سبک زندگی چیست و عوامل موثر بر life style کدام است؟
سبک زندگی LIFESTYLE کلمه ای آشنا برای همه است و از زبان خیلی ها می شنویم اما واقعا معنای سبک زندگی چیست؟ و چه عواملی بر آن تأثیر می گذارند؟ سبک زندگی به معنای روشی ای است که هر فرد برای زندگی خودش درنظر می گیرد. سبک زندگی یا همون life style شامل جنبه های زیادی از زندگی می شود مانند نحوه غذا خوردن، نحوه لباس پوشیدن، ساعات خواب و بیداری، مدل آرایش، نحوه گذراندن وقت و نوع رفتاری که فرد برای زندگی خودش در پیش می گیرد قسمتی از سبک زندگی او محسوب می شود.
سبک زندگی هر شخصی می تواند تا حدودی با خانواده آن و فرهنگی که شخص در آن رشد کرده است شکل بگیرد. در ادامه تعاریف مختلف سبک زندگی یا لایف استایل، انواع سبک زندگی و مولفه های سبک زندگی را توضیح خواهیم داد.
فهرست مطالب سبک زنگی
سبک زندگی چیست؟
سبک زندگی دربرگیرنده مجموعه ای از ارزش ها، سلایق، نوع رفتار در موقعیت های گوناگون، تصورات و پیش فرض های ذهنی، نوع نگرش به زندگی، تغذیه و … می باشد. سبک زندگی دربرگیرنده تمام جنبه های زندگی شخصی است و هر فردی می تواند سبک زندگی خاص خودش را داشته باشد.
اصطلاح سبک زندگی را نخستین بار آلفرد آدلر (روانشناس اتریشی) به کار برد. سبک زندگی در فرهنگ آکسفورد “راه های گوناگون زندگی فرد یا گروه” معرفی شده است.
برای اینکه جواب سوال سبک زندگی چیست را واضح تر بیان کنیم می توانیم بگوییم سبک زندگی الگوهای رفتاری، عادات و رفتارهایی هستند که فرد در موقعیت های مشابه از خود نشان می دهد. مثلا به نوع خاصی از موسیقی علاقه مند است و ترجیح می دهد در موقعیت های مختلف آن سبک موسیقی را انتخاب کند یا غذاهای دریایی مورد علاقه او هستند و همیشه در رستوران ها انتخاب اول او غذاهای دریایی هستند. یا فردی که شب ها زود می خوابد این نوع از لایف استایل را برای خودش انتخاب کرده است. سبک زندگی مربوط به نحوه لباس پوشیدن و آرایش نیز مربوط می شود همین طور نوع سرگرمی و کار مورد علاقه افراد.
تعریف سبک زندگی LIFESTYLE در فرهنگ لغت بریتانیا
a particular way of living : the way a person lives or a group of people live
شیوه خاص زیستن : شیوه زندگی یک فرد یا گروهی از مردم
She envied the lavish lifestyles of wealthy people
او به سبک زندگی تجملاتی افراد ثروتمند حسادت می کرد.
Eating right and exercising are essential to having/leading/living a healthy lifestyle
درست غذا خوردن و ورزش کردن برای داشتن/راهبری/زندگی یک سبک زندگی سالم ضروری است
عوامل مؤثر بر سبک زندگی کدامند؟ (مؤلفه های سبک زندگی)
سبک زندگی یا لایف استایل مؤلفه های زیادی را در بر می گیرد و به طور کلی همه جنبه های زندگی را می توان در دسته بندی مربوط به شاخص های سبک زندگی قرار داد. در ادامه عوامل مؤثر بر سبک زندگی را نام می بریم و توضیح مختصری درباره هر کدام ارائه خواهیم داد.
جهت گیری های دینی:
جهت گیری های دینی یک شخص قسمتی از سب زندگی اوست. این که فرد چه نگرشی نسبت به دین دارد و تا چه اندازه به دین اعتقاد دارد و به اصول آن پایبند است. جهان بینی شخص، بینش او درباره قیامت، معاد، مرگ و … همه در حوزه جهت گیری های دینی قرار می گیرند که یکی از مؤلفه های سبک زندگی است.
برنامه ریزی:
نحوه برنامه ریزی برای کارهای روزانه و برنامه های میان مدت و بلند مدتی که فرد برای خودش در نظر می گیرد یکی از مؤلفه های سبک زندگی و عوامل مؤثر بر آن است. وقتی که فرد برای اوقات فراغتش در نظر می گیرد، میزان زمانی که برای کارهایش در نظر می گیرد و … در مورد هر فردی می تواند متفاوت باشد.
اخلاق:
یکی از مؤلفه های سبک زندگی جهت گیری های اخلاقی هر فرد است. هر فردی اخلاق مخصوص به خود دارد. خصوصیات اخلاقی شامل خساست، احساساتی بودن، ریسک پذیر بودن، نحوه پس انداز، قدرت تصمیم گیری، صبور بودن، خوش اخلاق بودن، خوش بین بودن یا بدبین بودن، جدی بودن، میزان صمیمیت، میزان وابستگی، مثبت اندیشی، استرسی بودن یا نبودن، میزان اعتماد به نفس و به طور کلی هرچیزی که در این دسته بندی قرار گیرد مربوط به سبک زندگی فرد در زمینه اخلاق است.
ورزش:
میزان اهمیتی که فرد برای فعالیت های ورزشی خود در نظر می گیرد نیز یکی از عوامل تأثیر گذار بر سبک زندگی است. سبک زندگی یک فرد ممکن است به شکلی باشد که ورزش و داشتن فعالیت های بدنی در آن اهمیت زیادی داشته باشد و در فرد دیگری می تواند به شکلی باشد که ورزش جایی در زندگی او ندارد. نوع ورزش هم مربوط به سبک زندگی می شود. شخصی ممکن است ورزش های استقامتی را ترجیح دهد و فرد دیگری ورزش های هوازی.
تغذیه:
نوع تغذیه و مواد غذایی که افراد استفاده می کنند می تواند با یکدیگر متفاوت باشد. به عنوان مثال عادت غذایی فردی به شکلی است که گیاهخواری را انتخاب کرده و شخصی دیگر اصلا اعتقادی به این موضوع ندارد ولی باید توجه داشت که تغذیه نقشی بسیار اساسی در بالا یا پایین بودن سطح زندگی و لایف استایل شما دارد.
نوع لباس پوشیدن:
یکی از موارد مهمی که بر سبک زندگی افراد تأثیر می گذارد و جزو مؤلفه های اصلی سبک زندگی است نوع لباس پوشیدن آن ها است. نوع لباس پوشیدن می تواند اسپرت، کلاسیک، طبق مد ورز، سنتی، ورزشی و رسمی باشد.
آرایش:
نوع آرایش افراد و وضع ظاهری و مدل مویی که برای خود انتخاب می کنند نیز از دیگر موارد مرتبط با سبک زندگی های متفاوت است. هر شخصی می تواند متناسب با سلیقه اش نوع آرایش و مدل موی مخصوص به خود داشته باشد.
شیوه کلی تفکر:
شیوه کلی تفکری که افراد دارند از فردی به فرد دیگر بسیار متفاوت است و هریک به گونه ای متفاوت به زندگی نگاه می کنند. آینده نگری، امید به زندگی یا ناامیدی و حس شکست همه بستگی به شویه تفکر شخص دارد.
رابطه و ازدواج:
نوع نگاه به مقوله ازدواج یکی دیگر از ابعاد سبک زندگی است. نوع رفتار و برخورد با مقوله ازدواج و مؤلفه های گوناگون آن یکی دیگر از شاخص های سبک زندگی است که می تواند در هر شخص متفاوت باشد.یکی ازدواج را کامل شدن خود و پیشرفت می داند و یکی به این موضوع اعتقاد ندارد.
چیدمان و دکوراسیون:
به طور کلی چیدمان منزل، میز کار، اتاق و … و نوع وسیله های به کار رفته در آن ها کاملا سلیقه اس است. بعضی ها چیدمان سنتی را می پسندند و بعضی ها دکوراسیون مدرن را ترجیح می دهند. نوع سلیقه شما در این مورد نیز یکی دیگر از عوامل تأثیر گذار بر نوع سبک زندگی شما می باشد.
7 مولفه اصلی سبک زندگی عبارتند از:
- یک رژیم غذایی متعادل سالم
- نوشیدن آب زیاد.
- ورزش منظم.
- خواب زیاد.
- سیگار نکشیدن
- کاهش مصرف الکل.
- سلامت روانی و جسمی و دوری از استرس و اضطراب
انواع سبک زندگی
- سبک زندگی فعال
- سبک زندگی متعادل
- سبک زندگی پرمشغله
- سبک زندگی اشرافی
- سبک زندگی پر زرق و برق
- سبک زندگی سالم
- سبک زندگی پر هیجان
- اصلاح سبک زندگی
- سبک زندگی مدرن
- سبک زندگی متواضعانه
- سبک زندگی عشایری
- سبک زندگی مجلل
- سبک زندگی در فضای باز
- سبک زندگی ممتاز
- سبک زندگی روستایی
- شیوه زندگی کم تحرک
- سبک زندگی ساده
- سبک زندگی پر استرس
- سبک زندگی معیشتی
- سبک زندگی پایدار
- سبک زندگی سنتی
- سبک زندگی ناسالم
- سبک زندگی شهری
در یک دسته بندی دیگر می توان سبک زندگی را به انواع زیر تقسیم نمود:
- سبک زندگی فعال
- سبک زندگی سالم
- سبک زندگی بوهمین
- سبک زندگی خانه به دوش
- سبک زندگی سولو (تنها)
- سبک زندگی روستا نشین
برای خواندن توضیحات بیشتر در مورد انواع سبک زندگی کلیک کنید.
بهترین نوع سبک زندگی کدام است؟
در پاسخ به سوال بهترین سبک زندگی چیست باید گفت بهترین سبک زندگی آن است که در آن به همه ی جنبه های زندگی به بهترین شکل پرداخته شود و هیچ بخشی از آن از قلم نیفتد. سبک زندگی که در آن پیشرفت در کار و زندگی در نظر گرفته شود، وقت کافی برای تفریح و اوقات فراغت در نظر گرفته شود، تغذیه سالم و ورزش در آن گنجانده شود و فعالیت های فرهنگی و اجتماعی در آن لحاظ شود و به طور هرچیزی که باعث تعالی و بهتر شدن فرد شود از الزامات بهترین سبک زندگی است.
سبک زندگی همه ما ممکن است دارای نواقص و مشکلاتی باشد که در این صورت لازم است به تغییر سبک زندگی خود بپردازیم و بهترین سبک زندگی متناسب با نوع روحیات و سلایق خود را برگزینیم.
توصیه هایی برای بهتر کردن سبک زندگی
شاید سخنرانی ها و کتاب ها و فیلم های زیادی برای بهتر کردن سبک زندگی دیده باشید و مطمئنا همه میدانید که چه مواردی باعث بهتر شدن لایف استایل شما می شود ولی ما می خواهیم در پایان این نکاتی را هرچند کوتاه برای بهتر کردن سبک زندگی و لایف استایل تان برای شما یادآور شویم. اگر موضوع یا موردی جا مانده بود برای ما در قسمت نظرات بنویسید.
13 توصیه برای بهتر کردن سبک زندگی:
- به چالش کشیدن و تغییر افکار و باورهای زندگی تان
- بازنگری در اولویت ها و دقدقه هایتان در زندگی
- امتحان کردن و حرکت به سوی تجربه های جدید
- اصلاح عادت های منفی زندگی
- تمام مسئولیت های زندگی تان را بر عهده بگیرید.
- استقامت و پشتکار را در زندگی افزایش هید.
- برای روز های زندگی برنامه ریزی داشته باشید.
- اهداف بلند مدت برای زندگی تان مد نظر قرار دهید.
- سالم بخورید و سالم زندگی کنید.
- نظم را در سراسر زندگی تان ایجاد کنید.
- اهداف از پیش تایین کرده را عملی کنید.
- ورزش، ورزش و ورزش!
- جلوی افکار ناامید کننده بایستید و به خودتان انگیزه ادامه زندگی بدهید.
سخن پایانی
یک تعریف ساده از سبک زندگی: شیوه ای از زندگی است که ارزش ها و نگرش های فرد را منعکس می کند
سبک زندگی شما نحوه زندگی شما است و نشان دهنده شخصیت شما می باشد. ممکن است سعی کنید با پیروی از سبک زندگی ستارههای مورد علاقه تان مهمانی های مجلل بگیرید و یا تمام روز بخوابید، و با این کار جذاب به نظر برسید، اما تقلید سبک زندگی دیگران چندان راضی کننده نیست و بعد از مدتی خسته می شوید.
سبک زندگی همچنین می تواند منعکس کننده نگرش یا ارزش های شخصی شما باشد. به عنوان مثال، شما ممکن است سبک زندگی بسیار محافظه کارانه ای داشته باشید، به این معنی که برای هیچ چیز بی اهمیت یا غیر ضروری پول خرج نمی کنید و درگیر فعالیت های احمقانه نمی شوید. یک سبک زندگی پر زرق و برق به این معنی است که شما به کارهای مجلل و سطح بالا تن می دهید و مجلل زندگی می کنید. اگر عادتهای بدی دارید، ممکن است پزشک شما را تشویق کند که سبک زندگی سالمتری داشته باشید و بیشتر ورزش کنید و با دقت بیشتری غذا بخورید.