مواد غذایی مفید برای ترمیم زخم

این مطلب رو با دوستان خود به اشتراک بگذارید

چیزی که می‌ خورید، نقش مهمی در عملکرد بدنتان در طول روز دارد. با این وجود، بسیاری از افراد نمی‌ دانند غذایی که می‌ خورند، چه تاثیری بر ترمیم زخم دارد. داشتن یک رژیم غذایی متعادل شامل مواد غذایی ترمیم‌ کننده می‌ توانند ترمیم زخم را تسریع بخشند. در ادامه 4 دسته اصلی از مواد غذایی که باعث ترمیم زخم می شود را به شما معرفی می کنیم.

یک رژیم غذایی سالم، بخش مهمی از پازل ترمیم زخم و حفظ سلامتی کلی و بهزیستی محسوب می‌ شود. این بدان معنی است که باید رژیم غذایی خود را متعادل کنید و مواد غذایی ضروری از قبیل مواد زیر را در آن جای دهید:

  • پروتئین‌ ها
  • ریز مغزها (ویتامین‌ ها و مواد معدنی)
  • چربی‌ های سالم
  • کربوهیدرات‌ ها

نقش پروتئین در ترمیم زخم

پروتئین بدون شک یکی از مهمترین مولفه‌ های رژیم غذایی محسوب می‌ شود زیرا تقریباً در هر عملکرد از بدن بکار می‌ رود. زمانی که صحبت از ترمیم زخم می‌ شود، پروتئین به منظور ترمیم بافت‌ ها، کمک به حمل اکسیژن در بدن و کمک به مبارزه با انواع مختلف عفونت‌ ها بکار می‌ رود. 

مواد غذایی ترمیم‌ کننده‌ زخم حاوی پروتئین

بسیاری از مواد غذایی، منابع پروتئین خوبی هستند که می‌ توانند به روند ترمیم زخم کمک کنند. این مواد غذایی شامل موارد زیر هستند:

  • 85 گرم سینه مرغ: 21 گرم پروتئین
  • 226 گرم ماست: 11 گرم پروتئین
  • یک فنجان شیر: 8 گرم پروتئین
  • یک فنجان لوبیای خشک: 16 گرم پروتئین

پروتئین مورد نیاز برای ترمیم زخم

مقدار پروتئین موردنیاز روزانه بستگی به هر فرد دارد اما در مجموع، متوسط نیاز روزانه‌ هر مرد غیرفعال به پروتئین، 56 گرم است در حالی که این مقدار برای هر زن غیرفعال، 46 گرم می‌ باشد. افرادی که زخم دارند یا بیمار هستند، باید روزانه پروتئین بیشتری مصرف کنند تا روند ترمیم زخم سریع‌ تر انجام شود. شما می‌ توانید به منظور تعیین نیاز بهینه‌ خود به پروتئین برای ترمیم زخم به یک متخصص مراجعه کنید. 

آمینو اسیدها و ترمیم زخم

مواد غذایی که باعث ترمیم زخم می شود

آمینو اسید ها می‌توانند به ایجاد پروتئین کمک کنند و در تمام سلول‌ های بدن بکار می‌ روند. بسیاری از آمینو اسید ها، نقش مهمی در ایجاد و ترمیم بافت‌ها دارند که برای ترمیم زخم بسیار مهم است. 

مواد غذایی ترمیم‌ کننده‌ زخم حاوی آمینو اسید

آرژنین، آمینو اسیدی است که به افزایش جریان خون و اکسیژن به زخم‌ ها کمک می‌کند. این آمینو اسید منجر به افزایش تشکیل کلاژن و کاهش التهاب می‌شود. غذاهای حاوی آرژنین شامل دانه کدو تنبل، شیر، ماست و پنیر است. 

آمینو اسید مهم دیگر در ترمیم زخم، گلوتامین است که تولید کلاژن را افزایش می‌ دهد، متابولیسم نیتروژن را تنظیم می‌ کند و سیستم ایمنی بدن را بهبود می‌ بخشد. غذاهای ترمیم‌ کننده‌ زخم حاوی گلوتامین شامل مرغ، ماهی، کلم، اسفناج، لبنیات، توفو، عدس و لوبیاست. کلینیک‌ های ترمیم زخم، مکمل‌ هایی که حاوی آمینو اسید هستند را تجویز می‌ کنند تا بدنتان مقدار کافی از آن‌ ها را دریافت کند. 

ریز مغزها و ترمیم زخم

ریز مغزهای مورد نیاز برای رژیم غذایی سالم شامل ویتامین‌ ها و مواد معدنی است. در حالی که بدن به طیف وسیعی از این ریز مغزها نیاز دارد، تحقیقات نشان داده‌اند که روی و ویتامین‌ های A و C نقش مهمی در ترمیم زخم دارند. هر یک از این ریز مغزها برای فرایند ترمیم زخم مناسب هستند و وقتی دچار کمبود آن‌ ها شوید، احساس می‌ کنید که کمتر از قبل انرژی دارید. آن‌ ها همچنین به پاسخ بدن نسبت به التهاب و تولید کلاژن نیز کمک می‌کنند. 

ریز مغزهای مهم دیگر که نقش مهمی در ترمیم زخم دارند، شامل منیزیم، آهن، مس، ویتامین E و ویتامین B است. 

درباره مواد غذایی کلاژن ساز بیشتر بدانید

مواد غذایی ترمیم‌ کننده‌ زخم حاوی ریز مغزها

در حالی که خوردن مواد غذایی متنوع به منظور تضمین دریافت مواد مغذی مفید برای ترمیم زخم بهتر است اما برخی از گزینه‌ های خوب شامل موارد زیر می‌ باشند:

  • مواد غذایی حاوی مقدار زیادی مواد معدنی: اسفناج، صدف خوراکی، آجیل‌ هایی از قبیل بادام هندی، حبوباتی از قبیل بادام زمینی، لبنیات، لوبیا، عدس، موز و ماهی. 
  • مواد غذایی حاوی مقدار زیادی ویتامین: مرکبات، فلفل زنگسان، غلات کامل، تخم مرغ، سبزیجات دارای برگ سبز تیره، ماهی، گوشت لخم، دانه‌ های سویا، بادام شیرین، سیب زمینی شیرین و شیر. 

کربوهیدرات‌ و ترمیم زخم

وقتی برخی از افراد کلمه‌ کربوهیدرات را می‌ شنوند، به طور خودکار به کربوهیدرات‌هایی که تبدیل به قند و گلوکز می‌ شوند، فکر می‌ کنند. با این وجود، گلوکز در صورتی که بخشی از یک رژیم غذایی سالم و متعادل باشد، عملکرد مثبتی دارد. گلوکز به آدنوزین تری فسفات (ATP) تبدیل می‌شود؛ نوعی انرژی سلولی که در روند ترمیم زخم بکار می‌رود. 

برخی از مواد غذایی حاوی کربوهیدرات شامل:

  • برنج قهوه ای
  • جو دوسر
  • کینوا
  • حبوبات مانند لوبیا و نخود
  • میوه های خشک مانند خرما
  • ذرت
  • چغندر
  • و …

بشتر بخوانید: مواد غذایی حاوی کربوهیدرات

چربی‌ ها نیز برای ترمیم زخم ضروری هستند

چربی‌ های سالم (از قبیل اسید های چرب، لیپید ها، فسفولیپید ها، لینولئیک، اسید آراشیدونیک) نقش مهمی در حفظ بدن و تسریع روند بهبود زخم ایفا می‌ کنند. تحقیقات نشان داده‌اند که این چربی‌ های سالم برای رشد مجدد بافت و متابولیسم سلولی ضروری هستند و به کاهش التهاب کمک می‌ کنند. 

مواد غذایی ترمیم‌ کننده‌ زخم حاوی چربی‌ های سالم

مواد غذایی حاوی چربی‌ های سالم از قبیل ماهی، آووکادو، آجیل، دانه‌ ها و تخم مرغ می‌ توانند به بهبود زخم کمک کنند. 

در صورت ناکافی بودن مواد غذایی برای ترمیم زخم، چه باید کرد؟

وقتی صحبت از مواد مغذی می‌شود، باید به این نکته توجه داشته باشید که هر چیزی که می‌خورید، بر روی بدنتان و عملکردش تاثیر می‌گذارد. داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل تضمین می‌کند که بدنتان دارای عملکرد مناسبی است و می‌تواند سلول‌های ضروری موردنیاز برای کمک به حمل اکسیژن در بدن را تولید کند. اگر می‌خواهید ببینید که رژیم غذاییتان متعادل هست یا نه، به خصوص در زمان ترمیم زخم، به یک متخصص مراجعه کنید. 

متاسفانه، گاهی‌اوقات، محدودیت‌های غذایی سختگیرانه‌ای وجود دارند که می‌توانند تاثیر قابل توجهی بر روی توانایی بدن در ترمیم زخم‌ ها داشته باشند. بیماری‌ های جدی (از قبیل دیابت) نیز بر روی روند ترمیم زخم تاثیر دارند. اگر شما نیز چنین مشکلی دارید، به یک کلینیک پزشکی مراجعه کنید و در مورد روش‌های بهبود سلامتی خود با آن‌ ها مشورت نمایید. 

مراقبت از زخم هایپرباریک همراه با مواد غذایی ترمیم‌ کننده‌ زخم

برخی از افراد ممکن است در ایجاد تعادل میان مواد مغذی موردنیاز بدنشان برای تحویل اکسیژن در جایی که بدان نیاز است، دچار مشکل شوند. روش‌های مراقبت از زخم هیپرباریک از طریق استنشاق و جذب، 100 درصد اکسیژن را به بدن تحویل می‌دهند. این روش‌ها تضمین می‌کنند که بدنتان، اکسیژن موردنیاز برای ترمیم زخم را دریافت می‌کند. در صورت استفاده در کنار یک برنامه‌ی غذایی مناسب، می‌توانید مطمئن شوید که از تمام مزایای این روش‌ها برای ترمیم بدنتان استفاده می‌کنید. 

مطالب مرتبط:

 

نظرات