسیار لذیذ و خوشمزه می باشد. این قارچ خاصیت دارویی بالایی همچون ضد فشار خون بالا، آنتی اکسیدان، ضد کلسترول بالا، ضد تومور، ضد باکتری، ضد ویروس، ضد قارچ، ضد التهاب، ضد پوکی استخوان دارد و سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند.
خواص انواع قارچ خوراکی پرورشی
این غذای فوق العاده می تواند سلامت مغز و استخوان را تقویت کند، از سرماخوردگی جلوگیری کند و به کاهش وزن کمک کند. مقدار کلسترول در قارچ ها صفر می باشد کالری آن ها بسیار کم می باشد و نمک بسیاری کمی در آن ها وجود دارد. با مصرف قارچ کمبود ویتامین D در بدن جبران می شود. این ویتامین در درمان آکنه و از بین بردن جاش جوش موثر می باشد و شما به جای استفاده از کرم های شیمیایی می توانید از ماسک قارچ استفاده کنید. قارچ سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند و سیستم ایمنی بدن را برای مبارزه با سرطان و پیشگیری از تشکیل تومورها تقویت می کند. مصرف قارچ التهابات بدن را کاهش می دهد. قارچ ها منبع خوبی از پتاسیم می باشند که به کاهش فشار خون بالا و کاهش سکته های مغزی کمک می کند. قارچ به دلیل داشتن مقدار زیاد کلسیم خطر ابتلا به پوکی استخوان و درد مفاصل را کاهش می دهد. افرادی که بزاقشان زیاد ترشح می کند از قارچ استفاده کنند.
مضرات انواع قارچ خوراکی
مصرف قارچ به دلیل این که دیر هضم می شود برای کسانی که ناراحتی معده دارند مناسب نیست. زیاده روی در مصرف قارچ باعث غلظت خون می شود. افرادی که بیماری کلیوی دارند باید مثل تمام مواد پروتئینی از مصرف زیاد قارچ خودداری کنند. برخی افراد به قارچ حساسیت دارند که اگر آن را مصرف کنند عوارضی مثل حمله ی آسمی در آن ها به وجود می آید و حساسیت به قارچ باعث ترشح زیاد بزاق و تورم در دهان می شود که نفس کشیدن را مشکل می کند این افراد یا ن قارچ مصرف کنند یا با مشورت پزشک از قارچ هایی استفاده کنند که به آن ها خساسیت ندارند.
پرورش قارچ خوراکی در منزل
پرورش قارچ در خانه از مشاغلی می باشد که می توانید در فضای کوچک انجام دهید. پرورش قارچ در منزل یکی از راه های کسب درآمد عالی می باشد. اما قبل از انجام این کار حتما دانش آن را کسب کنید. با دانش کافی می توانید شرایط را در منزل فراهم کنید و کار پرورش قارچ را انجام دهید.
آموزش پرورش قارچ خوراکی در منزل
شما برای اینکه بخواهید قارچی را در منزل خود پرورش دهید یک گوشه از منزلتان که مرطوب است را انتخاب کنید و در آن جا کمپوست قارچ را قرار دهید. در کمپوست قارچ آماده بذر هم وجود دارد. مکان باید کاملا مرطوب باشد به طوری که مرطوبیت آن بین 85 تا 95 درصد باشد و مرطوبیت کمپوست باید به اندازه ای باشد که وقتی شما آن را در مشت خود فشار می دهید بین انگشتانتان خیسی را احساس کنید. شما در پرورش قارچ احتیاج به یک دماسنج دارید و دمای محیط باید بین 20 تا 25 درجه باشد. شما بعد از 15 روز باید به آن خاک پوششی اضافه کنید. خاک پوششی یا خاک پوک را می توانید از گلخانه ها تهیه کنید. خاک پوششی را باید 3 سانتی متر روی کمپوست پخش کنید و آن را مرطوب کنید. مرطوبیت بعد از اضافه کردن خاک پوششی هم باید بسیار بالا باشد و دما باید بین 15 تا 20 درجه باشد. شما برای مرطوب کردن هوا از دستگاه بخار ساز می توانید استفاده کنید و همچنین برای مرطوب کردن کمپوست ها و خاک پوششی از آب پاش می توانید استفاده کنید. قبل از درآمدن قارچ ها محیط باید تاریک باشد اما بعد اینکه قارچ ها درآمدند اگر نور را کنترل نکنید هم مشکلی ندارد و قارچ ها به خوبی رشد می کنند. قارچ ها بعد از 12 الی 15 رو از خاک بیرون آمده و رشد می کنند.