علائم کمبود ویتامین در بدن چیست

این مطلب رو با دوستان خود به اشتراک بگذارید

بدن روش منحصر به فردی برای مطلع کردن شما وقتی به اندازه‌ی کافی مواد مغذی دریافت نمی‌کند، دارد. آیا می‌دانید که این سیگنال‌ها را چگونه متوجه شوید؟ در این مقاله، برخی از این سیگنال‌ها که نشانگر کمبود ویتامین و مواد مغذی در بدن است را با هم بررسی می‌کنیم و نکاتی برای داشتن یک سبک زندگی سالم‌ تر را ارائه خواهیم کرد.

علائم کمبود ویتامین های مختلف در بدن

تغییرات ناگهانی اندام های بدن معمولا به دلایل مختلفی اتفاق می افتند. کمبود ویتامین های مختلف در بدن هر کدام به نوعی می تواند سلامتی ما را تحت تاثیر قرار دهد. پس بهتر است با علائم و نشانه های کمبود ویتامین آشنا باشیم تا بدرستی برای برطرف کردن آنها اقدام کنیم. در ادامه با رایج ترین علایم کمبود ویتامین های مختلف در بدن آشنا خواهید شد.

1. ترک خوردن دور دهان و لب‌ ها

گاهی اوقات ترک خوردن لب‌ ها و دور دهان در نتیجه‌ی هوای سرد و خشک و یا تب خال ایجاد می‌ شود. اما در سایر موارد می تواند علائم کمبود ویتامین بی در بدن باشد. برای چند روز ویتامین B کمپلکس مصرف کنید و خیلی زود شاهد بهبود ترک‌ها خواهید شد.

2. سوزن سوزن شدن و خواب‌ رفتگی دست‌ و پاها

سوزن سوزن شدن و خواب‌ رفتن دست در خواب و یا سایر اندام‌ ها می‌ تواند نشانه‌ای از یک بیماری عصبی جدی یا ساده‌ تر از آن کمبود ویتامین B12 باشد. سایر علائم کمبود ویتامین ب 12 در بدن عبارتند از تورم یا التهاب زبان، یرقان، ضعف، خستگی یا از دست دادن بینایی.

پزشک شما برای تشخیص کمبود این ویتامین برای شما آزمایش خون می‌ نویسد. گنجاندن مواد غذایی سرشار از ویتامین B12 مانند گوشت گاو، جگر، صدف، پنیر، تخم مرغ و مرغ و نیز تزریق دوره‌ای B12 روش‌ های درمانی هستند که پزشک به شما تجویز خواهد کرد.

3. درد نامتقارن پا

یکی دیگر از نشانه های کمبود ویتامین در بدن درد نامتقارن در پا است. درد نامتقارن پا یا درد تنها یکی از پاها می‌ تواند ناشی از آسیب یا ضعف عضلانی باشد. با این وجود، گاهی اوقات کمبود ویتامین B6 در بیماران نیز منجر به درد پا می‌ شود. پایین بودن سطح ویتامین B6 که با نام پیریدوکسین نیز شناخته می‌ شود، می‌ تواند دلیل این درد باشد. شما می‌ توانید با رعایت یک رژیم غذایی حاوی مرغ، ماهی و غلات کامل این ویتامین را دریافت کنید. به دنبال اعمال این تغییرات در سبک زندگی، درد پا از بین می‌رود.

4. شب کوری یا کوررنگی

اگرچه دلایل و فاکتورهای متعددی می‌ تواند منجر به شب کوری یا کوررنگی شوند،اما این اتفاق می تواند عوارض کمبود ویتامین آ در بدن باشد. برای پیشگیری از ابتلا به این موارد مصرف سیب زمینی شیرین، هویج و سبزیجات با برگ تیره توصیه می‌شود زیرا برای سلامت چشم‌ ها و تقویت بینایی مفید هستند.

علائم کمبود ویتامین ها در بدن

5. گرفتگی عضلات

اگر از گرفتگی عضلات رنج می‌ برید، این امکان وجود دارد که دچار کم آبی یا کمبود پتاسیم شده‌اید. برای رفع این مشکل بیشتر آب بنوشید و مواد غذایی مانند مرکبات و موز را به رژیم غذایی خود اضافه کنید تا آب و پتاسیم مورد نیاز بدن تامین شود. درباره ارتباط گرفتگی عضلات و اسیدلاکتیک بیشتر بخوانید.

6. شکسته شدن ناخن‌ ها یا ناخن قاشقی

ناخن‌ های بد شکل و شکسته شدن ناخن‌ ها و یا خم شدن ناخن ها به سمت پایین می‌ تواند نشانه‌ای از کمبود مواد مغذی و ویتامین در بدن باشد. ناخن قاشقی که به نام کویلونیشیا شناخته می‌ شود، وقتی رخ می‌دهد که ناخن از بستر ناخن مانند قاشق منحنی شود. چنین شرایطی می‌ تواند نشانگر کم خونی فقر آهن باشد. اگر این عارضه برای شما تشخیص داده شد، پزشک به شما قرص آهن تجویز خواهد کرد. علاوه بر این، باید غذاهای غنی از آهن مانند جگر و صدف را در رژیم غذایی خود بگنجانید.

7. خونریزی لثه یا التهاب لثه

وقتی بدن ویتامین C کافی را دریافت نکند، از طریق خونریزی یا التهاب لثه این سیگنال را ارسال می‌کند که به ویتامین C بیشتری نیاز دارد. خونریزی یا التهاب لثه یک بیماری خفیف لثه است که موجب تحریک، قرمزی و تورم در لثه می‌شود. همه ما به خوبی می‌دانیم که مرکبات ازجمله پرتقال، لیمو، لیموترش و گریپ فروت، جزو میوه های سرشار از ویتامین C هستند. علاوه بر مرکبات، کیوی، کلم بروکلی، اسفناج، کاهو، کلم پیچ، انواع توت‌ ها، گوجه فرنگی، کلم و کلم بروکسل نیز مقدار قابل توجهی ویتامین C دارند.

8. اگزما

اگزما که به عنوان درماتیت آتوپیک نیز شناخته می‌شود، یکی از علائم کمبود ویتامین است و وضعیتی است که با قرمزی و خارش پوست همراه است. اگر از این وضعیت رنج می‌برید، کمبود اسیدهای چرب امگا 3 ممکن است دلیل اصلی آن باشد. سایر علائم و نشانه‌های کمبود اسیدهای چرب امگا 3 عبارتند از ترک خوردن یا پوسته پوسته شدن نوک انگشتان و پوست، برجستگی‌های قرمز کوچک در پشت بازوها و پوست خشک.

برای رفع این مشکل مواد غذایی مانند ماهی‌های چرب ازجمله ماهی ساردین، ماهی خال مخالی، ماهی تن، ماهی آزاد، زرده تخم مرغ، دانه کتان، دانه‌های چیا و گردو را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.

غذاهای کامل را به جای مولتی ویتامین‌ ها انتخاب کنید

بهترین راه حل برای جلوگیری از کمبود ویتامین و مواد مغذی داشتن یک رژیم غذایی سالم وکامل است. همچنین بسیار مهم است که مواد غذایی ناسالم مانند غذاهای فرآوری شده یا سرخ شده در حد تعادل مصرف شوند. اگر تحمل خوردن یک ماده غذایی خاص را ندارید، مکمل‌ های بدون نسخه و مولتی ویتامین‌ ها گزینه‌های پیش روی شما هستند.

نوشیدن آب میوه نیز یک روش عالی برای دریافت ویتامین‌های مورد نیاز بدن است. بهتر است میوه‌ها و سبزیجات را با پوست آب بگیرید تا فیبر بیشتری دریافت کنید.

همچنین توجه به این نکته مهم است که همه علائم صرفاً ناشی از کمبود ویتامین‌ها نیستند. بنابراین همیشه بهتر است قبل از وارد کردن هر مکمل جدید در رژیم غذایی خود ابتدا با پزشک خود مشورت کنید.

 یک ضرب‌المثل قدیمی می‌گوید: شکست در برنامه‌ریزی، برنامه‌ریزی برای شکست است. این ضرب‌المثل به خصوص وقتی صحبت از رژیم غذایی در میان باشد، صدق می‌کند. اگر در یافتن یک رژیم غذایی متعادل دچار مشکل شده‌اید، بهتر است با یک متخصص تغذیه مشورت کنید.

نظرات